Contact

Pas op met de nieuwwaarderegeling autoverzekering

De consument krijgt bij sommige verzekeraars met flinke beperkingen in de voorwaarden van de nieuwwaarderegeling te maken, zeker als zij een duurdere auto kopen. De nieuwwaarderegeling vergoedt een bedrag waarmee de consument dezelfde auto opnieuw kan kopen bij total loss of diefstal van een nieuwe auto. Bij bepaalde verzekeraars geldt de nieuwwaarderegeling echter alleen voor auto’s met een maximale nieuwwaarde van 45.000 euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Maar ook andere voorwaarden van de nieuwwaarderegeling verschillen enorm per verzekeraar, ook voor goedkopere auto’s”, constateert Paul Huibers van Geld.nl.

Maximale vergoeding bij nieuwwaarderegeling auto

Nu de crisis zich lijkt te herstellen, nemen de nieuwe autoverkopen voorzichtig weer toe. Maar de consument heeft niet altijd door welke beperkingen sommige nieuwwaarderegelingen met zich meebrengen. Bij veel verzekeraars geldt de nieuwwaarderegeling bijvoorbeeld alleen voor auto’s tot een bepaalde nieuwprijs, vaak tussen de 70.000 en 80.000 euro. Polisdirect, Unigarant, Centraal Beheer en Univé zitten hier echter ver onder met 45.000 tot 50.000 euro.

“Bij auto’s boven de 50.000 euro groeit het verschil tussen de nieuwwaarde en de werkelijke vervangingswaarde, de waarde die een auto op een bepaalde dag waard is, sneller dan bij goedkopere auto’s. Daarom leggen wij de grens op dit bedrag”, licht een woordvoerder van Univé toe. Consumenten kunnen deze grens wel verhogen met een uitgebreidere verzekering, maar betalen hiervoor een hogere premie. 

Toch kiezen andere verzekeraars standaard voor een hoger maximumbedrag of voor geen limiet. Zo werken Nationale Nederlanden en Delta Lloyd zonder grens en bij Onna Onna en Allsecur ligt de grens op 100.000 euro.

Termijn en afschrijving bij nieuwwaarderegeling auto

Daarnaast verschilt de looptijd van de nieuwwaarderegeling per verzekeraar. Afhankelijk van de verzekeraar loopt deze één, twee of drie jaar. Na afloop van de nieuwwaarderegeling geldt de vervangingswaarderegeling, waarbij de verzekeraar kijkt naar de waarde van de auto op het moment voordat de schade ontstond. Vaak kun je een korte termijn wel verlengen, maar hiervoor rekent de verzekeraar een hogere premie. 

“Maar ook als drie jaar de standaard is, zit er soms een addertje onder het gras. Veel verzekeraars werken na het eerste jaar toch met een afschrijving van 1 tot 2 procent per maand. Van een echte nieuwwaarderegeling is dan natuurlijk geen sprake meer”, voegt Huibers toe. Het gaat dan zowel om kleine als om grote verzekeraars, zoals REAAL, Ditzo en Polisvoormij.

Wie een nieuwe auto koopt, doet er dus goed aan om de voorwaarden van de nieuwwaarderegeling mee te laten wegen in de keuze voor een autoverzekering, adviseert Huibers. “Het is een goede zaak dat consumenten steeds prijsbewuster met de autoverzekering omgaan. Maar de voorwaarden spelen ook een belangrijke rol bij de keuze voor de beste autoverzekering. Vergeet dus niet om deze goed te vergelijken voordat je een autoverzekering afsluit voor je auto.”

;