Contact

Stel verbod negatieve rente voor ‘kleine’ spaarders in

De financiële vergelijkingssite Geld.nl roept demissionair Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, met spoed op een verbod op negatieve spaarrente in te stellen voor spaarders met een klein spaarsaldo. “Nu ING, Rabobank en De Volksbank per 1 juli de grens voor negatieve rente verlagen naar 100.000 euro en ABN AMRO naar 150.000 euro, wordt het des te belangrijker snel een bescherming in te stellen, zodat de spaarder die spaart voor onverwachte uitgave niet gestraft gaat worden voor zijn spaargedrag”, zegt expert Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Verbod negatieve rente voor financiële buffer

De vergelijkingssite roept daarom de minister op een minimale rente van 0 procent in te stellen tot een bepaald saldo. Dit is vergelijkbaar met de wettelijke rente die ze in België kennen. Die minimale rente moet volgens Geld.nl gelden tot een spaarbedrag wat redelijk is als financiële buffer. “Het NIBUD schrijft een buffer tussen 5.000 en 30.000 euro voor, afhankelijk van iemands persoonlijke situatie”, zegt Bulthuis. Als je op een maximaal saldo van 50.000 euro gaat zitten, dan kan iedereen een verantwoorde buffer aanleggen zonder gestraft te worden met een negatieve rente.”

Tegenvallend rendement verrekenen bij hogere saldo’s

Dat banken negatieve spaarrentes voeren komt doordat zij zelf een negatieve rente betalen voor het spaargeld aan de Europese Centrale Bank. Daarnaast zijn er op dit moment voor banken minder mogelijkheden om het spaargeld op zo’n manier te investeren dat ze er een goed rendement mee kunnen halen. Bulthuis erkent dat banken deze kosten en tegenvallende inkomsten ergens moeten compenseren. “Maar wat ons betreft kunnen banken dan beter de negatieve rente voor heel hoge (zakelijke) spaarsaldo’s verhogen. Deze klanten kunnen die kosten beter dragen dan consumenten die hun spaargeld al hard genoeg nodig hebben voor als de auto of wasmachine kapot gaat.”

Reacties Tweede Kamerleden

Geld.nl heeft ook Tweede Kamerleden benaderd over of ze zich willen hard maken voor een verbod op negatieve spaarrente. Vanwege het mei-reces heeft alleen de SP hierop gereageerd. Kamerlid Mahir Alkaya zegt: “Wij zijn erg tegen een negatieve rente voor ‘gewone’ spaarders. Wat de grens daarvoor is, is natuurlijk niet precies vast te stellen, maar die ligt wat mij betreft boven de 40.000. Op het moment dat banken ook onder de grens van 100.000 een negatieve rente gaan rekenen, zullen wij stappen moeten zetten richting een voorstel voor een wettelijk verbod.”

Minister is nu aan zet

Eind 2019 vond Minister Hoekstra een verbod op negatieve spaarrente nog niet nodig. Hij gaf wel aan dat een negatieve rente voor saldo’s tot 100.000 euro ongewenst is. “Nu deze grens in zicht komt, is het een goed moment voor de Minister om in actie te komen”, zegt Bulthuis van Geld.nl.

;