Contact

8 misverstanden rond de zorgverzekering

Ons zorgsysteem is best ingewikkeld. Je bent verzekerd met een basisverzekering, maar je hebt ook eigen risico. Daarnaast zijn er nog allerlei aanvullende verzekeringen. Je moet maar net weten hoe het zit. Daarom creëert het zorgsysteem wel eens misverstanden. Hier vind je een paar veel voorkomende misverstanden en hoe het echt zit.

1. “De basisverzekering vergoedt noodzakelijke behandelingen altijd”
Dat zou je denken. Het is echter de overheid die beslist welke zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak worden noodzakelijke behandelingen vergoed op medische indicatie, maar dit is niet altijd het geval. Zorg die jij nodig hebt zit dus niet per se in de basisverzekering.

2. “De basisverzekering vergoedt altijd het beste medicijn voor mij”
Ook hier beslist de overheid welke medicijnen wel en niet worden vergoed. Een medicijn dat goed voor jou werkt, maar niet onder de geregistreerde geneesmiddelen valt, wordt niet vergoed. Controleer het geneesmiddelenvergoedingssysteem en het preferentiebeleid van je verzekeraar om te zien of jouw medicijnen vergoed worden. Meer over het GVS lees je in het artikel “Geneesmiddelenvergoedingssysteem”.

3. “Ik betaal eigen risico voor de huisarts en huisartsenpost”
Gelukkig is dit niet zo. Bezoekjes aan de huisarts of huisartsenpost zijn vrijgesteld van het eigen risico en dus gratis. Het is slim daarheen te gaan wanneer het niet om een spoedgeval gaat.

4. “Ik betaal geen eigen risico voor spoedeisende hulp”
Spoedeisende hulp valt helaas wél onder het eigen risico. Dus kom je bij de spoedeisende hulp terecht, dan betaal je zelf de kosten daarvoor. Ook als de huisarts je heeft doorverwezen.

5. “Ik kan geweigerd worden voor de basisverzekering”
Ook dit is gelukkig niet zo. Een zorgverzekeraar mag je niet weigeren voor een basisverzekering. Hiervoor geldt een acceptatieplicht, ongeacht je leeftijd en gezondheidssituatie.

Voor sommige aanvullende verzekeringen hanteren zorgverzekeraars wél een medische selectie.

6. “Alle zorgverzekeringen moet ik bij dezelfde zorgverzekeraar afsluiten”
Je basisverzekering en aanvullende verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onderbrengen is overzichtelijker, maar niet verplicht. Het is mogelijk je aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer een andere zorgverzekeraar meer dekking biedt.

De verzekeraar kan je echter wel weigeren voor de aparte aanvullende verzekering. Ook betaal je vaak meer premie voor een losse aanvullende verzekering. Soms tot wel 25%!

7. “Ik betaal eigen risico voor de zorg van mijn kind”
Naast dat je kinderen gratis zijn meeverzekerd op jouw polis, valt de zorg voor kinderen tot 18 jaar niet onder het eigen risico. Ook tandartskosten worden vanuit de basisverzekering vergoed voor kinderen tot 18 jaar.

Wel kan er een eigen bijdrage gelden voor bepaalde medicijnen en hulpmiddelen.

8. “Van zorgverzekering overstappen is moeilijk”
Er zijn heel veel zorgverzekeringen. De beste voor jouw situatie vinden lijkt een hoop gedoe, maar dat hoeft niet zo te zijn. In plaats van alle zorgverzekeringen één voor één langs te gaan, gebruik je Geld.nl. Vul je zorgwensen in en wij zetten alle zorgverzekeringen die daarbij passen voor je op een rijtje. Zo vind je snel en eenvoudig een passende zorgverzekering met een lage premie. Wanneer je de zorgverzekering afsluit, regelen wij de rest. Je druk maken over je zorgverzekering is niet nodig!

Overstappen van zorgverzekering is niet moeilijk!Geef ons je zorgwensen door en wij tonen je alle zorgverzekeringen die daarbij passen. Vergelijk en je vind snel de beste én de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie. Sluit af en wij regelen de overstap voor je. Zorgverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "8 misverstanden rond de zorgverzekering"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen