Contact

Checklist auto onderhoud

Wist je dat je veel geld bespaart door je auto zelf goed te onderhouden? Natuurlijk bespaar je geld door niet naar de garage te gaan, maar ook omdat het de kans op schades verkleint. Minder schades betekent een snellere stijging op de bonus-malusladder en daardoor wordt je autoverzekering goedkoper. In dit artikel lees je wat je zelf kunt doen aan het onderhoud van je auto met een aantal checklists.

Checklist auto onderhoud – Wassen en poetsen

Je auto goed onderhouden begint met een regelmatige wasbeurt. Het beste is om dit minimaal eens per maand te doen. Ga als volgt te werk wanneer je je auto wast:

 • Zorg dat je auto droog is en spuit insectenreiniger op de voorzijde.
 • Laat de reiniger even inwerken en spoel de auto daarna af met een hogedrukreiniger.
 • Reinig de velgen van je auto met een speciale velgenreiniger. Hierbij kun je een schilderskwast gebruiken om de velgenreiniger goed te verdelen over de velgen. Gebruik een steekborstel om de achterzijde van de velgen schoon te houden.
 • Was nu de rest van de auto met een hogedrukreiniger. Houd hierbij minimaal 20 centimeter afstand van de auto om de lak niet te beschadigen.
 • Doe vervolgens wat shampoo in een emmer en was de auto met een spons. Wrijf met de spons alleen over de lengte van je auto. Draaiende bewegingen kunnen zogenoemd spinnenwebben in de lak veroorzaken.
 • Spoel de auto weer af met de hogedrukreiniger en zeem de auto daarna droog. Voorkom strepen door wat azijn aan het zeemwater toe te voegen.

Onderhoudslijst auto – Banden checken

Versleten banden leiden tot minder grip op de weg. Daarom is het belangrijk de banden van je auto regelmatig te checken. Wat moet je allemaal controleren aan je banden?

 • Bandenspanning

Bij de meeste tankstations kun je de bandenspanning laten meten, gratis of voor een paar cent. Doe dit altijd als je banden koud zijn. Je vindt de vereiste bandenspanning in het instructieboekje van je auto, op een sticker in het portier of op een sticker op de tank klep. Verwijder het ventieldopje en zet de spanningsmeter op het ventiel. Nu kun je de bandenspanning aflezen van de meter. Is de bandenspanning te laag, dan vul je de band bij. Vergeet niet je reserveband ook te checken!

 • Profieldiepte

De banden op je auto moeten minimaal een profieldiepte van 1,6 mm hebben om ermee te mogen rijden. Controleer de profieldiepte aan de hand van de slijtage-indicatoren of met behulp van een schuifmaatje. Deze haal je bij de betere autoshop.

 • Winterbanden wisselen

Winterbanden zijn belangrijk om goed grip te hebben op de weg in de winter. Ze zijn in Nederland niet wettelijk verplicht, maar voor de veiligheid is het verstandig ze te gebruiken bij lage temperaturen. Is de temperatuur lager dan 7 graden Celsius of is de profieldiepte minder dan 4 mm? Dan is het tijd voor winterbanden.

Checklist auto onderhoud – Verlichting controleren

Het is niet alleen voor je eigen zicht belangrijk dat je verlichting goed werkt, maar ook voor anderen. In het donker zien anderen je niet zo makkelijk wanneer je lichten niet goed werken en heb je zo een aanrijding. Controleer je verlichting als volgt:

 • Laat iemand anders controleren of de verlichting werkt terwijl jij de auto bedient. Als je alleen bent, controleer je de verlichting door tegenover een spiegelende ruit te staan met de auto zodat je de verlichting daarin aan en uit kunt zien gaan.
 • Check niet alleen de dimlichten en richtingaanwijzers, maar ook het achteruitrijlicht, de remlichten en het grootlicht.

Onderhoudslijst auto – Vloeistoffen controleren

De verschillende vloeistoffen in je auto zorgen ervoor dat die goed werkt. Controleer deze daarom eens per maand. De voornaamste vloeistoffen zijn koelvloeistof, olie en de ruitensproeiervloeistof.

 • Koelvloeistof controleren

Zorg dat de motor koud is en dat de auto op een vlakke ondergrond staat. Je controleert het koelvloeistofpeil aan de hand van de streepjes op het reservoir waarin de vloeistof zit. Draai de dop beetje bij beetje los om de druk te laten ontsnappen. Is de koelvloeistof te laag, dan kun je dit zelf bijvullen. Gebruik hiervoor alleen koelvloeistof die door de fabrikant is aanbevolen.

 • Olie peilen

Zorg dat de motor koud is en zorg dat de auto op een vlakke ondergrond staat. Laat de auto minimaal tien minuten afkoelen als je ermee hebt gereden. Veeg de peilstok schoon en stop hem daarna terug in het oliereservoir. Als je de peilstok er nu weer uithaalt, zie je hoe hoog het oliepeil staat. Dit moet tussen het minimum- en maximumstreepje zijn. Vul het bij wanneer het te weinig is en wacht een half uur. Controleer het oliepeil daarna opnieuw. Zorg ervoor dat de olie nooit boven het maximumstreepje uitkomt en gebruik door de fabrikant voorgeschreven olie.

 • Ruitensproeiervloeistof controleren

Check in het instructieboekje van je auto waar dit reservoir precies zit. Meestal herken je dit aan een dop met een raam en een waterstraaltje erop. Je kunt dit reservoir zelf bijvullen wanneer er te weinig vloeistof in zit. Tip! Voeg in de winter antivries toe aan de ruitenwisservloeistof.

Checklist auto onderhoud – Ruitenwissers controleren

De ruitenwissers zorgen voor goed zicht tijdens neerslag. Wanneer ze versleten zijn maken ze strepen tijdens het gebruik en maken ze meer geluid dan anders. Vervang ruitenwissers zo snel mogelijk wanneer dit gebeurt, zodat je goed ziet waar je rijdt.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders veel te veel betalen voor hun auto verzekering
Totaal onnodig, want vergelijken en overstappen is nu heel eenvoudig en doe je direct online. Autoverzekering vergelijken
2 reacties op "Checklist auto onderhoud"
 
Reacties
 • www.vaneeks.nl 15 februari 2018
  Het is inderdaad een stuk goedkoper om het zelf allemaal te doen. Toch zijn wij ervan overtuigd dat je af en toe bij een garage langs moet gaan. Zij weten waar ze naar moeten kijken. Een APK bij de garage is niet voldoende. Denk ook eens aan vervormingen van de auto. Een klein deukje kan zorgen voor roest. Onze tip: laat af en toe je auto controleren met een kleine of grote beurt. Dit hoeft niet jaarlijks, maar goed om het af en toe in te richten.
 • Joris 26 oktober 2021
  Om nog lang van je auto te genieten, is onderhoud van groot belang. Niet veel mensen weten hun auto goed te onderhouden, dus deze tips zijn welkom. Veel van de punten zijn mij bekend. Er staat geen informatie over de inbraakpreventie. Moet je dat ook niet vaker inspecteren? Naast het af-fabriek alarm, moet je sowieso extra beveiliging plaatsen.
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen