Autoverzekering tijdelijk stopzetten

Heb je een auto, maar gebruik je deze om wat voor reden dan ook een tijdje niet? Zet dan je autoverzekering stop. Je betaalt geen premie meer en je activeert de verzekering gewoon weer als je de auto wilt gebruiken. Handig als je op zoek bent naar een nieuwe auto, je auto total loss of gestolen is. Dat bespaart je toch wat geld.

Hoe je autoverzekering tijdelijk schorsen

Besparen op je autoverzekering? Vul je gegevens in en vergelijk direct het grootste aanbod verzekeraars op premie en dekking. Sluit af en bespaar! Goedkoopste autoverzekering vergelijken >>

Neem contact op met je autoverzekeraar om je autoverzekering tijdelijk stop te zetten. Voeg hierbij een kopie van het schorsingsbewijs toe dat je van de RDW hebt gekregen of het vrijwaringsbewijs.

Heb je je autoverzekering via Geld.nl afgesloten? Neem dan contact op met ons Service Team.

Wanneer je de auto weer gebruikt of een nieuwe auto hebt gekocht, vergeet dan niet de autoverzekering weer te activeren. Om dat te doen neem je ook contact op met je autoverzekeraar.

Waarom autoverzekering tijdelijk stopzetten?

Je autoverzekering tijdelijk stopzetten, ook wel schorsen genoemd, is vaak verstandiger dan je verzekering helemaal opzeggen. De belangrijkste voordelen van je autoverzekering tijdelijk stopzetten zijn:

 • Je schadevrije jaren blijven drie jaar geldig. Wanneer je de verzekering opzegt, is dit maar één jaar.
 • Je activeert de verzekering direct wanneer je de auto weer gebruikt of een nieuwe auto hebt.

Dit is vooral gunstig als je rijbewijs is ingevorderd en de kans klein is dat andere autoverzekeraars je accepteren.

Voorwaarden autoverzekering tijdelijk schorsen

Houd rekeningen met de volgende drie punten wanneer je je autoverzekering schorst:

 • De schorsing duurt maximaal twaalf maanden. Verleng zelf op tijd als je na deze twaalf maanden de schorsing wilt laten doorlopend, anders riskeer je een boete omdat je auto niet is verzekerd.
 • Je auto mag tijdens de geschorste periode alléén op eigen terrein staan, bijvoorbeeld onder een carport of in een garage.
 • Je moet het kenteken schorsen bij de RDW voordat je de verzekering schorst.

Kosten autoverzekering tijdelijk stopzetten

Autoverzekeraars brengen geen kosten in rekening voor het tijdelijk stopzetten van je autoverzekering. Je moet echter wel eerst je kenteken schorsen bij de RDW. Hiervoor betaal je 73 euro voor een personenauto tot 15 jaar oud.

Past je autoverzekering nog wel bij je?In de tijd dat je autoverzekering geschorst was zijn er misschien wat dingen veranderd. Vergelijk daarom autoverzekering op premie en dekking. Zo vind je de beste autoverzekering tegen een klein prijsje. Autoverzekering vergelijken >>
6 reacties op "Autoverzekering tijdelijk stopzetten"
 
Reacties
 • Gustaaf 19 april 2015
  Beste
  Ik wil mijn auto tijdelijk stil leggen en ik heb gelezen dat dan de autoplaat moet opgestuurd worden naar de RDW , en bij het terug in gang zetten , moet ik dan weeral en nieuwe plaat kopen of krijgt men de oude terug?
  Wat is dan de totale kost hiervan
  Mvgr
  Gust
 • Redactie Geld.nl 20 april 2015
  Beste Gustaaf,

  Op de site van het RDW lees je alles over het tijdelijk schorsen van je autoverzekering: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voertuig-tijdelijk-niet-gebruiken-schorsen-online.aspx. Het kost je 73 euro. Succes!
 • Jeroen van der Sluis 19 mei 2017
  Met het totaal stopzetten van de verzekering tijdens schorsen neem je wel een behoorlijk risico. Stel je auto staat op de oprit en vandalen steken hem in brand, of een hagelbui maakt er een mooi bobbellandschap van of... Dan ben je dus mooi het bokje.
  Ik ben nog steeds op zoek naar een verzekeraar die bereid is alleen het WA deel te schorsen. Tot die tijd ga ik het risico niet nemen
 • Redactie Geld.nl 22 mei 2017
  @Jeroen, er zijn wel verzekeraars die een auto alleen beperkt casco verzekeren en niet WA als deze geschorst is. Heb je al bij je eigen verzekeraar hiernaar geïnformeerd? Eventueel kun je ook contact opnemen met het ons Service Team 040-7513968. Zij kunnen samen met je kijken bij welke verzekeraar dit mogelijk is.
 • Schiopirlan marina stefania 26 oktober 2017
  Ik wiil vezekering total stopzeten.
 • Wilfried Schrans 23 april 2018
  Verzekering volledig stopzeten wat te doen.aoto is volledig vrnield pertotal .
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl