Auto huren vakantie tips

Een auto huren op vakantie is erg handig, zeker als je veel verschillende plekken wilt bezoeken. Maar hoe pak je dit aan? Huur je de auto in het land van bestemming of huur je er een in Nederland en rijdt dan naar het buitenland? Waar je ook voor kiest, er zijn enkele dingen waar je op moet letten. Denk aan de verzekering en de betaling. Lees onze tips en je autohuur voor je vakantie verloopt vlekkeloos.

Auto huren vakantie - Reserveren

Betaal jij ook al jaren te veel voor je autoverzekering? Ontdek hoeveel goedkoper het kan! Vergelijk, vind en bespaar direct! 
Autoverzekering vergelijken >>

Je regelt een huurauto van tevoren via het internet of je regelt er een ter plekke bij een lokale verhuurder of op het vliegveld. Een voordeel van vooraf de auto reserveren is dat je zeker weet dat de auto van je keuze beschikbaar is. Vooral in het hoogseizoen is het maar afwachten of het überhaupt lukt een auto te huren.

Daarnaast vergelijk je thuis via het internet veel makkelijker verschillende verhuurmaatschappijen met elkaar. Let bij het vergelijken niet alleen op de verhuurprijs, maar ook op de voorwaarden en eventuele bijkomende kosten, zoals de borg, brandstof en de autoverzekering van de huurauto.

Huur je echter ter plekke een auto, dan heb je de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs. Het heeft dus voor- en nadelen.

Auto huren buitenland, waar op letten?

Neem je rijbewijs, paspoort of identiteitspapieren en je creditcard mee wanneer je de huurauto ophaalt. Verder is het belangrijk het huurcontract goed door te nemen voordat je tekent. Let daarbij op de volgende dingen:

 • De gegevens van de verhuurder
 • Jouw gegevens als huurder
 • Het merk, type en kenteken van de huurauto
 • De kilometerstand. Controleer deze goed en maak altijd een foto van de kilometerstand bij vertrek en bij het terugbrengen van de auto.
 • De huurperiode
 • Type verzekering en eventueel eigen risico bij schade
 • Eventueel al aanwezige schade. Controleer goed of alle schades vermeld zijn en maak eventueel foto’s van de huurauto. Deze kun je gebruiken als bewijs wanneer de verhuurder jou aansprakelijk wil stellen voor schades die voor of na de verhuurperiode zijn ontstaan.
 • De huursom, wijze van betaling en eventuele borgsom.
 • Contactinformatie van de technische dienst van de verhuurder. Deze heb je nodig wanneer je tijdens je vakantie technische problemen krijgt met de auto.

Auto huren in buitenland tips

Breng de auto terug met een volle tank en kijk of je het kilometerlimiet niet hebt overschreden. Misschien zorgt dit voor extra kosten. Controleer ook of de huurauto geen (extra) beschadigingen heeft opgelopen. Hierbij komen de eerder genomen foto’s weer van pas.

Check als laatste nog de rekening. Kloppen alle bedragen? Heb je genoeg borg teruggekregen? Is dit niet het geval, probeer het probleem dan eerst op te lossen met de verhuurder. Als dit niet lukt, neem je contact op met het Europees Consumenten Centrum.

Auto huren om op vakantie te gaan

Wil je in Nederland een auto huren om mee op vakantie te gaan? Controleer dan goed naar welke landen je met je huurauto mag rijden en of je de huurauto bij een filiaal in het vakantieland kan terugbrengen of dat je deze weer in Nederland moet terugbrengen.

Spreek daarnaast genoeg kilometers af met de verhuurder. Voor meer kilometers verrekenen verhuurders soms extra kosten.

Auto huren vakantie en de verzekering

Omdat de auto eigendom is van het verhuurbedrijf zijn zij verplicht hiervoor minimaal een WA autoverzekering voor af te sluiten. Sommige verzekeren hun auto’s uitgebreider of je kiest zelf voor aanvullende dekkingen. Of dat nodig is ligt aan het gebied waar je naar toe gaat. Alles waarvoor de auto is verzekerd vind je terug in het huurcontract. Veel contracten zijn in het Engels, daarom hebben we hieronder enkele Engelse termen gezet zodat je deze eenvoudig herkent:

 • LI (Liability Insurance): WA autoverzekering
 • CDW (Collision Damage Waiver): Beperkt casco autoverzekering
 • LDW (Loss Damage Waiver): All risk autoverzekering
 • PAI (Personal Accident Insurance): Inzittendenverzekering
 • THW (Theft Waiver): Diefstalverzekering (vaak met eigen risico)

Let op: Bij schade aan de huurauto hanteren verhuurders vaak een eigen risico. De hoogte van het eigen risico staat vermeld in het huurcontract. Check dit van te voren.

Meer dan de helft van alle Nederlanders gooit elke maand geld weg, jij ook!Benieuwd hoeveel je nu meteen kunt besparen op je autoverzekering? Check het snel. Autoverzekering vergelijken >>
Nog geen reacties op "Auto huren vakantie tips"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Deze artikelen vind je vast ook interessant

Tips auto hurenGeld lenen voor vakantie10 Tips eerste autovakantie

Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl