Auto total loss

Wanneer is een auto total loss en ontvang ik dan nog een vergoeding?

Je hebt een flink auto-ongeluk gehad en nu is je auto total loss verklaard. Maar wat houdt dat precies in? In dit artikel lees je wanneer een auto total loss wordt verklaard en tips hoe je een vergoeding regelt bij je autoverzekering.

Wanneer is een auto total loss?

Betaal jij ook al jaren te veel voor je autoverzekering? Het kan een stuk goedkoper! Hoeveel goedkoper? Vergelijk snel en ontdek het zelf. Autoverzekering vergelijken >>

Wanneer je auto naar de garage is gesleept en de schade-expert is langsgekomen kan de auto op twee manieren total loss worden verklaard:

 • Technisch total loss: De auto is zo erg beschadigd dat deze niet meer gerepareerd kan worden.
 • Economisch total loss: de reparatiekosten zijn hoger dan de waarde van de auto, bepaald door de dagwaarde van je auto (voor het ongeluk) en de restwaarde (na het ongeluk).

Auto total loss verzekering

Een WA autoverzekering vergoedt alleen de schade die je hebt aangebracht bij anderen. Was het auto-ongeluk je eigen schuld, dan krijg je dus niets vergoed. Verhaal de schade op de tegenpartij wanneer iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt.

Een WA Plus autoverzekering vergoedt in sommige gevallen total loss. Namelijk wanneer de auto total loss is door een storm, hagel, overstromingen, brand of vandalisme. Ook met deze dekking geldt dat je niets vergoed krijgt wanneer het ongeluk je eigen schuld is.

De All Risk autoverzekering vergoedt wel total loss wanneer het ongeluk je eigen schuld is én alle andere gevallen. Behalve dan wanneer je rijdt onder invloed.

Auto total loss verklaard, wat nu?

Maar wat krijg je dan precies vergoed? Als je auto technisch total loss is verklaard, dan heb je recht op de dagwaarde. Bij economisch total loss heb je recht op de dagwaarde plus de restwaarde. Hoe dit in elkaar zit zie je onderstaande voorbeeldberekening:

Stel de dagwaarde is 6.000 euro en de restwaarde 1.000 euro. De auto wordt economisch total loss verklaard als de reparatiekosten boven de 5.000 euro uitkomen. Je krijgt van je autoverzekeraar dan 5.000 euro vergoed en 1.000 euro van de garage die je auto opkoopt. Zo heb je 6.000 euro om een nieuwe auto van te kopen.

Ben je het niet eens met de dagwaarde die de autoverzekeraar hanteert? Probeer dit dan eerst te bespreken met de schade-expert. Vraag om uitleg en een onderbouwing van het expertiserapport. Kijk zelf naar verkoopprijzen van vergelijkbare auto’s en maak kopieën van bonnetjes van bijkomende kosten als bewijs dat de uitkering hoger moet zijn. Mocht dit nergens op uitkomen, dan kun je een contra-expert inschakelen.

Wanneer je de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stelt en je bent het niet eens met de vergoeding, teken dan bezwaar aan. Voeg hierbij ook bewijs toe om aan te tonen waarom de uitkering hoger moet zijn.

Let op: deze vergoeding geldt als je auto ouder dan vijf jaar is. Voor nieuwere auto’s geldt een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling .

Economisch total loss - Auto repareren

Wanneer je auto economisch total loss is verklaard, maar repareren wel mogelijk is, kun je de auto in sommige gevallen behouden. De autoverzekering keert dan de dagwaarde min de restwaarde uit. Volgens het eerdere voorbeeld zou je dus 5.000 euro krijgen.

Sommige verzekeraars willen echter dat je de auto, plus kentekenbewijs en sleutels, toch inlevert. Alleen dan krijg je een vergoeding.

Nieuwe auto? Vind de beste autoverzekering!Vul je gegevens en dekking in en vergelijk autoverzekeringen op voorwaarden en premie. Zo vind je snel de beste autoverzekering voor een klein prijsje. Vervolgens sluit je de autoverzekering direct online af! Goedkoopste autoverzekering >>
24 reacties op "Auto total loss"
 
Reacties
 • Kees Dekkers 22 januari 2014
  Goedemiddag,

  Heb een ongeluk gehad en de tegenpartij is aansprakelijk.
  De auto heeft een waarde van € 1500,-- volgens de site. Schade globaal aan de carrosserie € 2500,--. Kan ik deze wagen later nog opknappen, zodat ik er mee kan blijven rijden? Of is het zo dat ze de auto total loss verklaren en het kenteken in moet leveren. Kan hetzelf wel repareren waarschijnlijk.

  Bedankt voor uw reactie.

  Groetjes,

  Kees
 • Redactie Geld.nl 03 maart 2014
  Beste Kees,

  Wij raden je aan om hierover contact op te nemen met je verzekeraar of tussenpersoon.

  Heb je de autoverzekering afgesloten via Geld.nl? Dan kun je even bellen met ons Service Team. Tel: 040-751 39 68.

  Met vriendelijke groet,

  Redactie Geld.nl
 • Cynthia 12 juni 2014
  goedendag,
  ik heb een tijdje terug een aanrijding gehad. Mijn auto is economisch total loss verklaart. de verzekering van de tegenpartij heeft nu een belachelijk laag schadebedrag uitgekeerd omdat ik anders enkel de dagwaarde van mijn auto terug zou krijgen. Is het niet zo dat de verzekering van de tegenpartij zou moeten handelen aan de hand van mijn eigen verzekerde voorwaarden? ik ben namelijk verzekerd voor 3 jaar aanschafwaarde?
 • Nicole 22 september 2014
  En wat gebeurt er als je een tamelijk nieuwe auto met wat deuken hebt, en de eigenaar besluit m expres total loss te rijden om zo van het geld van de verzekering weer een geheel nieuw exemplaar zonder die deuken aan te kunnen schaffen?.......
 • kenneth puystiens 21 december 2014
  ik heb een peugeot 208 active hdi 1.4
  bj 2012 5 drs

  ik heb nu 14.12.2014
  ongeluk gehad in me recht de expert
  heeft nu vrijdag ochtend de wagen bekeken en foto s getrokken en perto total verklaard
  de wagen bij aankoop was 11600 euro en is nu op dagwaarde vandaag het zelfde type als de mijnne nog maar 8400 euro waard is dat wat ik ga krijgen of kan dat minder zijn ?? ja ieder verzekering verschil van me kaar dat begrijp ik ma wil toch een idee ja het is nog 10 dagen wachten op het besluit ma als ik zeker ben kan ik me rekening maken voor een ander of herstel graag had ik hier een antwoord op gekregen

  groetjes kenneth ps: de dagwaarde heb ik op autogids gevonden
 • Redactie Geld.nl 22 december 2014
  @Kenneth, bedankt voor je bericht. Wij kunnen je helaas geen uitsluitsel geven. Hiervoor kun je hebt beste contact opnemen met je verzekeraar. Zij kunnen je vertellen of je de schade mag laten repareren of dat zij de auto total loss verklaren.
 • rene 29 december 2014
  mag je nog rijden met en auto die totaal los verklaard is door de verzekering
 • Nordin 13 januari 2015
  hallo,

  Ik heb een schadegeval voorgehad waar de ander partij aansprakelijk is.

  De expert heeft mijn auto economisch Pertotal verklaart 4 dage gelede.

  Nu mijn vraag is wanneer zou ik mijn dagwaarde van mijn wagen krijgen?

  Hoelang duurt deze procedure...?

  Alvast bedankt
  Groetjes
 • Diego 24 april 2015
  Hallo,

  hierbij heb ik ook een vraag mijn auto was perto total verklaard en mijn officieel nummerplaat is nog in zijn geheel, kan ik die niet herbruiken bij de aankoop van een nieuwe auto of ben ik verplicht een nieuwe aan te vragen?
 • Redactie Geld.nl 28 april 2015
  @Diego, het kenteken is altijd gekoppeld aan het bijbehorende voertuig. Het is dus niet mogelijk om het kenteken mee te nemen naar een nieuwe auto. Je zult dus inderdaad een nieuw kenteken moeten aanvragen.
 • Tahsin 03 september 2016
  mijn auto is totall loss verklaard. onderweg naar huis heb weer een aanrijding gehad, de tegenpartij was schuldig. wat is het beste om te doen?
 • Richard 02 januari 2017
  Beste,

  Ik ben vorige week aan gereden door een vrouw en het is duidelijk dat het de schuld van haar is. Mijn auto is zeker 5800 euro waard en de schade is 4400 euro. De verzekering van de tegen party heeft gezegd dat hij economisch total loss is. Ze geven aan dat ze hem op intenet hebben gezegd en willen zien wat hij met schade op dit moment waard is. Maar de schade is minder dan de dagwaarde. Wat kan ik hier aan doen? Ik wil gewoon dat hij gemaakt word. Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven wat ik het beste kan doen nu.

  MVG Richard
 • Hoogervorst 16 augustus 2017
  Ik heb m''n auto te kort uitgedraaid.
  Resultaat: achter scherm en deur volledig in de prak.
  Allianz verklaart m''n auto Totall loss. Kan ik inkomen.
  Zij vergoeden mij de schade €3700
  en ik moet de auto bij een opkoper inleveren. Van hem krijg ik nog eens €2800 voor m''n nog uitstekend rijdende Mondeo diesel.
  Ik zou er met schade nog jaren mee kunnen rijden.
  Mijn vraag: ik krijg niet de hele waarde van de auto van Allianz. Ik ben dus afhankelijk van de opkoper. Het bedrag is wel toegezegd.
  Kan ik de auto houden of eventueel zelf bij een handelaar inruil aanbieden.
  De voorwaarden van Allianz zijn duidelijk. Inleveren. Maar zij vergoeden mij niet zelf het hele bedrag.
 • Redactie Geld.nl 16 augustus 2017
  @Hoogervorst Bij een beperkt cascoverzekering stellen sommige verzekeraars verplicht dat je het eigendom van de auto aan de verzekeraar overdraagt. Deze verkoopt de auto dan aan de opkoper die bij de schade-expert het hoogste bod heeft uitgebracht op het wrak.

  Handelt de verzekeraar van de tegenpartij de schade af, dan heb je altijd zelf keuze om de auto wel of niet te verkopen. De verzekeringmaatschappij biedt je in de meeste gevallen wel aan om het wrak voor je te verkopen, maar de keuze is aan jou.

  Als Allianz dus verplicht heeft gesteld de auto in te leveren, is er helaas geen andere optie.
 • gerrit 28 augustus 2017
  mijn auto is economische total loss mag ik er nog meerijden tot ik een vervanger heb ..
 • Charlotte 10 september 2017

  Ik heb 2 jaar geleden mijn auto laten keuren, dit heb ik via een neef laten doen, hij geeft aan dat de auto total loss verklaart is, en dat hij hiervoor € 150,- heeft gekregen.

  Het gaat om een huyndai e-lantera uit 2001.

  Wat gebeurd er met de kentekenplaat als het total loss verklaard wordt?

  Mag dit na opknappen opnieuw geplaats worden, of wordt deze vernietigd?

  En hoe kan ik erachter komen of het inderdaad naar de sloop gebracht is?

 • Redactie Geld.nl 11 september 2017
  Wanneer de auto naar de sloop is gebracht, ontvangt u een vrijwaringsbewijs.

  U kunt dit ook controleren in het kentekenregister van het RDW. https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uw-gegevens-in-het-kentekenregister-inzien-.aspx Met uw didi D code kunt u hier inloggen zodat u een inzage heeft in de kenteken welke op u naam staan of hebben gestaan.
 • Ron de Lint 04 oktober 2017
  Ik heb/had een mercedes 300 E diesel estate van 2011. Ik ben buiten mijn schuld aangereden en de auto is hoogstwaarschijnlijk
  economisch total loss. Ik zit nu om hey hand want de auto was ook mijn bron van inkomsten
  Nu bepaalt de expert een bedrag aan de hand van een naar zijn zeggen vergelijkbaar te koop staande wagen
  Maar hoe weet ik of hij op alle details heeft gelet, ik had bijv dure luchtvering, 6 cilinder open dak leren beklefding enz enz
  En hoeveel kan hij de dagwaarde verminderen door een bepaalde kmstand, ik bedoel 250.000 km is voor een mercerdes heel amdrrs dan voor een Renault Twingo bijvoorbeeld
  Waar o waar kan ik ten rade gaan
  M vr gr R de Lint
 • Redactie Geld.nl 05 oktober 2017
  @Ron, veel hangt af van hoe je verzekerd bent. Als je all risk verzekerd bent, vergoedt je verzekeraar de kosten de je maakt om een contra-expert in te huren. Door hier gebruik van te maken heb je een extra check of er wel met de juiste waarde van de auto wordt gerekend.
 • Patrick 17 november 2017
  Ik had een schade. Was fout van de andere chauffeur dat heeft achter in mijn auto ingereden. Ik ben volle casco verzekerd. Economisch total loss. Reparatie 6600. Dagwarde 5750. Krijgh ik de 5750 en kan ik de wagen laten houden?
  Mvr geoet
 • J van Dijkhuizen 23 december 2017
  Mijn zoon heeft een aanrijding gehad de wagen word afgesleep en naar een garage bedrijf gebracht de wagen is total loss dagwaarde €1500,00 wrak wordt verkocht voor €200,00 alles geregeld €200,00 gekregen van garage de rest van verzekering nu 8 maanden later krijg ik een factuur van de garage van €121,00 voor de afhandeling van het total loss is dit normaal.
  Bij uitbetaling €200,00 voor wrak gevraagd of het verder zo in orde was en dat was zo
 • Jos 25 december 2017
  Na 4 maanden van een tweedehands auto, is mijn geparkeerde auto tot 2 keer geraakt door andere auto''s,
  Aanschaf waarde 9000 euro .
  Onder welke waarde moet de reparatie waarde zijn, om niet als totaalloos te worden verklaart ?
 • Robin 11 januari 2018
  hallo,
  ik heb een ongeluk gehad, en de auto is technisch total loss, omdat er scheuren in het frame zitten. voor een paarmaand geleden heb ik een motor revisie gedaan. van ca 7000 euro. en de auto is een collectors item te kopen.. nu hij total loss is. kan ik 11,5 K terug krijgen. maar ik wil graag de auto behouden voor onderdelen, en vooral om de motor. want deze is nog goed. desnoods wil ik er voor betalen. nu is mij verteld dat dit niet kan. en de auto wordt verkocht aan opkopers... terwijl ik mij het zweet uit de naad heb gewerkt om die auto te kopen.
 • Robin 11 januari 2018
  hallo,
  ik heb een ongeluk gehad, en de auto is technisch total loss, omdat er scheuren in het frame zitten. voor een paarmaand geleden heb ik een motor revisie gedaan. van ca 7000 euro. en de auto is een collectors in wording. nu hij total loss is. kan ik 11,5 K terug krijgen. maar ik wil graag de auto behouden voor onderdelen, en vooral om de motor. want deze is nog goed. desnoods wil ik er voor betalen. nu is mij verteld dat dit niet kan. en de auto wordt verkocht aan opkopers... terwijl ik mij het zweet uit de naad heb gewerkt om die auto te kunnen kopen. is er een mogelijkheid dat ik de auto kan terug krijgen? en hoe?
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl