Autosleutel kwijt

Autosleutel kwijt, wat moet je doen en wat vergoedt de verzekeraar?

Je hebt je hele huis al overhoop gehaald, maar je vindt de autosleutel gewoon écht niet. Dan begin je toch wel peentjes te zweten. Wat moet je doen als je je autosleutel verloren bent? 

Auto sleutel kwijt, wat nu?

Wanneer je je autosleutel kwijt bent, heb je drie opties:

 • Je autosleutel laten bijmaken. Natuurlijk heb je hiervoor wel je reservesleutel nodig.
 • Je autodealer bellen. Deze stuurt dan een servicemonteur langs die met speciale computerapparatuur de auto opent en een nieuwe sleutel voor je programmeert.
 • ’s Avonds of in het weekend is de servicemonteur waarschijnlijk niet beschikbaar. Dan bel je de ANWB. Zij kunnen de auto voor je open maken en eventueel naar de dealer slepen.

Autosleutels kwijt, wat vergoedt verzekering?

Betaal niet te veel voor je autoverzekering! Vergelijk en vind de beste én de goedkoopste autoverzekering. Autoverzekering vergelijken >>

Een nieuwe autosleutel laten bijmaken is behoorlijk prijzig. Zeker wanneer je er een hebt met een startonderbreker. Dan is het toch fijn als de autoverzekering dit bedrag vergoedt.

Je krijgt alleen een vergoeding voor het laten bijmaken van je sleutel wanneer je een WA beperkt casco of all risk autoverzekering hebt. De meeste verzekeraars vergoeden dit echter alleen wanneer je sleutel gestolen is, niet bij verlies. Kijk voor de zekerheid in de voorwaarden of je verzekeraar dit vergoedt.

Als je verzekeraar het al vergoedt, betaal je eigen risico en gaat het ten koste van je no-claimkorting. Kijk dus eerst of je niet voordeliger uitkomt wanneer je het bijmaken zelf betaalt.

Autosleutel gestolen en de verzekering

Het ligt net iets anders wanneer je autosleutel is gestolen. In dat geval vergoedt je WA beperkt casco of all risk autoverzekering een vervangende sleutel en het laten vervangen van het slot. Meestal verbindt de verzekeraar hieraan een maximumbedrag van 500 euro. Je betaalt alsnog een eigen risico, maar het gaat niet ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting.

Een autoverzekeraar kan je verplichten om bij diefstal van de sleutel ook het slot te vervangen. De verzekeraar vergoedt dit in de meeste gevallen. Vervang je het slot niet, dan is de auto vanaf dat moment niet meer verzekerd voor diefstal.

Vergeet niet om aangifte te doen bij de politie en vraag je dealer direct om de gestolen sleutel uit te programmeren, zodat de dief er later je auto niet mee kan stelen.

Autosleutel kwijt, gestolen uit huis?

Zijn je autosleutels gestolen bij een inbraak in je eigen woning? Raadpleeg dan ook je inboedelverzekering. Vaak vergoedt deze verzekering het laten maken van nieuwe sleutels of het laten vervangen van je autoslot.

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies! Autoverzekering vergelijken >> 
30 reacties op "Autosleutel kwijt"
 
Reacties
 • Damy Lissens 12 juni 2014
  U vermeldt dat de wagen niet zomaar gestolen kan worden door een dief met een nagemaakte sleutel. En u vermeldt tevens dat als u geen enkele sleutel meer hebt de servicemonteur de deuren opent en een nieuwe sleutel inprogrammeert.

  Bij mij is mijn wagen enige tijd terug gestolen. Criminele servicemonteurs zijn bijgevolg immers binnen de paar minuten weg met je auto. Zo zie je maar dat heel dat elektronisch gedoe met transponder langs geen kanten werkt als iemand met slechte bedoelingen de taak van die zgn. servicemonteur kan overnemen. Er moeten bijkomende beveiligingen ingevoerd worden zodoende enkel een interventie van een monteur niet voldoende is om een wagen te openen. bijv. extra paswoorden, PIN/PUK-code,... Hopelijk denkt de auto-industrie hieraan want het is geen reclame voor de merken, en op die manier blijven er maar auto''s gestolen worden.

  Verder spreekt u enkel over ''elektronische'' sleutels. Wat met sleutels bijmaken van wagens zonder elektronisch systeem?
 • Redactie Geld.nl 12 juni 2014
  Bedankt voor de toevoeging. Uiteraard blijft het risico bestaan dat iemand inbreekt in de auto hoe ingenieus de sleutels ook worden gemaakt. De dief zal alleen wel steeds meer moeite moeten doen, waardoor de kans op diefstal kleiner is.

  Wat betreft niet-elektronische sleutels: deze kun je bij veel slotenmakers gewoon laten bijmaken. Sommige verzekeraars stellen bij diefstal van dit soort sleutels echter verplicht dat het slot wordt vervangen. Dit omdat de dief anders op een later moment met de gestolen sleutel alsnog de auto kan stelen. Doe je dit niet dan biedt de verzekeraar vanaf dat moment geen dekking meer voor diefstal van de auto.
 • Roger 02 juli 2014
  Beste,
  Ik ben mijn sleutel kwijt en ik heb geen reserve.
  Mijn auto is van bj 97 en heeft geen elektronisch start gedoe.
  Wat kan ik doen?
 • Redactie Geld.nl 02 juli 2014
  @Roger, via Google kun je gemakkelijk een sleutelmaker vinden bij je in de buurt die een vervangende sleutel kan maken.

  Neem wel even contact op met je verzekeraar om na te gaan of je ook het slot moet vervangen. Sommige verzekeraars stellen dit verplicht ivm de mogelijkheid dat iemand met de verloren sleutel anders alsnog de auto kan stelen.
 • anna 08 oktober 2014
  Autosleutel verloren, wel nog een reservesleutel. Bijmaken kost vlgs de dealer 180 euro. Op een website zie ik aanbiedingen voor vele euro''s minder. Wat is het verschil en is het aan te raden om een goedkope te bestellen?
 • liesbeth 15 december 2014
  ik heb de sleutel in de auto liggen n de auto is op slot
 • marco 29 december 2014
  Autosleutels zoek geraakt 3 weken geleden van een oldtimer ford taunus 17m p3.
  Het gaat om de contactsleutel.
  Is hier nog aan te komen voor een auto van 50 jaar oud. ?
 • R.prins 11 januari 2015
  Het is over het algemeen bekent dat een chassisnummer moeilijkte vervalsen is. Waarom geen meerdere nummers in een voertuig aan brengen? En dan het beste op moeiljik bereikbare plaatsen!
 • wil 19 mei 2015
  ben me sleutels kwijt geraakt van me auto maar mijn auto staat in de garage onder de flat hoe kom ik er uit ik heb wel een sleutel van de deur maar daar wil die niet op starten en de auto wil ik ook weg doen maar ze kunnen de auto er niet uit halen hoe ga ik dat nu doen gr wil
 • Martin Buil 23 juni 2015
  Indien je de autosleutel verloren hebt, is de nieuwe sleutel dan verzekerd.
 • Redactie Geld.nl 24 juni 2015
  @Martin, als je de autosleutel zelf verloren bent, vergoeden de meeste autoverzekeraars het laten bijmaken van de sleutel niet. De voorwaarden hiervoor verschillen per verzekeraar. Je kunt dus het beste contact opnemen met je verzekeraar of tussenpersoon hierover.
 • minou 15 augustus 2015
  Goedendag
  Mijn fiat brava is gestolen met sleutel en ik had er maar 1
  Nu is myn auto terug en wil een nieuwe sleutel
  hoeveel gaat me dit kosten ongeveer ? En waar kan ik dit het beste en betaalbaar doen ??
 • Natalia 13 september 2015
  Ik heb auto opel corsa 1998.ik ben sleutels kwijt en geen reserve.ketekenbewijs is ook in en auto.wat moet ik erste doen?.moet ik eerste rdw bellen?
 • Naima 18 september 2015
  Hoi ik heb vandaag me auto sleutels verloren en heb zelf geen reserver sleutel Volkswagen Polo 1.4 60 pk bouwjaar 1999 , en wat moet ik nu doen weet echt geen raad help??
 • Dries 05 januari 2016
  Ik heb ook een Polo 1.9 SDi van het bouwjaar 1998 en ik heb mijn sleutels laten vallen, heb geen reserve sleutels ofzo, wat kan ik doen help aub? Gr dries
 • Amira 20 juni 2016
  Hoi ik heb een vraagje .
  Ik heb een Peugeot 106 Accent 1.0 van het bouwjaar 1995. Mijn autosleutel is kwijt en heb geen reserve sleutel.
  Wat kan ik doen?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Amira
 • Margriet 13 juli 2016
  Ik had twee elektronische sleutels, maar ben één ervan kwijt. Die wil ik vervangen. Het hoeft niet persé weer een elektronische sleutel te worden.
  Bij de garage rekenen ze 120 euro. Ze hebben hiervoor je kentekenbewijs en rijbewijs nodig en daarna moet de sleutel worden ingelezen bij de auto.
  Het gekke is dat ik hierover niets kan vinden als ik naar mogelijkheden voor sleutelvervanging op internet kijk. Hoe zit dat?
 • marcel 28 augustus 2016
  Mijn auto uit het jaar 2014 is gestolen maar ik kan maar een sleutel overhandigen aan de verzekering. De andere is gestoelen of heb ik verloren dat weet ik niet. We doen namelijk al een paar weken met 1 sleutel en de ander moesten we nog bij laten maken. Dat is nu te laat want de auto is weg. Wat doet een verzekering hiermee?
 • Hans v d Anker 09 september 2016
  Hallo ik ben mijn autosluetel kwijt en geen reserve sleutel . Hoe kan ik dit oplossen.
 • sarah 03 oktober 2016
  ik heb een citroen saxo van 1997 en ben mijn enige autosleutel kwijt. Kan ik ergens een nieuwe bestellen of moet ik een nieuwe slot kopen.
 • Erik 28 oktober 2016
  De ANWB transporteert geen voertuigen waar de sleutels van kwijt zijn geraakt. Dit staat in de voorwaarde!
 • G. kort 17 december 2016
  Ik heb een Peugeot 106 1.5 diesel uit 2002 Is het mogelijk om een startkloonsleutel na te laten maken maken? En waar moet ik dan zijn? Om een originele bij te laten maken is te duur mij. m.v.g. Gerard
 • Redactie Geld.nl 19 december 2016
  Deze vraag kunnen wij niet beantwoorden. Het beste kunt u dit navragen bij de dealer of bij uw verzekeraar.
 • E klasse 16 oktober 2017
  Hallo ik heb een mercedes e270 cdi ben de reserve sleutel kwijt ben bang dat iemand straks met mijn auto weg rijd wat nu?
 • Nadia Boufedji 12 december 2017
  Wat kan je doen als je de sleutel in de auto laat zitten en geen reserven sleutel heb. 20 jaar oude auto
 • ouhaddou 29 december 2017
  ik mijn auto sleutel kwijt en ik ik heb geen reserv
 • Bert Willems 16 februari 2018
  Hoi E Klasse, Nadia en Ouhaddou,

  Ik heb precies hetzelfde gehad. Het was niet zo handig van me om de reservesleutel net iets te goed op te bergen. Ik kan hem namelijk nergens terugvinden en dat nu mijn andere sleutel is gestolen. Ik was doodsbenauwd dat iemand mijn auto kwam ophalen en hem kwijt zou zijn. Gelukkig vertelde een vriend mij over Autosleutels.info. Daar kunnen zij een sleutel op afstand deactiveren en op basis van een code een nieuwe complete sleutel maken. Ideaal! De code die je nodig hebt, staat in het boekje van je auto.
 • driss 18 februari 2018
  ik heb autosleutel /opel corsa bj 2008, geen reserve. deuren zijn open.
  waar staat de code?
 • Bert Willems 25 februari 2018
  Hoi Driss,
  Je vindt de code in het boekje die je bij je auto hebt gekregen. Kun je die niet vinden? Dan kun je het beste even langs gaan bij een dealer of bij Autosleutels.info. Zij kunnen op basis van je auto een nieuwe sleutel maken.
 • jan 23 mei 2018
  In een restaurant is mijn Jac met electronische autosleutel en huissleutel uit de garderobe door iemand per ongeluk? meegenomen. Wat kan ik doen? Eigenaar aansprakelijk stellen? Met hem een regeling treffen? Eigen allriskautoverzekering of inboedelverzekering inschakelen?
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl