Is een autoverzekering voor 17-jarige mogelijk?

 Sinds 2011 is het mogelijk om al vanaf je 17e je rijbewijs te halen. Ondanks dat je nog niet zelfstandig mag rijden, is het wel een stap richting onafhankelijkheid. Heb je een rijbewijs, dan wil je natuurlijk ook een auto. Maar kun je die dan wel op je eigen naam zetten als 17-jarige? En hoe zit het met de autoverzekering? En schade rijden? In dit artikel lees je hoe het werkt.

Je eigen auto en autoverzekering op naam zetten 17 jaar

Betaal niet te veel voor je autoverzekering! Vul je gegevens in en vindt snel de beste én de goedkoopste autoverzekering.  Autoverzekering vergelijken >>

Als 17-jarige mag je geen auto op je eigen naam hebben. Je moet minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te registreren. Wel mag je een autoverzekering afsluiten op je eigen naam.

Hoe los je dit dan op tot je 18 jaar bent? Waarschijnlijk heb je de auto nog niet vaak nodig. In dat geval kun je de auto op naam van je begeleider zetten. Dit is degene die met je meerijdt, bijvoorbeeld een van je ouders, broer of een vriend. Daarna heb je twee opties:

  • Je begeleider sluit voor deze auto een autoverzekering af en schrijft jou bij op de polis als regelmatig bestuurder om problemen met de verzekeraar te voorkomen. Wanneer je dan eenmaal 18 jaar bent, zet je de auto en de verzekering op je eigen naam.
  • Je sluit zelf een autoverzekering af met jouw begeleider als regelmatig bestuurder. Ben je 18 jaar, dan laat je de auto ook op jouw naam zetten.

Schade rijden als 17-jarige

Dat je met een begeleider in de auto zit, wil niet zeggen dat die begeleider verantwoordelijk is als jíj schade rijdt. Zit jij achter het stuur, dan ben jij verantwoordelijk. Maar als de auto verzekerd is op naam van de begeleider, valt de schade wel onder zijn of haar autoverzekering en kan dit gevolgen hebben voor zijn schadevrije jaren en premie.

Check wel in de voorwaarden of de autoverzekering schades die een 17-jarige veroorzaakt vergoedt. Niet bij elke autoverzekeraar is dit het geval.

Let op! Je mag als 17-jarige alléén in Nederland rijden met je 2toDrive rijbewijs. In het buitenland is dit niet geldig. Zelfs als je alleen maar even naar België of Duitsland gaat, vergoedt de verzekeraar gemaakte schades niet en overtreed je zelfs de wet.

17 jaar en op zoek naar een goede autoverzekering?Vergelijk autoverzekeringen op prijs en kwaliteit via Geld.nl. Zo vinden jij en je begeleider snel de beste én goedkoopste autoverzekering. Autoverzekering vergelijken >>
Nog geen reacties op "Is een autoverzekering voor 17-jarige mogelijk?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl