Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Autoschade door vandalisme

Een eraf getrapte spiegel of een auto die compleet in brand gestoken wordt. De automobilist die te maken krijgt met vandalisme aan zijn auto, is hier bijna altijd financieel de dupe van, constateert vergelijkingssite Geld.nl. Naar aanleiding van de rellen in Haren afgelopen weekend waarbij verschillende auto's werden vernield bracht de site in kaart wat de gevolgen zijn voor de verzekerde. "Bij vandalisme aan je auto, waarbij van een dader geen enkel spoor is, kun je kiezen:of de schade zelf betalen of een claim indienen bij je verzekeraar", legt Paul Huibers van Geld.nl uit. "Een claim gaat echter ten koste van je schadevrije jaren waardoor je meer premie gaat betalen."

Betaal niet langer te veel voor je autoverzekering! Vergelijk het grootste aanbod verzekeraars op premie en voorwaarden en bespaar direct op je autoverzekering. Autoverzekering vergelijken >> 

Vandalisme auto - Dekking

Of je als slachtoffer van vandalisme een claim kunt indienen bij je autoverzekering hangt af van de dekking die je hebt gekozen. Een WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade je met je eigen voertuig toebrengt aan anderen. In dat geval kun je dus geen beroep doen op je verzekering. Dit kan alleen als je ook een (beperkt)cascodekking hebt. De meest vormen van vandalisme, kun je alleen claimen als je een All risk verzekering hebt. Sommige vormen van vandalisme kun je echter ook al claimen bij een WA+Beperkt Casco dekking, zoals een ingeslagen ruit, schade na poging tot diefstal en brandstichting.Het claimen van een schade gaat echter wel ten kosten van je schadevrije jaren en daarmee van je no-claimkorting, waardoor in de meeste gevallen je premie omhoog gaat. "Los van het gegeven dat het erg vervelend is dat mensen niet van je spullen kunnen afblijven heeft het dus ook nog eens financiële gevolgen voor het slachtoffer", stelt Huibers. 

Schade aan auto door vandalisme claimen of zelf betalen?

Behalve dat een claim voor vandalismeschade je (een deel van) je no-claimkorting kost, krijg je daarnaast ook nog te maken met het eigen risico. Daarom adviseert Huibers altijd goed af te wegen of zelf betalen niet goedkoper is. “Of zelf betalen gunstig is hangt af van het aantal opgebouwde schadevrije jaren, de hoogte van het schadebedrag, het eigen risico dat je verzekeraar hanteert en eventueel andere geclaimde schades dat jaar. Een afgebroken spiegel is bijvoorbeeld een kleine schade waarvan de kosten niet opwegen tegen de terugval in schadevrije jaren. Je kunt zulke schades dus vaak beter zelf betalen.”

Autoverzekering vandalisme: andere opties?

Behalve claimen bij de verzekeraar of zelf betalen, heeft een automobilist bij vandalisme aan zijn voertuig weinig andere opties, constateert Geld.nl. Een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in geval van vandalisme geen zin. Je kunt namelijk alleen een beroep doen op het fonds bij schade die is veroorzaakt met een motorvoertuig. De verzekerde zal dus een beroep moeten doen op zijn autoverzekering als hij de schade vergoed wil krijgen. 

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies! Autoverzekering vergelijken >>
4 reacties op "Autoschade door vandalisme"
 
Reacties
 • Geertje Janssen (Verbond van Verzekeraars) 27 september 2012
  Autobezitters uit Haren zullen niet tweemaal slachtoffer worden van vandalisme. In praktijk dient een gedupeerde aan te tonen dat sprake is van vandalisme, om te voorkomen dat hij/zij eigen risico moet betalen of daalt op de bonus/malusladder. Schadevergoeding bij vandalisme is fraudegevoelig, vandaar dat van verzekerden echt wordt verwacht dat ze kunnen bewijzen dat het om vandalisme gaat. In Haren is dat natuurlijk een uitgemaakte zaak. De slachtoffers van vandalisme hoeven dus niet te vrezen dat zij tweemaal de dupe zullen worden van het gedrag van vandalen.
 • Redactie Geld.nl 27 september 2012
  Bij 90 procent van de verzekeraars gaat het claimen van een vandalismeschade ten kosten van je schadevrije jaren en daal je dus op de bonus malus ladder. Er zijn een paar verzekeraars waarbij vandalismeschade tot een bepaald maximum niet ten kosten gaat van je schadevrije jaren. Dit moet dan wel specifiek in de polisvoorwaarden staan vermeld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij OHRA, De Europeesche en ASR. Staat er geen aparte clausule in je polis mbt vandalismeschade dan kun je er vanuit gaan dat een claim ten kosten gaat van je schadevrije jaren.
 • Geertje Janssen, Verbond van Verzekeraars 27 september 2012
  Natuurlijk zijn de polisvoorwaarden leidend, maar als blijkt dat er bewijsbaar sprake is van vandalisme en er dus geen schuld is bij de verzekerde, gaan de meeste verzekeraars daar coulant mee om en keren schadvergoeding uit, zonder dat er sprake is van terugval op de B/M ladder.
 • Bakker 18 januari 2016
  verleden jaar waren wij slachtoffer van vandalisme aan de auto. Het gaat om vier lek gestoken banden. We zijn verzekerd bij ASR, All Riks. Op de verzekering zit een eigen risico van 150,00 euro per gebeurtenis. Toen er twee banden tegelijk lek gestoken waren, hebben wij het plaatselijke autobedrijf gebeld, wat twee straten verderop zit. Het is een bekend gerenommeerd
  bedrijf met div. vestigingen in onze regio.Nu heeft ASR de claim geweigerd omdat het geen erkend schadebedrijf is. Het gaat om een bedrag van rond de 150,00 euro.Als het erkende schadebedrijf was ingeschakeld had ASR vele malen meer moeten betalen. De auto kon niet meer rijden en zou weg getakeld zijn. Een beroep op coulance is geweigerd.
  We hebben maximale no claim korting, hebben weinig schade door ons zelf veroorzaakt. Het voelt extra wrang dat ASR zich zo opstelt.
  mvg J.Bakker
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl