Kosten auto per maand

Een auto is ontzettend handig, maar brengt ook de nodige kosten met zich mee. Vaak meer kosten dan je zou verwachten. Wat kost een auto per maand? De kosten zijn onder te verdelen in vaste kosten en variabele kosten. In dit artikel vind je de autokosten op een rij en bereken je direct wat je maandelijks kwijt bent aan je auto.

Maandelijkse kosten auto berekenen

Je autoverzekering een grote kostenpost? Tijd om te besparen! Vergelijk snel en ontdek zelf hoeveel goedkoper het kan. Sluit vervolgens direct online je autoverzekering af. Autoverzekering vergelijken >>

Het is belangrijk om te weten hoeveel je maandelijks betaalt voor je auto. Soms houden mensen geen rekening met bepaalde kosten of dat er onverwachte kosten bijkomen, zoals reparaties. De onderstaande rekentool van Wijkopenautos.nl berekent de autokosten.

Checklist - Autokosten rekentool

Vul In alle velden de (verwachte) kosten per maand In
Maandelijkse kosten: €..

Jaarlijkse kosten: €..

Wat kost een auto per maand - Vaste autokosten

De vaste kosten zijn de kosten waar je iedere maand mee te maken krijgt en waar geen tot weinig speling in zit. Oftewel, de kosten veranderen niet of je nou veel of weinig met de auto rijdt. Onder de vaste kosten van je auto vallen:

 • De afschrijving
 • De autoverzekering
 • De motorrijtuigenbelasting
 • Het onderhoud aan carrosserie en diversen

- Kosten auto - Afschrijving

Wanneer je een auto koopt, komt er eenmalig een groot kostenpost in beeld. Verkoop je de auto later, dan ontvang je een gedeelte van het aankoopbedrag terug. Je auto neemt echter in waarde af naarmate je auto ouder wordt. Het bedrag dat je auto elke maand minder waard wordt, heet afschrijving. Dit is niet per se een bedrag dat je betaalt, maar wel iets waar je rekening mee moet houden wanneer je de auto verkoopt of kijkt of leasen goedkoper is.

- Kosten auto per maand - Verzekering

De tweede vaste kostenpost is de autoverzekering. Het is in Nederland verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Eventueel kies je zelf nog voor aanvullende verzekeringen, zodat je auto voor meer situaties is verzekerd. De hoogte van de premie hangt onder andere af van je auto, het aantal schadevrije jaren dat je hebt en de regio waar je woont.

- Wat kost een auto - Wegenbelasting

Naast de verzekering betaal je verplicht wegenbelasting. Dit betaal je in principe om gebruik te maken van het Nederlandse wegennet. Het belastingtarief bestaat uit een vast basisbedrag waar nog een opslag bovenop komt. De opslag is afhankelijk van de provincie waarin je woont. De hoogte van de wegenbelasting hangt daarnaast af van het brandstofsoort en het gewicht van je auto. Op de website van de Belastingdienst bereken je hoeveel wegenbelasting je betaalt.

- Kosten auto - Onderhoud

Als laatste betaal je kosten voor het carrosserie en andere kosten. Deze kosten zijn gedeeltelijk variabel, want iemand die het carrosserie weinig tot niet onderhoudt, krijgt hier niet zo veel mee te maken. Toch raden we aan het carrosserie op vaste momenten te onderhouden om de kans op ongelukken te verkleinen. Ook de kosten voor de ANWB Wegenwacht vallen onder deze kostenpost. Volgens de ANWB kost dit 250 euro per jaar, wat neerkomt op 20 euro per maand.

Kosten auto per maand - Variabele autokosten

Deze kosten zijn afhankelijk van het gebruik van je auto. Wordt er meer met de auto gereden? Dan gaan de kosten omhoog. Tot de variabele kosten horen:

 • De brandstofkosten
 • De bandenkosten
 • Onderhoud- en reparatiekosten

- Kosten van een auto - Brandstof

De brandstofkosten zijn de meest voor de hand liggende variabele kostenpost. Hoe meer je rijdt, hoe meer geld je kwijt bent aan de pomp. Heel logisch. De kosten per kilometer zijn afhankelijk van het soort brandstof, het type auto en je rijstijl.

- Autokosten per maand - Bandenkosten

Een andere variabele kostenpost zijn de bandenkosten. Des te meer je rijdt, des te sneller de banden slijten. De kosten hiervan hangen af van de bandenmaat, de prijs en de levensduur van de banden.

- Wat kost een auto - Reparatiekosten

Tot slot krijgt iedere automobilist te maken met reparatiekosten voor technisch onderhoud. Denk hierbij aan de kosten van servicebeurten, Apk-keuringen en reparaties. Hoewel je met regelmaat je auto moet laten keuren, heeft een veel gebruikte auto waarschijnlijk meer onderhoud en reparaties nodig dan een auto die weinig wordt gebruikt.

Betaal jij ook nog altijd onnodig te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk alle autoverzekeringen online en zie direct of ook jij elke maand flink kunt besparen! Sluit vervolgens je nieuwe, goedkopere autoverzekering direct online af. Autoverzekering vergelijken >>
1 reactie op "Kosten auto per maand"
 
Reacties
 • Ellen 26 mei 2017
  Op berekenautokosten.nl kan je zowel kosten van nieuwe en gebruikte auto''s op kenteken invoeren. Echt heel handig!!
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl