Zo werkt borg staan voor iemand

Wil je borg staan voor iemand, bijvoorbeeld je broer, zus of een vriend? Realiseer je dan goed dat dit gevolgen heeft voor je eigen financiële plaatje. In dit artikel lees je wat borg staan voor een lening inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn.

Borg staan bij lening - Wat houdt dat in?

Een hoop mensen betalen te veel voor hun lening. Zorg dat jij daar niet één van bent! Vergelijk en ontdek zelf waar je het goedkoopst leent. Goedkoop geld lenen >>

Borg staan voor een lening betekent dat jij de lening van degene die de lening heeft afgesloten aflost omdat diegene dat niet meer kan. Sta je borg voor bijvoorbeeld een vriend en betaalt die de maandelijkse aflossing en/of rente niet meer? Dan verhaalt de bank dus de schuld op jou.

Borg staan moet je altijd vastleggen in een contract. Deze overeenkomst heet de ‘borgtocht’. Hierin staat voor welk bedrag en hoe lang je borg staat voor de betreffende persoon. Controleer deze gegevens altijd goed, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Let op: Je kunt alléén borg staan voor een toekomstige lening. Heeft iemand in het verleden een lening afgesloten, dan is het niet meer mogelijk hiervoor borg te staan.

Garant staan voor lening – Kan iedereen dat?

Alleen als de kredietverstrekker akkoord is, is het mogelijk om borg te staan. Deze controleert je kredietwaardigheid en gaat na of je geen negatieve BKR-notering hebt. De kredietverstrekker moet natuurlijk wel weten dat jij de lening wél op kunt hoesten.

Borg staan voor iemand – De gevolgen

Natuurlijk zijn er ook gevolgen wanneer je borg staat voor iemand. Betaalt degene voor wie je borg staat de lening niet meer, draai jíj voor de kosten op. Daarnaast is geld lenen voor jezelf minder makkelijk omdat je borg staat.

Dan is er nog een dingetje: bij sommige banken of kredietmaatschappijen mag je alléén borg staan als je een onderpand verleent. Dit betekent meestal dat je een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening moet storten. Dit bedrag krijg je terug zodra de borgtochtovereenkomst afloopt. Omdat het geld op een geblokkeerde rekening staat, houdt dit dus in dat je er geen gebruik van kunt maken gedurende de overeenkomst. Denk dus na voordat je een beslissing maakt of je dit geld kunt missen.

Borg staan bij lening opzeggen

Het is mogelijk de overeenkomst op te zeggen als je geen borg meer wilt staan. Veel banken en kredietverstrekkers hebben hiervoor echter wel een opzegtermijn. Zo voorkomen ze dat je de borgstelling ineens intrekt wanneer degene voor wie je borg staat in de financiële problemen dreigt te komen.

Eenvoudig besparen op je lening?Vul je gegevens in, vergelijk online en vind eenvoudig de laagste rente. Goedkoop geld lenen >>
1 reactie op "Zo werkt borg staan voor iemand"
 
Reacties
  • patricia 15 maart 2015
    als ik een aantal jaar geleden borg hebt gestaan en hierdoor ongeveer 40.000 heb moeten betalen omdat de persoon waar ik borg voor stond in financiele problemen is gekomen, kan ik dan nu deze borg terugvorderen op de persoon? deze heeft nu nl een eigen zaak en staat er financieel beter voor. ik heb ook een getekende schuldbekentenis in mijn bezit.
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Deze artikelen vind je vast ook interessant

Persoonlijke leningDoorlopend krediet vergelijken

Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl