Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Lening voor startende ondernemers

Wil je een bedrijf starten, dan heb je verschillende mogelijkheden om aan een startkapitaal te komen. In dit artikel lees je welke soorten leningen er zijn voor startende ondernemers.

Als startend ondernemer lenen?  Betaal niet te veel! Vergelijk eerst eenvoudig alle leningen op rente en voorwaarden. Goedkoop lenen >>  

Geld lenen startend bedrijf 

Veel banken bieden leningen aan voor ondernemers. Ook voor starters kennen zij vaak verschillende soorten leningen en doorlopende kredieten. De banken stellen wel als eis dat je een goed ondernemingsplan hebt. Daarnaast kijkt de bank naar je inkomen (en eventuele winst van je bedrijf) en je vermogen om te bepalen of je een lening krijgt.

Starterslening ondernemer - Borgstelling MKB

Om banken te stimuleren leningen te verstrekken aan starters in het MKB-bedrijf, biedt de overheid een Borgstelling MKB-krediet. Dit wil zeggen dat de overheid garant staat voor (een deel van) de lening. Omdat dit de bank een extra zekerheid biedt, kun je met deze borgstelling vaak meer lenen dan je zonder deze regeling zou kunnen doen. 

De Borgstelling MKB-krediet is bedoeld voor MKB-bedrijven die starten of nog nog maar enkele jaren actief zijn. Om voor deze borgstelling in aanmerking te komen mag het MKB-bedrijf niet meer dan 250 werknemers hebben en een omzet van maximaal 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro. De aanvraag van deze borgstelling verloopt via de bank.

Lening startende ondernemer bij particulieren

Behalve van de bank kun je als starter ook geld lenen van particulieren. Je kunt bijvoorbeeld geld lenen van een familielid, vriend of onbekende. In ruil voor de lening kun je een deel van de winst of een aandelenconstructie afspreken.

Besluit je geld te lenen bij particulieren, zorg dan in elk geval dat de afspraken over de lening goed zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. En leen je geld van een onbekende? Controleer dan eerst of deze persoon betrouwbaar is. Google de persoon bijvoorbeeld eens om te zien of andere mensen ervaring hebben met deze investeerder en of hij of zij niet opduikt op zwarte lijsten. 

Tip! Wanneer je geld leent van een particulier is het belangrijk dat deze een marktconforme rente vraagt. Is de rente namelijk te laag, dan wordt dit door de Belastingdienst als een schenking gezien en moet je hier schenkbelasting over betalen. 

Soorten leningen voor bedrijven - Crowdfunding

Met de groeiende populariteit van internet en social media is ook een nieuwe manier van bedrijfskapitaal aantrekken ontstaan, namelijk crowdfunding. Je plaatst bijvoorbeeld een oproep op je website of via social media voor mensen die willen investeren in je bedrijf. Doordat je een beroep doet op heel veel mensen, kunnen zij ieder een klein bedrag investeren. In ruil voor een investering van bijvoorbeeld minimaal 500 euro biedt je investeerders een winstdeel aan of een aandelenconstructie.

Krediet startende ondernemer – Microfinanciering

Microfinanciering, ook wel microkrediet genoemd, is een regeling die bij uitstek bedoeld is voor startende ondernemers. In Nederland wordt microfinanciering geregeld door de maatschappij Qcredits. Hier kun je als starter maximaal 50.000 euro lenen en er worden weinig eisen gesteld aan je inkomen of vermogen. Hier staat wel tegenover dat je een relatief hoge rente betaalt van rond de tien procent per jaar.

Soorten leningen voor bedrijven - Overige regelingen

Naast al deze vormen van lenen, zijn er ook nog enkele regelingen waar je als startende ondernemer gebruik van kunt maken om aan geld te komen. Heb je bijvoorbeeld een inkomen onder het bijstandsniveau en wil je een bedrijf beginnen dan kun je via de Sociale Dienst in aanmerking komen voor een bijstandsregeling. Ook kun je als je een uitkering hebt en een eigen bedrijf wilt starten via het UWV voor verschillende regelingen in aanmerking komen. Informeer hiernaar bij je contactpersoon van het UWV (meestal je werkcoach).

Een goedkope en passende lening afsluiten?Vergelijken was nog nooit zo eenvoudig. Online vergelijk je alle leningen op laagste rente en beste voorwaarden. Goedkoop geld lenen >>
1 reactie op "Lening voor startende ondernemers"
 
Reacties
 • Almeda Pululu 26 februari 2014
  Ik heb 16 jaar bij MP international gewerkt, bedrijf is sinds vorige jaar failliet. En ik heb
  geen zien meer voor een werkgever te gaan werken. 16 jaar hard gewerkt ze lieten bedrijf
  failliet triest.

  Ik heb goed ondernemingsplan edel metaal importeren en verkopen in Nederland samen met mijn oude collega.

  Ik ben nu werkloos en ik wil start met mijn eigen bedrijf ik heb alle element om de bedrijf te starten maar ontbreekt start kapitaal.

  Lening overal gevraag bij Qredits, Rabo enzovoorts ze financieren geen start capitaal. sonde ik moet wat dan ook.

  Capitaal vinden de vraag er is mogelijkheid bij juli om aan de start capitaal te komen?

  Met vriendelijke groet,

  Almeda Pululu

Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl