Contact

Pensioen afkopen

Als je in het verleden wel eens van baan bent gewisseld bestaat de kans dat je een of meer pensioenpotjes hebt opgebouwd. Elke werkgever opent namelijk weer een nieuw, eigen pensioen voor je, zodat je uiteindelijk meerdere kleine potjes hebt.

Een aantal jaren geleden had je de mogelijkheid om dit klein pensioen af te kopen. Sinds 1 januari 2019 zijn de regels rond pensioen aflopen echter verandert. Nu neem je kleinere pensioenbedragen telkens mee naar je nieuwe werkgever, waardoor je uiteindelijk tóch een mooi eindpensioen hebt.

Waarom pensioen afkopen niet meer kan

Omdat mensen tegenwoordig steeds sneller en vaker van baan wisselen, hebben mensen ook steeds meer kleinere pensioenpotjes liggen. Dit begint al met je eerste bijbaantje. Zou je die allemaal eerder laten uitbetalen, dan hou je straks geen pensioen meer over. Daarom neem je sinds dit jaar pensioen tot 484,09 euro bruto automatisch mee naar je volgende pensioenpot. Het maakt dan niet uit hoe vaak je van werkgever wisselt. Telkens neem je het opgebouwde pensioen gewoon mee en stapel je dit op je andere, kleinere pensioenpotjes.

Heb ik een klein pensioen opgebouwd?

Niet iedereen is precies op de hoogte van hun pensioen. Sommige mensen weten niet eens waar ze overal pensioen hebben opgebouwd. Zelf controleren of je nog ergens een pensioenpotje hebt is heel makkelijk door te kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Zelf (extra) pensioen opbouwen

Bouw je via je werkgever geen pensioen op of ben je ZZp’er? Dan doe je er slim aan om zelf extra te sparen voor je pensioen. Dat doe je tegenwoordig heel makkelijk via een bankspaarrekening. Bij banksparen bouw je speciale, geblokkeerde rekening belastingvrij vermogen op. Wanneer je dan met pensioen gaat krijg je dit spaartegoed maandelijks op jaarlijks uitgekeerd.

6 reacties op "Pensioen afkopen"
 
Reacties
 • T.Hulzebos 19 juni 2012
  M.H, Datum,19.06.2012. Zou u zo vriendelijk willen zijn mijn berekening welke betrekking heeft op mijn pensioen te willen bevestigen,of te ontkennen. Het volgende is op mij van toepassing,vanaf mijn 25ste jaar heb ik (aantoonbaar) 7,5 jaar pensioenpremie betaald. Mijn laatste bruto salaris was toen Fl.1894,00 per maand. Mijn berekening inzake de uitkering per jaar per 1 februari 2012 (65 jr) bedraagt (1894,00 x 12 ) x70% x7,5/40 = Fl. 2983,05 per jaar. Zou u,svp die met dit gegeven geen moeite zal hebben deze berekening willen natrekken c.q.corrigeren. Uitkijkend naar uw antwoord, tekent, met vriendelijke groet, Trijntje Hulzebos.
 • Redactie Geld.nl 11 september 2012
  Geachte mevrouw Hulzebos, De berekening lijkt logisch, maar helaas is de uitkomst niet vast te stellen. Dat heeft te maken kosten, rendementen, beleggingen, etc. Wij adviseren u om te kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl met behulp van uw DigiD-code (www.digid.nl). Ook is het raadzaam om de pensioenbeheerder te bellen om te kijken wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot dit pensioen. Met vriendelijke groet, Het Geld.nl serviceteam
 • hans 17 oktober 2012
  Ik heb een vraag over de volgende casus: Vrouw heeft AOW en een jongere partner. Ze ontvangt een toeslag op haar AOW. De man ontvangt een relatief klein bedrag voor de afkoop van een pensioen in december 2010. Gaat om ongeveer 1000 euro. De Sociale verzekeringsbank kort vervolgens de gehele toeslag over de maand december 2010 en ze moet terugbetalen. Volgens mij moet het pensioen te worden toegerekend aan de periode na het 65e levensjaar van de partner en mag het niet worden gekort. Er ligt een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in een WWB zaak die dit ook bevestigt. De SVB houdt vol gelijk te hebben. Wat is uw zienswijze?
 • balint 26 december 2012
  Geachte heer, ik adviseer u een briefje te schrijven naar de SVB. Succes! met vriendelijke groet, Balint.
 • M Spijkerman 04 september 2015
  Goedemiddag,

  Was wel benieuwd of er een berekening is waarmee ik zelf mijn afkoopwaarde kan bereken van een pensioen welke ik maar een jaar heb gehad.
  Het gaat hierbij om een maandelijkse uitkering van 268 euro bruto /mnd.
  Heb hem bij NN laten bereken , en wou graag checken of deze berekening een beetje acceptabel is.

  Gr Marcel.
 • m.janssen 26 april 2021
  hallo
  ik zou meer willen weten als je je pensioen in een keer wilt uitkeren
  omdat ik maar weinig kryg uitbetaald per maand.
  gr marga
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen