Contact

‘Inkomensafhankelijke zorgpremie maakt vergelijken nog belangrijker’

Door de premie en het eigen risico voor de zorgverzekering inkomensafhankelijk te maken, zoals VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord, wordt de markt voor consumenten een stuk minder transparant, stelt Paul Huibers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Omdat consumenten nu met veel meer zaken rekening moeten houden om te weten hoeveel ze bij de verschillende verzekeraars betalen, wordt een goede vergelijking steeds belangrijker.”

Wijzigingen in de zorg

In het regeerakkoord dat de partijen gisteren hebben gepresenteerd zijn belangrijke wijzigingen opgenomen op het gebied van de zorg. Zo wordt de zorgtoeslag geschrapt, worden alle basisverzekeringen naturapolissen en worden de premie en eigen risico inkomensafhankelijk. “Dit heeft een behoorlijke impact voor de consument”, stelt Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl. 

“Nu is de markt redelijk transparant. Zorgverzekeraars hanteren vaste premies voor elke Nederlander die relatief eenvoudig te vergelijken zijn. In de nieuwe situatie moet de consument met veel meer zaken rekening houden dan alleen kosten en voorwaarden. Door de premie en het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, verschillen de kosten voor een zorgverzekering straks van persoon tot persoon.”

Daarnaast is in het regeerakkoord afgesproken is dat alle basisverzekeringen naturapolissen worden. Dit betekent dat consumenten bij de basisverzekeringen alleen nog gebruik mogen maken van zorgaanbieders waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Het wordt bij het kiezen van een goede zorgverzekering straks dus niet alleen van belang goed te kijken naar de premie, maar ook naar de aangesloten zorgaanbieders. “Voordat je een verzekering afsluit, is het verstandig te kijken  of jouw huisarts of fysiotherapeut wel is aangesloten bij de nieuwe verzekeraar”, zegt Huibers.

Rol van vergelijkingssites

In deze nieuwe situatie waarbij de transparantie minder wordt, kunnen en moeten vergelijkingssites een belangrijke rol gaan spelen, vindt Huibers. “Veel consumenten oriënteren zich bij het overstappen online via een vergelijkingssite of direct bij een van de zorgverzekeraars. Dit aantal groeit jaarlijks en zal in deze situatie alleen maar meer worden. Als je zelf bij elke verzekeraar moet gaan zoeken wat je moet betalen en waar je terecht kunt, wordt dit tijdrovend en veel te ingewikkeld. Met behulp van een vergelijkingssite kun je in één overzicht de verzekeraars, tarieven en zorgaanbieders eenvoudig en transparant vergelijken.”

Dat de zorgafspraken in het regeerakkoord een impact hebben, staat vast. De angst dat de voorgenomen wijzigingen de concurrentie tussen zorgverzekeraars verminderen, waardoor de consument de dupe wordt, is volgens Huibers ‘onterecht’. “Wel loert het gevaar van vergelijkingssites die niet onafhankelijk zijn in hun vergelijkingen”, zegt hij. “Zorgverzekeraars gaan zich meer en meer mengen in de markt van het vergelijken. Het is zelfs al zo ver dat zorgverzekeraars vergelijkingssites overnemen, zoals Independer.nl inmiddels eigendom is van Achmea. Goed vergelijken kan met de maatregelen in het regeerakkoord toch de gewenste transparantie blijven bieden. Maar de consument moet dan dus wel weten waar hij moet gaan vergelijken. Wellicht is hier een taak weggelegd voor de overheid.”

Over Geld.nl

Geld.nl is de financiële vergelijkingssite voor verzekeringen en bankproducten. Via de vergelijkingsmodules op Geld.nl kun je bijvoorbeeld eenvoudig de beste en goedkoopste zorgverzekering vergelijken. Je hoeft in de zorgvergelijker alleen enkele gegeven in te vullen over jezelf en welke vergoedingen voor jou belangrijk zijn en je ziet direct welke verzekeraar voor jouw zorgbehoeften de laagste premie zorgverzekering biedt 

;