Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?

Als je wel eens de auto van je ouders of een vriend leent, vraag je je misschien af hoe dit precies zit met de autoverzekering. Wie is aansprakelijk en hoe zit het met letsel dat je misschien oploopt als je een ongeluk krijgt? In dit artikel lees je hoe je bent verzekerd in andermans auto.

Rijden in andermans auto verzekering

Veel mensen betalen te veel voor hun autoverzekering. Jij ook? Check het snel! Vergelijk snel en ontdek zelf hoeveel je elke maand kunt besparen. Autoverzekering vergelijken >>

Je mag gewoon een auto lenen zonder dat dit consequenties heeft voor de autoverzekering van de eigenaar. De dekking die geldt voor de eigenaar geldt ook voor jou wanneer je de auto leent. De schade die je toebrengt aan anderen valt dus altijd onder die dekking. Als iemand anders schade veroorzaakt aan de geleende auto, valt dat onder de dekking van de veroorzaker.

Het moeilijke punt zit in de schade die je zelf aan de geleende auto veroorzaakt. Alleen een all risk verzekering vergoedt zelf gemaakte schade.

Schade aan andermans auto en het eigen risico

De eigenaar van de auto blijft aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt. Rijd jij dus schade in de geleende auto, dan betaalt de eigenaar van de auto de kosten. Daarnaast valt hij of zij terug in schadevrije jaren na het claimen van de schade en daardoor stijgt de premie.

Al deze bijkomende kosten zijn erg vervelend voor de eigenaar van de auto. Maak daarom samen afspraken over deze kosten voordat je de auto leent. Als er dan schade ontstaat, weten jullie allebei wat je wel en niet van de ander kunt verwachten.

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd? - Letselschade

Je eigen zorgverzekering vergoedt de zorg die je nodig hebt bij letselschade. Ongeacht of je schuld hebt aan het ongeval. Deze zorg valt meestal wel onder je eigen risico. Als de tegenpartij schuldig is, kun je kosten die je zorgverzekering niet vergoed en het eigen risico verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij.

Als je zelf verantwoordelijk bent voor het ongeval, betaal je het eigen risico en de zorgkosten die niet onder je zorgverzekering vallen zelf. Alleen als de eigenaar van de auto een inzittendenverzekering heeft afgesloten, krijg je de kosten vergoed.

Leen je de auto vaak?
Wanneer je de auto vaak leent of zelfs vaker in de auto rijdt dan de eigenaar, moet de eigenaar dit aangeven bij de autoverzekering. De verzekeraar berekent de premie dan namelijk opnieuw, mede op basis van jouw gegevens. Ben je bijvoorbeeld jonger dan de eigenaar of heb je minder schadevrije jaren, dan betekent dit meestal dat de premie stijgt.

Voorkom dat je te veel premie betaalt na deze wijziging! Op Geld.nl kun je zelf van alle verzekeraars de goedkoopste autoverzekering vergelijken. Elke verzekeraar berekent de premie namelijk anders, dus je bespaart flink als je overstapt naar de goedkoopste autoverzekering van Nederland.

Let op: Als de eigenaar niet doorgeeft dat jij vaker in de auto rijdt, hoeft de verzekeraar de schade die jij rijdt niet te vergoeden. Bovendien registreert de verzekeraar de eigenaar in sommige gevallen als fraudeur. Zorg dus dat je deze wijzigingen op tijd doorgeeft.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders veel te veel betalen voor hun autoverzekeringTotaal onnodig, want vergelijken en overstappen is nu heel eenvoudig en doe je direct online. Autoverzekering vergelijken >>
Nog geen reacties op "Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl