Contact

Het is weer bijna tijd om je winterbanden te wisselen!

Plotseling is hij er, de herfst; kou, regen, wind en natte bladeren. Hoog tijd dus om straks al je winterbanden te wisselen. Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, is het wel echt aan te raden om hiervoor te kiezen. Volgens ons zou eigenlijk iedereen zodra de temperatuur onder de 7 graden komt, winterbanden onder de auto moeten leggen. Uit Duits onderzoek blijkt namelijk dat bijna 30 procent van alle winterse ongevallen direct te wijten is aan de banden. Helaas kijken mensen nog te vaak naar de kosten en eventuele moeite, in plaats van naar hun eigen veiligheid.

Waarom winterbanden?

Voor auto’s is het belangrijk om goede grip te hebben. Zodra de weg nat, koud en glad is, wordt die grip echter stukken minder. Winterbanden zijn in die omstandigheden beter door een zachtere rubbersamenstelling en aangepast profiel. Dit scheelt op een besneeuwde weg met een rijsnelheid van 50 km/u als snel 30 meter qua remweg. Daarnaast helpen winterbanden je op hellingen, bij het wegrijden en in bochten. Rijden met winterbanden is kort gezegd dus veel veiliger dan rijden op zomerbanden.

Winterbanden wisselen, wacht niet te lang

Ondanks dat het aantal auto’s met winterbanden stijgt, zijn veel mensen wel altijd te laat met het wisselen van hun banden. Vaak denken mensen er pas aan wanneer de eerst nachtvorst een feit is of het eerste sneeuwvlokje valt. De kans dat je dan weken moet wachten voordat je aan de beurt bent is groot. Hierdoor rijd je tóch elk jaar weer tijdens de winterse periode op zomerbanden.

We adviseren dan ook om al in de herfst een afspraak te maken. Op die manier ben je mooi op tijd waardoor er geen wachttijd is én kun je ook al veilig op weg als er nog geen sneeuw ligt. Natte wegen en bladeren zorgen namelijk ook al voor een glad wegdek.

Tip! Maak eind oktober een afspraak om winterbanden onder je auto te leggen of bij temperaturen beneden 7 graden Celsius.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Nu de wintersport steeds populairder wordt, is het helemaal verstandig om voor winterbanden te kiezen. Ga je met de auto op wintersportvakantie, maar heb je geen winterbanden, dan riskeer je namelijk een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

 • Winterbanden Duitsland

  In Duitsland zijn winterbanden of all-seasonbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Je riskeert in Duitsland een boete van 60 of 80 euro en je wordt aansprakelijk gesteld voor eventuele schade die je rijdt.
 • Winterbanden Frankrijk

  Winterbanden zijn in Frankrijk alleen verplicht als een verkeersbord dit aangeeft. Voor bergwegen zijn sneeuwkettingen ook verplicht wanneer een bord dit aangeeft.
 • Winterbanden Oostenrijk

  In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april tijdens winterse omstandigheden. Heb je geen winterbanden? Dan riskeer je in Oostenrijk een boete van 40 euro. Raak je betrokken bij een ongeluk? Dan kan die boete oplopen tot 5.000 euro.
 • Winterbanden Zwitserland

  In Zwitserland zijn gek genoeg winterbanden niet verplicht. Deze zijn hier natuurlijk tijdens winterse omstandigheden wel aan te raden. Vooral omdat er flinke boetes staan op het veroorzaken van verkeershinder door rijden op zomerbanden bij winterse omstandigheden.

Tip! De actuele verkeersregels in alle Europese landen vind je op de site van de EU.

Bespaar eenvoudig op je autoverzekering!Vergelijk het grootste aanbod, vind de top 10 goede en goedkope autoverzekeringen en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar! Goedkoopste autoverzekering
Nog geen reacties op "Het is weer bijna tijd om je winterbanden te wisselen!"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen