Contact

Is de stijging bpm van invloed op mijn autoverzekering?

Sinds 1 september 2018 is er iets veranderd in de belasting voor personenauto’s (bpm). De gemiddelde CO2-uitstoot wordt vanaf deze datum namelijk op een andere manier gemeten, om de daadwerkelijke uitstoot nauwkeuriger te berekenen. Hierdoor schieten de uitstootcijfers van bijna alle auto’s omhoog. Dit betekent dat nieuwe auto’s duurder worden en je meer premie voor je autoverzekering betaalt.

Verandering bpm sinds 1 september

Koop je na 1 september 2018 een nieuwe auto, dan krijg je dus al direct te maken met deze nieuwe meetmethode en ben je waarschijnlijk meer geld kwijt. Dit geldt trouwens alleen voor nieuwe auto’s en auto’s die vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Heb je een auto gekocht vóór 1 september, dan valt die buiten de bpm verhoging. 

Tip! Houd de kosten zo laag mogelijk! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op premie en voorwaarden. Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt.

Wat betekent hogere BPM precies voor je autoverzekering?

Heb je dus na 1 september een nieuwe auto gekocht of geïmporteerd, dan is de hogere BPM direct van invloed op je autoverzekering:

  • Bij het bepalen van de premie gebruiken verzekeraars de cataloguswaarde. De bpm is hier een onderdeel van. Stijgt de bpm, dan krijg je ook te maken met een hogere catalogus waarde. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de premie voor je autoverzekering.
  • Ben je ondernemer en heb je een bestelauto? Dan mag je de bpm terugvorderen. Doe je dit, dan kun je de bestelauto tegen een lager bedrag verzekeren, omdat de bpm is losgekoppeld en dus niet meer van invloed is op de premie. 
  • Heb je voor 1 september een nieuwe auto gekocht mét nieuwwaarderegeling? Dan krijg je wellicht bij total loss meer geld terug dan de oorspronkelijke nieuwwaarde. Dankzij de bpm verhoging is de cataloguswaarde waarschijnlijk gestegen en krijg je ook meer uitgekeerd van je verzekeraar. 

Dieseltoeslag en verhoging bpm

Mensen met een dieselauto zijn straks trouwens dubbel de pineut. Bij hen wordt er namelijk ook nog dieseltoeslag in rekening gebracht. De hoogte van deze toeslag wordt berekend over de uitstoot boven de 63 grams co2. Voor elke gram boven deze grens betaal je een tarief van 87,38 euro.

Bpm volledig elektrische auto

Voor volledig elektrische auto’s verandert er vooralsnog helemaal niets. Omdat de Rijksoverheid elektrisch rijden wil stimuleren betaal je sowieso tot en met 2020 geen bpm. 

Voor Plug-in Hybride auto’s is dat iets anders. De verwachting is dat vanaf 1 januari 2019 de bpm ook voor PHEV auto’s verhoogd zal worden, om het volledig elektrisch rijden nóg meer te stimuleren.

Betaal niet onnodig te veel voor je auto verzekering!
Vergelijk zelf het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. De autoverzekering van je keuze vraag je vervolgens binnen enkele minuten online aan. Zo bespaar je gemiddeld 282 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering. Autoverzekering vergelijken
1 reactie op "Is de stijging bpm van invloed op mijn autoverzekering? "
 
Reacties
  • o .chuttoo 12 mei 2023
    auto verzekering w.w
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen