Contact

Veel Nederlandse automobilisten oververzekerd

Je bent natuurlijk apetrots op je auto, kunt niet meer zonder en heb er ooit veel geld voor neergeteld. Logisch dat je deze dan ook goed verzekerd hebt. Maar wist je dat je ook oververzekerd kunt zijn? Heel veel Nederlanders hebben namelijk nog steeds een veel te uitgebreide autoverzekering waardoor ze elke maand onnodig te veel premie betalen. Hoe zit dat met jou, ben jij ook oververzekerd?

Wanneer welke dekking kiezen?

Je hebt de keuze uit drie verschillende dekkingsvarianten:

 1. WA autoverzekering – WA dekt alléén de schade die je met je auto toebrengt aan anderen
 2. WA plus autoverzekering – Dekt ook schade door braak, diefstal, brand, storm en ruitschade
 3. Allrisk autoverzekering – Allrisk dekt ook eigen schade bij een ongeval. Ook als je deze zelf veroorzaakt (behalve bij opzet of wanneer je onder invloed bent)

Om te bepalen welke dekking autoverzekering het meest geschikt is, kijk je als eerste naar de leeftijd van je auto. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende staffels:

Leeftijd auto Dekking autoverzekering
Tot 6 jaar Allrisk autoverzekering
6 tot 10 jaar WA plus autoverzekering
10 jaar en ouder WA autoverzekering

Financiële situatie bepaalt ook je dekking

Maar leeftijd is niet de enige graadmeter die bepaalt welke dekking je het beste kunt kiezen. Stel jezelf de volgende vragen om helemaal zeker te zijn van je zaak:

 • Ben je afhankelijk van je auto of kun je eventueel ook een tijdje zonder?
 • Ben je in staat om duurdere reparaties zelf te betalen?
 • Heb je geld achter de hand om bij total loss een nieuwe auto te kopen en wil je het spaargeld daar aan uitgeven?
 • Heb je geld geleend om je auto de financieren?
 • Is je auto nog relatief veel waard? 

Dit zijn allemaal vragen die bepalen of je het beste kiest voor een duurdere, maar uitgebreidere dekking of juist een wat goedkopere, minder uitgebreide dekking. Wij van Geld.nl helpen je graag bij het maken van een slimme keuze. Op basis van de gegevens die je invult, zie je direct welke dekking autoverzekering wij denken dat het meest geschikt is voor je auto.

Tip! Heb je veel schadevrije jaren en ontvang je dus een hoge korting op je premie of is je auto nog relatief veel waard? Dan is het misschien interessant om toch te kiezen voor een wat uitgebreidere dekking!

Hoe voorkom je oververzekering?

Ieder jaar je autoverzekering vergelijken zorgt er in ieder geval voor dat de dekking aansluit op de leeftijd van je auto. Daarnaast passen verzekeraars eigenlijk continu hun autoverzekeringen en bijbehorende premies aan. Hierdoor loont het sowieso de moeite om geregeld te vergelijken. Wat afgelopen jaar namelijk de best passende autoverzekering was met de laagste premie, hoeft dat dit jaar absoluut niet meer te zijn.

Vermijd dubbele verzekering

Je bent niet alleen oververzekerd wanneer je een te uitgebreide dekking hebt. Ook een dubbele verzekering zorgt voor oververzekering. Heb je bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering met dekking voor verkeer of ben je lid van de Wegenwacht of een andere pechhulpservice? Dan zijn aanvullende autoverzekeringen voor deze onderdelen natuurlijk overbodig.

Houd je autoverzekeringspremie laag

Naast bovenstaande punten is het natuurlijk altijd verstandig je autoverzekeringspremie zo laag mogelijk te houden. Dit doe je zoals gezegd door goed te vergelijken. Maar er zijn meer momenten die zorgen voor een stijging in de premie:

 • Kies een hoger eigen risico – Als je het eigen risico verhoogt ontvang je korting op je premie.
 • Kleine schade zelf betalen – Het is over het algemeen goedkoper kleine autoschades tot 750 euro zelf te betalen dan te claimen. Elke geclaimde schade gaat namelijk ten kosten van je schadevrije jaren en dus je no-claim korting.
Nieuwe autoverzekering kiezen?Vergelijk het grootste aanbod, vind de top 10 goede én goedkope autoverzekeringen en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar! Goedkoopste autoverzekering
1 reactie op "Veel Nederlandse automobilisten oververzekerd "
 
Reacties
 • Rob 29 oktober 2022
  Gelet oo de hoge waarde van onze Toyota Yaris hybride van 8 jaar oud kiezen wij dit jaar ook weer voor de WA volledig casco verzekering
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen