Rekeningrijden, hoe ziet dat eruit?

Om de zoveel tijd komt het plan van rekeningrijden weer op tafel. Tot nu toe werd dit voorstel telkens opzij gelegd. Maar het ziet er naar uit dat rekeningrijden ooit toch écht werkelijkheid wordt. Maar wat houdt rekeningrijden nu eigenlijk precies in en wat betekent rekeningrijden voor automobilisten?

Wat is rekeningrijden?

Rekeningrijden is een kilometerheffing voor weggebruikers. Dat wil zeggen dat je als automobilist een bedrag betaalt per kilometer die je rijdt. Hoeveel je betaalt hangt af van wanneer je rijdt en op welke locaties. Rijd je bijvoorbeeld in de spits of op een traject met veel verkeer, dan betaal je meer dan wanneer je op rustige momenten rijdt. Op deze manier wil de overheid mensen stimuleren vaker buiten de spits te rijden en zo het aantal files te verminderen. 

Hoeveel je betaalt per kilometer hangt dus af van:

  • Het tijdstip waarop je rijdt
  • De locatie waar je rijdt
  • De co2-uitstoot van je auto waarin je rijdt

Voordelen rekeningrijden

Rekeningrijden brengt een aantal grote voordelen met zich mee:

  • Rekeningrijden vermindert het aantal files
  • Rekeningrijden is beter voor het milieu
  • Met het geld dat je betaalt voor rekeningrijden worden nieuwe en betere wegen

Wie merkt het meest van rekeningrijden?

Kort gezegd betaalt degene die het meest in de spits, op drukke wegen en in milieuvervuilende auto’s rijdt het meest. Een heel eerlijk systeem zou je zeggen. Wie het meest vervuilt en bijdraagt aan files betaalt meer. Toch vindt niet iedereen rekeningrijden een goed plan.

Bezwaren tegen rekeningrijden

Een van de grootste bezwaren voor rekeningrijden is dat mensen die veel op de weg zitten en dus het vaakst in de file staan nu ook al meer betalen. Je betaalt namelijk een hogere premie voor je autoverzekering wanneer je meer kilometers rijdt. Ook moet je vaker tanken waardoor je in totaal meer accijns betaalt.

Bovendien hebben de meeste mensen vaak geen andere keuze. Door krapte op de woningmarkt is wonen in de buurt van je werk meestal geen optie, het openbaar vervoer komt niet altijd op die plekken waar jij moet zijn en eerder of later beginnen met werken is ook niet voor iedereen mogelijk. Daarbij is het openbaar vervoer in de Randstad nog volop aanwezig. Maar in de provincie is er vaak helemaal geen treinverbinding of rijdt er maar één keer per uur een bus.

Kosten rekeningrijden compenseren met autoverzekering

Om de stijgende kosten door rekeningrijden enigszins te compenseren, is het verstandig om ieder jaar je autoverzekering te vergelijken. Verzekeraars passen namelijk telkens hun premie en voorwaarden aan en ook je auto zelf wordt elk jaar ouder. Hierdoor is het mogelijk om steeds weer te besparen op je autoverzekeringskosten. Op Geld.nl vergelijk je online het grootste aanbod autoverzekeraars. Zo weet je zeker dat je de best passende autoverzekering vindt met de laagste premie.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Check het snel! Door online te vergelijken bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering. Autoverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Rekeningrijden, hoe ziet dat eruit?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten