Contact

Ruitschade en je autoverzekering – 5 dingen die je moet weten

Of het nu gaat om een klein sterretje of een flink barst, ruitschade aan je auto is heel vervelend. De meeste automobilisten vinden ruitschade dan ook de belangrijkste dekking van hun autoverzekering. Maar hoe goed ben je eigenlijk verzekerd voor ruitschade? Wat vergoeden autoverzekeringen en waar je moet je op letten? We zetten de 5 belangrijkste dingen die je moet weten over ruitschade op een rij.

1. Ruitschade is alleen verzekerd bij WA+ of allrisk

Heb je een WA-autoverzekering, dan ben je alleen verzekerd voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Ruitschade aan je eigen auto is dan niet verzekerd. Hiervoor heb je een WA + beperkt casco of all risk autoverzekering nodig. Zorg dus dat je de goede dekking voor je autoverzekering kiest als je verzekerd wilt zijn voor ruitschade.

2. Bij ruitschade geen verlies van schadevrije jaren of no-claim

Als je schade claimt bij je autoverzekering, verlies je meestal vijf schadevrije jaren en daarmee ook (een deel van) je no-claimkorting. Maar niet bij ruitschade! Je kunt een ruitschade dus gewoon claimen bij je autoverzekering zonder dat dit gevolgen heeft voor je schadevrije jaren en de premie van je autoverzekering. Meer hierover lees je in het artikel Ruitschade en schadevrije jaren.

3. Repareren sterretje meestal zonder kosten

Naast dat je premie niet omhoog gaat, betaal je voor het repareren van een sterretje in je autoruit bij meeste autoverzekeraars geen eigen risico autoverzekering. Een reparatie door middel van een harsinjectie kost je dus niets. Je moet dan wel kiezen voor een aangesloten hersteller. Op je groene kaart of de website van je autoverzekeraar vindt je met welke schadeherstellers je autoverzekeraar een contract heeft.

Tip! Kies je niet voor een aangesloten hersteller, dan betaal je bij veel autoverzekeringen wel een eigen risico. Tijdens het autoverzekering vergelijken op Geld.nl kun je van elke autoverzekering opzoeken hoe het eigen risico bij ruitschade geregeld is en hoeveel je betaalt.

4. Autoruit vervangen? Kies voor aangesloten hersteller!

Bij een barst in je autoruit moet de hele ruit vaak vervangen worden. Als je een autoverzekering met een eigen risico hebt, betaal je in dit geval wel een eigen risico. Als je je ruit laat vervangen bij een bij je autoverzekeraar aangesloten hersteller, betaal je meestal wel een lager eigen risico dan bij niet-aangesloten herstellers.

5. Alleen WA-verzekerd? Laat een sterretje in je ruit snel repareren!

Als je alleen WA verzekerd bent, moet je een schade aan je autoruit zelf betalen. Het repareren van een sterretje met een harsinjectie kost ongeveer 70 euro. Als het sterretje een barst wordt, ben je veel duurder uit. Een autoruit vervangen kost al snel 200 tot 500 euro, afhankelijk van het soort autoruit. Een sterretje zo snel mogelijk laten repareren scheelt je dus veel geld.

1 reactie op "Ruitschade en je autoverzekering – 5 dingen die je moet weten"
 
Reacties
  • TineJ 21 oktober 2022
    Er zijn/waren verzekeraars die je korting laten terugvallen als de ruitbreuk het gevolg is van diefstalschade.

    Klopt het bovenvermelde dan wel?
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen