11 tips eerste autovakantie
De zomervakantie is aangebroken en veel Nederlanders gaan weer de Europese wegen op. Ga je voor het eerst met de auto naar het buitenland, dan is dat natuurlijk best wel spannend. Of je nu met vrienden naar Salou rijdt of met je gezin naar de camping in Italië. Onze elf tips voor onderweg zorgen ervoor dat je eerste autovakantie ook daadwerkelijk wordt wat je ervan hoopt.
Tip! 1 Check de coronamaatregelen
In sommige landen gelden (lokaal) nog coronamaatregelen. Op de website Nederlandwereldwijd.nl vind je alle actuele reisadviezen en welke documenten je nodig hebt. Controleer hier niet alleen de situatie in het land waar je naartoe gaat, maar ook die in de landen waar je doorheen reist.
Tip 2. Hou belangrijke zaken bij de hand
Stel jullie worden in Zuid-Duitsland aangehouden bij een routinecontrole, net nadat je van bestuurder bent gewisseld. Niets aan de hand natuurlijk, totdat degene achter het stuur beseft dat zijn rijbewijs in de reistas zit die als eerst in de auto werd geladen. Daar sta je dan, ergens in een berm je auto uit te laden voor je rijbewijs. Zorg dat de belangrijkste spullen van iedereen altijd in de auto voor het grijpen liggen.
Tip 3. Vertrek ’s nachts
Niet iedereen vindt het prettig om in het donker te rijden en het klopt dat je ’s nachts niet veel van de omgeving ziet. Maar als het even kan, vertrek dan ’s avonds of ‘s nachts. Het is dan lekker rustig op de weg, waardoor de kans op files bijzonder klein is. Heb je kinderen op de achterbank? Die slapen gegarandeerd de helft van de rit. Niet alleen lekker rustig, je doet ze er ook een plezier mee. Geen enkel kind vindt het leuk om twaalf uur in een warme auto te zitten.
Tip 4. Navigatie updaten
De laatste jaren zijn de snelwegen in het buitenland flink onder handen genomen. Hierdoor zijn niet alleen de verkeerssituaties gewijzigd, maar hebben ook veel wegen andere nummers gekregen. Volledig vertrouwen op je ANWB wegenkaart uit 1991 is dus niet verstandig. Zelfs je oude TomTom kan er tegenwoordig flink naast zitten. Zorg dus dat je een navigatie systeem aan boort hebt dat up-to-date is. Dat bespaart je een hoop ergernis.
Tip 5. Neem genoeg eten en drinken mee
De kans dat je in de file terecht komt is vrij groot. Vooral als je in het weekend vertrekt. Zorg daarom dat je altijd genoeg te eten en te drinken bij je hebt. Het klinkt misschien overdreven, maar je wil niet weten hoeveel mensen jaarlijks uren lang in de file staan. Niets zo ongezellig als hongerige mensen met een lage bloedsuikerspiegel.
Tip 6. Hou rekening met de spits
In elk land heb je een ochtendspits en een avondspits. Als je slim denkt te zijn door pas na de ochtendspits naar het zuiden te rijden, is de kans erg groot dat je juist tijdens de avondspits door bijvoorbeeld Lyon moet. Dat betekent een driebaans snelweg dwars door het centrum. Tunnels, bochten en veel Fransen die rijden als Fransen. Hou hier vooraf dus goed rekening mee en probeer grote steden tijdens de spits te mijden.
Tip 7. Denk aan een vignet
In Nederland kennen we natuurlijk de wegenbelasting. In het buitenland betaal je op een andere manier voor goede wegen. Als je door Oostenrijk of Zwitserland rijdt moet je namelijk een autovignet hebben. En ook voor Duitsland zit zo’n vignet er aan te komen. Je koopt deze eenvoudig bij de ANWB winkel. Rijd je door Frankrijk, Spanje of Italië, dan betaal je op de grotere snelwegen tol.
Tip 8. Neem een creditcard mee
Als je in het buitenland bent is het altijd slim om een creditcard bij je te hebben. Je pinpas, maar ook je tankpas wordt niet altijd geaccepteerd. Daarnaast is een creditcard ontzettend handig als je tol moet betalen. Overdag kan het bij enkele tolstations namelijk erg druk zijn. De rij voor betalen met een creditcard is vaak een stuk korter dan de rijen bij de overige tolpoortjes en het betalen gaat sowieso een stuk sneller.
Let op! Er zijn maatschappijen die de creditcard preventief blokkeren wanneer deze plots veelvuldig wordt gebruikt in het buitenland. Om dit te voorkomen is het slim de creditcardmaatschappij op de hoogte te brengen van je reisplannen.
Tip 9. Vergeet je reservesleutels niet
Normaal gesproken laat je de reservesleutel van je auto natuurlijk netjes thuis liggen. Maar ga je met de auto op vakantie, dan is het aan te raden deze wel mee te nemen. Je zult maar bij een Zwitserse Raststätte je autosleutels kwijtraken. Laat een passagier bijvoorbeeld de sleutels in zijn of haar broekzak stoppen. De kans dat jullie allebei de sleutels op hetzelfde moment verliezen is erg klein.
Tip 10. Op tijd tanken!
Er zijn mensen die van tevoren uitrekenen waar ze voordelig kunnen tanken. Doe dat a.u.b. niet. Tank gewoon altijd ruim op tijd je auto vol. Zo sta je nooit zonder benzine. Ook voorkom je dat je gedwongen wordt bij een bepaald tankstation te stoppen. Je ziet vaak dat er bij de tankstations in Luxemburg of in Zuid-Frankrijk hele lange rijen staan om te tanken. Je wilt niet verplicht worden om hier aan te moeten sluiten.
Tip 11. Plan je pauzes
Heb je een lange autoreis voor de boeg, dan is het verstandig om van tevoren al te kijken wanneer en waar je gaat stoppen om te rusten. Er zijn een hele boel stopplekken langs de verschillende snelwegen in Europa, maar er zijn ook een heleboel stopplekken waar je ’s nachts liever niet wilt zijn. Op internet zijn er verschillende websites die je vertellen waar de mooiste stopplekken zijn en wat er allemaal te doen is. Kijk hier vooral even naar en probeer je reis hier een beetje op af te stemmen.
De meeste Nederlanders betalen onbewust te veel voor de autoverzekering.Jij ook? Check het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en zie hoeveel je kunt besparen.
Autoverzekering vergelijken