Tweedehands auto kopen – 6 dingen die je moét doen!
Een tweedehands auto kopen is altijd lastig, vooral wanneer het je allereerste auto is. Genoeg handelaren die namelijk niet helemaal eerlijk tegen je zijn over bijvoorbeeld het schadeverleden. Daarom hebben we voor jou een aantal tips op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt wanneer je voor de eerste keer een tweedehands auto koopt en voorkom je dat je een kat in de zak koopt.
1. Is de garage aangesloten bij BOVAG?
Koop je een auto bij een garage, check dan van tevoren altijd even of deze is aangesloten bij BOVAG. Wanneer dat zo is heb je namelijk altijd de mogelijkheid om eventuele problemen aan te kaarten bij de geschillencommissie.
2. Tweedehands auto kopen - Google de auto
Zie je een auto die je interessant lijkt? Doe eerst even goed onderzoek op internet. Kijk wat een vergelijkbare auto met eenzelfde kilometerstand en bouwjaar waard is en zoek op welke eventuele problemen of storingen bij dit type auto veel voorkomen.
3. Neem iemand mee bij tweedehands auto kopen
Ga je een tweedehands auto van dichtbij bekijken, neem dan altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s. Twee mensen zien sowieso meer dan een en het helpt ook altijd wanneer iemand weet wat hij moet vragen en verder komt dan de vraag “hoeveel deuren heeft deze auto?”
4. Controleer de kilometerstand van de tweedehands auto
Je kent ze vast wel, horrorverhalen over louche verkopers die knoeien met de kilometerteller. Gelukkig kun je dit eenvoudig controleren. Vraag altijd naar het onderhoudsboekje of de Nationale Auto Pas. Koop je een auto particulier, dan check je de kilometerstand online via de site van de RDW.
5. Inspecteer de tweedehands auto
Even met je voet het wiel aantikken is natuurlijk niet genoeg! Naast het controleren op roestplekken, moet je altijd een proefrit maken. Neem daar ook gerust uitgebreid de tijd voor. Let tijdens het rijden op of de auto goed en direct remt en of de auto direct reageert bij het sturen. Laat tijdens het rijden ook eens het stuur los. De auto hoort dan gewoon rechtdoor te rijden! Controleer ook altijd even of de distributieriem is vervangen en hoelang de APK nog geldig is.
6. Vraag het gewoon of laat de tweedehands auto keuren
Als laatste kun je natuurlijk ook gewoon vragen aan de verkopende partij of er iets mis is met de auto. Hij heeft tenslotte meldingsplicht. Daarnaast is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om een aankoopkeuring uit te laten voeren door een erkende garage. Zo weet je wat je koopt.
Heb je nog een autoverzekering nodig?Op Geld.nl vind je snel en eenvoudig de best passende autoverzekering voor je tweedehands auto met de laagste premie.
Autoverzekering vergelijken