Verduistering en diefstal auto

Wat is het verschil tussen verduistering en diefstal auto?

Zowel bij verduistering van een auto, als bij diefstal is het resultaat voor jou hetzelfde, namelijk dat je de auto kwijt bent. Het verschil zit hem erin dat bij diefstal iemand zonder toestemming je auto meeneemt en je bij verduistering in eerste instantie wél toestemming hebt gegeven om in de auto te rijden. Verduistering komt dan ook vaak voor bij ondernemers, zoals bij verhuurbedrijven of autodealers. Voor de autoverzekering is er echter geen enkel verschil tussen beide vormen van ontvreemding.

De meeste mensen betalen te veel voor de autoverzekering. Jij waarschijnlijk ook! Kijk daarom snel hoeveel je elke maand bespaart door over te stappen. Autoverzekering vergelijken >>

Verduistering auto, ben ik verzekerd?

Verduistering of diefstal van je auto valt onder de beperkt casco verzekering. Met alleen een WA autoverzekering krijg je helaas niets vergoed. Met de beperkt casco verzekering of een all risk verzekering wel. De vergoeding die je krijgt verschilt per verzekeraar, net zoals een eventueel eigen risico. Hoe het bij jouw verzekeraar precies zit is terug te vinden in je polisvoorwaarden.

Let op! Doe altijd aangifte van verduistering bij de politie. De verzekeraar wacht na de aangifte namelijk altijd 30 dagen met het vergoeden van de schade. Tijdens deze periode ontvang je meestal vervangende vervoer vanuit de verzekeraar. 

Verduistering auto ondernemer vergoed?

Wanneer je als ondernemer een auto van een van je medewerkers verzekerd, geldt hetzelfde als bij particulier bezit. Dus vanaf de beperkt casco verzekering is verduistering verzekerd.

Ben je echter garagehouder, autoverhuurder of dealer, dan zit het iets anders in elkaar. De basisverzekering op handelaarskenteken is namelijk meestal een WA autoverzekering. Verduistering is hiermee dus niet gedekt. De meeste verzekeraars bieden je bij het aanvragen van een handelaarskenteken meestal wel de optie om deze uit te breiden met beperkt casco of all risk dekking.

Wat dekt de autoverzekering bij diefstal uit de auto?

Er zit natuurlijk een verschil tussen verduistering of diefstal van de auto zelf, of diefstal uít de auto. Denk bijvoorbeeld aan diefstal van een navigatiesysteem of airbag. Tikt iemand ’s nachts een zijruitje in en nemen ze iets weg uit je handschoenenkastje, dan ben je meestal zelfs met een beperkt casco of allrisk autoverzekering niet verzekerd. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat je waardevolle spullen niet in je auto laat liggen.

Alleen een autoverzekering waarbij accessoires apart zijn meeverzekerd wordt diefstal uit je auto vergoed. Deze zijn echter niet goedkoop. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Laat geen waardevolle spullen los in de auto slingeren en parkeer het liefst op een goed verlichte parkeerplaats.

Autoverzekeringen vergelijken is nu echt heel makkelijk!Op basis van je kentekenplaat en je schadevrije jaren laten we je alle passende autoverzekeringen zien, gerangschikt op prijs. Zo zie je direct waar je het goedkoopste uit bent met de beste voorwaarden. Autoverzekering vergelijken >>
Nog geen reacties op "Verduistering en diefstal auto"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl