Contact

WA direct: schade door een ander vergoed door je eigen verzekering

Als iemand anders een aanrijding veroorzaakt waardoor je schade hebt aan je auto, verhaal je de schade bij de autoverzekering van de tegenpartij. Dat verandert mogelijk halverwege volgend jaar. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat autoverzekeraars dan starten met WA direct. Hiermee claim je schade die iemand anders bij jou veroorzaakt bij je eigen autoverzekering. De verzekeraar betaal je de schade en regelt de afhandeling met de verzekeraar van de tegenpartij. Wel zo gemakkelijk!

Update 10-11-2020: Vandaag heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toestemming gegeven voor de WA Direct regeling. Verzekeraars mogen deze regeling invoeren om onderling de schade sneller en eenvoudiger af te handelen.

Na een aanrijding je schade verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij kan immers best lastig zijn. Je krijgt te maken met een verzekeraar die je misschien nog niet kent en die verzekeraar is vaak helemaal niet zo bereidwillig om te betalen. Dat probleem haalt een WA direct verzekering weg.

WA direct - Hoe werkt het?

Stel je rijdt op een voorrangsweg en nadert een kruising. Van rechts komt een bestuurder die jou geen voorrang geeft. Het gevolg: een flinke deuk in de zijkant van je auto. Je kunt met WA-direct de schade aan je auto gewoon claimen bij je eigen autoverzekeraar. Die vergoedt jou de schade en verhaalt het vervolgens op de verzekeraar van de tegenpartij. Het voordeel is dat jij sneller je geld hebt en je auto kunt laten herstellen.

In eerste instantie geldt de WA direct verzekering alleen voor aanrijdingen tussen twee personen. Dus als iemand op een parkeerplaats zijn deur tegen jouw auto ‘opengooit’, regel je dat nog steeds met de verzekering van de tegenpartij.
Als jouw autoverzekeraar de mogelijkheid biedt voor WA direct, ben je overigens niet verplicht de schade te verhalen bij je eigen verzekeraar. Je mag de schade ook verhalen op de WA autoverzekering van de tegenpartij als je dat liever wilt.

Heb ik met WA direct nog wel een Allrisk verzekering nodig?

Wanneer je een allrisk autoverzekering hebt, helpt je eigen autoverzekeraar je nu ook bij het verhalen van een schade. Dat is met WA direct niet meer nodig. Toch blijft een allrisk verzekering nuttig, zeker als je een vrij nieuwe auto hebt. De allrisk dekking vergoedt namelijk ook schades aan je auto door je eigen schuld. Denk aan een aanrijding die je zelf veroorzaakt of wanneer je tegen een paaltje rijdt.

Heb ik dan nog wel schadeverzekering inzittenden of rechtsbijstandsverzekering nodig?

Sommige mensen sluiten naast hun autoverzekering een schadeverzekering inzittenden en/of rechtsbijstandsverzekering af. De schadeverzekering inzittenden vergoedt bij een aanrijding de schades voor jou, je passagiers en hun spullen. De WA direct verzekering geldt echter (in eerste instantie) alleen voor schades aan je auto. Voor een snelle vergoeding bij letselschades en schade aan je spullen of die van je passagiers blijft een schadeverzekering inzittenden dus zinvol.

De rechtsbijstandsverzekering auto helpt je om schade te verhalen op de tegenpartij. Dat zou met een WA direct verzekering niet meer nodig zijn. Toch blijft de rechtsbijstandsverzekering nog nuttig als je na een ongeval letselschade wilt verhalen of als je rechtsbijstand wilt wanneer iemand jou aansprakelijk stelt voor een schade.

Bespaar gemiddeld 237 euro op je autoverzekering!Vergelijk, vind en sluit online de best passende autoverzekering af me de laagste premie en beste voorwaarden. Autoverzekering vergelijken
2 reacties op "WA direct: schade door een ander vergoed door je eigen verzekering "
 
Reacties
  • henri 20 augustus 2020
    Het is belangrijk te vermelden dat de WA verzekeraar zal gaan selecteren. Niet alles zullen ze in behandeling nemen, en bij aanrijdingen zullen ze ook kijken naar de schuldvraag. Dus dan kan het gebeuren dat je in een discussie zit met je eigen verzekeraar over de schuldvraag. Ook bepaalt de expert van je eigen verzekeraar wat het schade-bedrag wordt. Zij bepalen dus het percentage schuld en het uit te keren bedrag. Dan blijft toetsing door een onafhankelijke belangenbehartiger wel degelijk zinvol. En het systeem werkt alleen als je te maken hebt met een voertuig met een kenteken als tegenpartij. Schade door een gebrek aan de weg, of een botsing met een fietser of voetganger, vandalisme of een Waarborgfonds-schade wordt niet behandeld. Je stelling dat een RB verzekering niet meer nodig is behalve bij letsel kan ik daarom niet delen.
  • Richard Broekmans 18 november 2020
    Erg mooie blog zeg, ik kan me hier helemaal in vinden!
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen