Wanneer is een auto een oldtimer?

Wanneer is een auto een oldtimer? Je kunt een oldtimer namelijk tegen een zeer scherpe premie verzekeren. Niet alle oudere auto’s vallen onder de noemer oldtimer. De Belastingdienst en verzekeraars hanteren verschillende definities. In dit artikel lees je wanneer een auto een oldtimer is volgens de Belastingdienst en vanaf wanneer je er een oldtimerverzekering voor mag afsluiten.

Wanneer oldtimer voor de fiscus?

Besparen op je autoverzekering?  Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod verzekeraars en kies de goedkoopste autoverzekering voor je oldtimer.  Oldtimerverzekering vergelijken >>

Sinds 1 januari 2014 stelt de fiscus andere eisen om voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting in aanmerking te komen. De Belastingdienst beschouwt een auto als een oldtimer als deze 40 jaar of ouder is. Er is een aangepaste regeling ingesteld voor motoren, bussen, vrachtauto’s en benzineauto’s vanaf jaargang 1987. Deze voertuigen worden aangeslagen voor een kwart van het normale tarief met een maximum van €120 per jaar. Hieraan stelt de fiscus wel een aantal voorwaarden. In de winterse maanden vanaf december tot en met februari mogen de auto’s niet op de openbare weg. Verzekeraars hanteren over het algemeen voorwaarden die soepeler zijn om je auto te mogen verzekeren als een oldtimer.

De grote verliezers van de nieuwe eisen per 1 januari 2014 zijn de eigenaren van een oldtimer die op LPG of diesel rijden en nog geen 40 jaar oud zijn. Met deze auto’s was je tot 2014 zeer voordelig uit door lage brandstofprijzen en geen motorrijtuigenbelasting. Nu moet er reguliere motorrijtuigenbelasting betaald worden.

Wanneer is een auto oldtimer volgens verzekeraars?

Als je auto een oldtimer is voor de belasting, wil dit nog niet zeggen dat je verzekeraar de auto ook als oldtimer ziet. Om een speciale oldtimerverzekering te mogen afsluiten, hanteren verzekeraars verschillende normen en voorwaarden. Eén van de eisen die vrijwel alle verzekeraars stellen heeft betrekking op het aantal kilometers dat je met de auto mag rijden. Meestal mag je maximaal 6.000 tot 7.500 kilometer per jaar rijden. Als je minder dan 5.000 kilometer per jaar rijdt, geven sommige verzekeraars je nog een extra korting.

Hoe oud de auto minimaal moet zijn verschilt ook per autoverzekering. De meest verzekeraars hanteren als norm dat de auto 20 of 25 jaar oud moet zijn om voor een oldtimerverzekering in aanmerking te komen. Daarnaast mag je de auto meestal niet gebruiken voor woon-werk verkeer. Een aanvullende eis kan betrekking hebben op de duur dat de autotype niet meer in productie is of dat er een merkenclub bestaat voor het type auto.

Waarom kiezen voor een oldtimerverzekering?

In premie maakt het een aanzienlijk verschil of je een auto kunt verzekeren als een oldtimer of als je moet verzekeren onder de normale condities. De reden hiervoor is eenvoudig. De oldtimer wordt recreatief gebruikt. Hierdoor is de kans op schade veel kleiner. De auto wordt ter ontspanning gebruikt en niet in de drukke woon-werk verkeer. Ook zullen de auto’s vaak niet gebruikt worden bij winterse omstandigheden.

De auto WA casco (all riks) verzekeren

Bij gewone personenauto’s geldt dat het vanaf een bepaalde leeftijd niet meer loont de auto WA casco te verzekeren. Dit gaat vaak niet op voor oldtimers. Voor een oldtimer kan een WA casco verzekering juist wel verstandig zijn, omdat de klassieker een bijzondere waarde heeft. Als de auto veel waard is, kun je kiezen voor een WA beperkt casco of een WA casco dekking. De verzekeraar zal een taxatie wel als eis stellen. Uit de taxatie blijkt namelijk de te verzekeren waarde van de auto.

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies! Autoverzekering vergelijken >>
Nog geen reacties op "Wanneer is een auto een oldtimer?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl