Contact

Wat te doen bij een aanrijding met wild?

Je hoort het de laatste tijd wel vaker. Nederland kent steeds meer wild. De kans dat je edelherten, vossen of wilde zwijnen spot wordt steeds groter. Maar daarmee neemt ook het gevaar op een aanrijding met loslopend wild toe. In vergelijking met vorig jaar zijn er maar liefst 25 procent meer dieren aangereden dan een jaar geleden, volgens Stichting Wildaanrijding Nederland. Maar wat moet je eigenlijk doen na een aanrijding met wild en wie is aansprakelijk voor schade aan je auto?

Wat je moet doen na een aanrijding met wild

Heb je de pech dat je per ongeluk in botsing komt met een hert? Dan zijn er een aantal dingen die je moet doen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Bel direct de politie. Ook als het dier niet blijft liggen
  • Geef zo goed mogelijk de locatie van de aanrijding met wild door
  • Wacht op de politie of faunabeheer. Rijd niet weg, dit is strafbaar
  • Houd zo veel mogelijk afstand van het aangereden wild

Schade direct melden bij verzekeraar

Heb je een aanrijding gehad met loslopend wild? Neem dan ook direct contact op met je autoverzekeraar. Normaal gesproken gaat schade door loslopend wild claimen niet ten koste van je no-claim en je schadevrije jaren. Hoe dit precies zit lees je in de voorwaarden van je autoverzekering.

Schade na aanrijding wild, wat dekt de verzekering?

Bij een aanrijding met wild is er niemand die je aansprakelijk kunt stellen. Heb je alleen een WA autoverzekering, dan krijg je schade door loslopend wild dus ook niet vergoed. 

Wanneer je auto uitgebreider is verzekerd, bijvoorbeeld met een WA beperkt casco autoverzekering of Allrisk autoverzekering, wordt de schade door bijna elke verzekeraar gedekt. Dit gaat alleen om schade direct veroorzaakt door loslopend wild. Wijk je uit en rijd je tegen een boom of paal, dan krijg je meestal geen vergoeding uitgekeerd met alleen een WA plus autoverzekering.

Aanrijding met huisdieren

Wilde dieren zijn niet de enige dieren die wel eens aangereden worden. Het komt ook voor dat je een huisdier aanrijdt. In het geval van een aanrijding met een loslopend huisdier is de eigenaar van het dier aansprakelijk. We hebben het dan niet alleen over honden of katten, maar ook schapen, paarden of geiten die uit een weide ontsnappen vallen hieronder.

Let op! Ook hier geldt echter dat bij alleen en WA verzekering je niets krijgt vergoed vanuit de autoverzekering. Je kunt wel met de eigenaar van het huisdier een regeling proberen te treffen. Je rechtsbijstandverzekering kan hierbij helpen.

Vergelijk voor de best passende autoverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook een aanrijding met wild is op dat moment meestal niet te voorkomen. Zorg er dus altijd voor dat je een goede, passende autoverzekering hebt, maar betaal niet onnodig te veel! Online je autoverzekering vergelijken doe je nu heel makkelijk en snel op Geld.nl. Zo weet je zeker dat je in elke situatie goed verzekerd bent.

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!
Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies!
Nog geen reacties op "Wat te doen bij een aanrijding met wild?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen