Lening zonnepanelen: 6 mogelijkheden

Zonnepanelen worden steeds populairder. En dat is niet zo gek als je naar de voordelen kijkt: op lange termijn bespaar je op energiekosten, ze voegen waarde toe aan je woning en het is natuurlijk goed voor het milieu. Voordelen zijn er genoeg. De nadelen? Die hebben vooral te maken met de kosten. Want zonnepanelen plaatsen, daar zit best een prijskaartje aan vast. Gelukkig kun je op verschillende manieren je zonnepanelen financieren. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er precies zijn en wat deze inhouden.

1. Lening zonnepanelen bij de bank

Voordelige lening zonnepanelen? Bespaar en vergelijk het grootste aanbod leningen. Vind snel de laagste rentes en sluit direct online af!. Goedkoop geld lenen >>

Bij geld lenen denk je vaak als eerste aan de bank. Bij veel banken sluit je al een persoonlijke lening af tegen rentetarieven van ongeveer 4 tot 8 procent. Voordelen van deze lening zijn:

  • Je kiest zelf je looptijd.
  • De rente van een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar in box 1.
  • Je hoeft geen woningeigenaar te zijn.
  • Je kan rentekorting krijgen als je woningeigenaar bent.

Tips voordelige lening zonnepanelen

Betaal niet onnodig te veel voor je lening en bespaar met drie tips:

  1. Kies een korte looptijd. Een lange looptijd heeft weliswaar lagere maandlasten, maar je lost langer af en betaalt dus meer rentekosten. 
  2. Check de voorwaarden. Lage rente zijn niet het enige waarmee je bespaart op je lening. Voorwaarden zoals boetevrij extra aflossen helpen ook. Meer aflossen wanneer dat kan verkort je looptijd, waardoor je minder rentekosten betaalt.
  3. Vergelijk kredietverstrekkers. Leningen lopen er uiteen. Je kan gemiddeld 700 euro per jaar besparen door leningen te vergelijken.

2. Zonnepanelen op afbetaling

Verkopers bieden vaak de mogelijkheid om zonnepanelen op afbetaling te kopen. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag totdat je de panelen hebt afbetaald.

Zonnepanelen op afbetaling kopen is echter niet altijd de meest aantrekkelijke vorm van lenen. Je betaalt hier namelijk ook rente over. Deze zijn vaak hoog, denk aan 9 tot 10 procent, en de looptijd kan soms wel 10 jaar duren.

3. Groene lening zonnepanelen

Daarnaast zijn er verschillende groene leningen voor zonnepanelen. Zo heeft ABN AMRO een speciale bank opgezet onder de naam GreenLoans voor investeringen in duurzame energiebronnen. Hier sluit je een lening af tegen een voordelig rentepercentage vanaf 5,5 procent. Voorwaarde is wel dat je een koopwoning hebt.

4. Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Vanaf 2014 bestaat er de Energiebespaarlening voor woningeigenaren die hun woning energiezuiniger willen maken. Deze heeft een rente vanaf 3,4 procent, afhankelijk van de hoogte en de looptijd van de lening. Voorwaarden zijn dat je eigenaar bent van de woning waar de zonnepanelen komen en dat je maximaal 75 procent van het geleende bedrag mag besteden aan zonnepanelen. De overige 25 procent dien je te gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen. Daarnaast kies je niet zelf de looptijd.

5. Zonnepanelen financieren via hypotheek

Verder kun je zonnepanelen financieren via je hypotheek, door deze bijvoorbeeld uit te breiden. Dit kan voordelig zijn omdat de rente lager is dan bij een persoonlijke lening en hier ook de rente aftrekbaar zijn. De meeste banken bieden deze optie echter alleen aan als je overwaarde hebt op je woning.

6. Zonnepanelen lening bij de gemeente

Dan is er nog de mogelijkheid een lening voor zonnepanelen af te sluiten bij de gemeente. De meeste gemeentes bieden namelijk duurzaamheidsleningen aan. Deze kun je gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen, maar ook voor bijvoorbeeld een zonneboiler of vloerisolatie. De rentes en voorwaarden verschillend per gemeente, al geldt hier ook vaak dat je eigenaar van een woning moet zijn en geen looptijd kunt kiezen.

Tip! Zonnepanelen zijn kostbaar en je wilt natuurlijk dat deze goed zijn verzekerd. Als eigenaar van een koopwoning kun je een opstalverzekering afsluiten. Huurders kunnen hun zonnepanelen verzekeren via de inboedelverzekering. Meer over het verzekeren van zonnepanelen lees je in het artikel 'Zonnepanelen verzekeren'.

Betaal niet te veel voor je zonnepanelen lening!Vergelijk daarom altijd eerst ons grootste aanbod kredietverstrekkers op rente en voorwaarden. Dat doe je heel eenvoudig online. Vul je leenbedrag in en zie direct waar je de laagste rente krijgt. Sluit online af en bespaar! Goedkoop geld lenen >>
Nog geen reacties op "Lening zonnepanelen: 6 mogelijkheden"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen