Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

DUO lening van invloed op hypotheek? Tips om te besparen als student

Studenten lenen steeds meer en hebben dus een steeds hogere studieschuld. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. De totale studieschuld sinds 2011 verdubbelt naar 11,2 miljard euro.

“Wat maakt die schuld nou uit? Ik krijg later toch een goede baan”, denken veel studenten. Toch kan een studieschuld wel degelijk voor problemen zorgen. Wat zijn precies de gevolgen van een studieschuld en hoe kun je als student toch slim besparen?

Gemiddelde studieschuld in Nederland stijgt

Autoverzekering voor studenten duur?
Dat hoeft niet! Vergelijk, vind en sluit online de best passende autoverzekering af tegen de laagste premie!
Autoverzekering studenten >>

Het nieuws is je deze week vast niet ontgaan, studenten lenen steeds meer geld. In 2017 stond de totale studieschuld van Nederlandse studenten op 11,2 miljard euro. Dat is een gemiddelde schuld van 13.621 euro per student! 

En dat is een groot probleem. Dit bedrag zul je bij aankoop van een huis dus zelf moeten inbrengen, of genoegen nemen met een veel lagere hypotheek. Al met al zorgt het ervoor dat veel starters straks nóg moeilijker een huis kunnen kopen op de toch al overspannen huizenmarkt.

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Studieschuld in mld 5,6 6,3 7,7 8,6 9,4 10,3 11,2
Gem. schuld per student 10.873 11.522 13.101 13.552 13.941 14.260 13.621
Studenten met schuld 514.325 515.274 594.901 639.368 676.368 724.248 777.750

Gevolgen studieschuld

De meeste studenten onderschatten de impact van een hoge studieschuld. Ook al vind je snel na je studie een leuke baan met een goed salaris, een opgebouwde schuld heeft toch écht nadelige gevolgen. Naast de maandelijkse aflossing is een studieschuld namelijk van grote invloed op het hypotheekbedrag dat je krijgt wanneer je een eigen huis wilt kopen.

Voorbeeld: Stel je vindt na je studie een goede baan en verdient een bruto jaarsalaris van 40.000 euro. Normaal gesproken zou je hiermee een hypotheek van maximaal 180.000 euro kunnen krijgen. Helaas heb je ook nog een studieschuld van 13.000 euro. Dankzij deze schuld krijg je geen hypotheek van 180.000 euro, maar een hypotheek van ‘slechts’ 161.000 euro. Je zult dus óf een goedkopere woning moeten kiezen, of het verschil van 19.000 euro zelf moeten inleggen.

Voorkom hoge studieschuld. Bespaar in je studententijd.

Gelukkig is het wel mogelijk om met weinig inspanning tóch veel te besparen als student, waardoor je studieschuld niet per se heel hoog hoeft uit te vallen. We zetten een aantal tips voor je op een rij:

  • Neem een bijbaan. Ja, je hebt het druk met je studie en je sociale leven. Maar wat extra bijverdienen is niet alleen lekker voor je portemonnee, het staat ook nog goed op je cv.
  • Eet met andere mensen. Iedereen moet eten. Voor je zelf alleen koken is duur en ongezellig. Spreek met andere mensen af en split in de kosten. Zo bespaar je flink wat geld én het is gezellig.
  • Koop tweedehands studieboeken. Hoe lekker gloednieuwe boeken ook ruiken, tweedehands zijn ze echt stukken goedkoper.
  • Bespaar met een studenten zorgverzekering. Ben jij als student gezond? Kies dan voor alleen een basiszorgverzekering en verhoog je eigen risico. Dit zorgt voor een veel lagere premie en bespaart je tot wel honderden euro’s per jaar.
  • Deel abonnementen. Lees jij ’s morgens graag de krant, moét je een eredivisie live abonnement hebben of kun je niet zonder Spotify? Delen in kosten scheelt enorm.
  • Maak gebruik van je studentenpas. Ga je graag naar de bioscoop, het museum of restaurants? Als student krijg je bijna overal wel korting. Maar hier dan ook gebruik van!
  • Geld over? Start met sparen! Hoeveel de spaarrentes op dit moment historisch laag staan, zijn er toch nog wel een aantal spaaraanbieders waar je rendement kunt behalen. Je moet alleen weten welke banken dit zijn. Maak snel een vergelijking en ontdek waar je op dit moment een spaarrekening opent met de beste voorwaarden en hoogste spaarrente.
Heb je een studieschuld en wil je binnenkort een hypotheek aanvragen?Vergelijk dan eerst het grootste aanbod hypotheekverstrekkers voor de beste voorwaarden en laagste rente. Ontdek eenvoudig waar jij de beste deal krijgt. Hypotheekrente vergelijken >>
Nog geen reacties op "DUO lening van invloed op hypotheek? Tips om te besparen als student"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl