Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is op dit moment op een historisch laag niveau en dus lijkt het een uitgelezen moment om je hypotheek over te sluiten. Profiteren van lagere maandlasten of kiezen voor betere voorwaarden zijn goede redenen om over te sluiten. Maar is oversluiten van je hypotheek wel altijd verstandig? Waar moet je op letten als je de hypotheek gaat oversluiten? Met onderstaand stappenplan heb je overal aan gedacht en maak je een slimme keuze.

Hypotheek oversluiten? Vergelijk alle aanbieders op rente en voorwaarden. Ontdek of oversluiten voor jou interessant kan zijn. Laagste hypotheekrente >>

Stap 1 - Bereken wat je gaat besparen

Bereken eerst wat die lagere hypotheekrente je nu echt per maand gaat schelen. Met de huidige rentestand kan de rente zomaar 3 procent lager komen te liggen, wat als snel enkele honderden euro’s per maand aan hypotheekrente scheelt.  

Stap 2 - Kijk wat oversluiten je kost

Het oversluiten van een hypotheek is eigenlijk niets anders dan je oude hypotheek aflossen met een nieuwe hypotheek. Dit doe je natuurlijk alleen wanneer de rente die je krijgt lager is dan de rente die je nu betaalt. Maar oversluiten brengt wel enkele kosten met zich mee die al snel kunnen oplopen tot 2 procent van je hypotheek. Voor het oversluiten van je hypotheek betaal je altijd aan onderstaande kosten:

  • Notariskosten voor nieuwe hypotheekakte
  • Taxatiekosten voor taxatierapport
  • Advieskosten voor de hypotheekadviseur 

Naast bovenstaande kosten wordt er in de meeste gevallen ook nog een boete opgelegd wanneer je de hypotheek oversluit. Dit doet je hypotheekverstrekker omdat je voortijdig van het contract af wil, waardoor de hypotheekverstrekker geld misloopt. De boete komt dan ook overeen met de misgelopen rente inkomsten. Hoe langer de rentevaste periode nog is, hoe hoger de boete zal zijn die de hypotheekverstrekker oplegt. Aan het eind van je rentevaste periode betaal je dus geen boete. 

Stap 3 - Kijk naar je hypotheekvorm

Je hypotheek oversluiten heeft niet altijd zin. Wanneer je een spaarhypotheek hebt ben je namelijk niet gebaat bij een lagere rente. Je ontvangt dan namelijk niet alleen minder rente, je krijgt ook te maken met een lagere hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten oplopen. Let hier dus op wanneer je de hypotheek wilt oversluiten.  

Bestaande hypotheek oversluiten

Heb je bovenstaande stappen doorlopen en kom je tot de conclusie dat oversluiten wel eens voordelig kan uitpakken, dan zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Hypotheek oversluiten kost tijd en energie
  • Is de waarde van je huis lager dan je hypotheek, dan is het lastig je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker
  • Een nieuwe hypotheekverstrekker kan vragen om je verzekeringen om te zetten
  • Voor de nieuwe hypotheek gelden de huidige hypotheeknormen

Oversluiten hypotheek – Rentemiddeling

Wanneer het oversluiten van je hypotheek niet gunstig of mogelijk is, is er ook de optie om bij je huidige bank te blijven en rentemiddeling aan te vragen. Bij rentemiddeling verlaag je de maandlasten door met je hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheekrente af te spreken, op basis van je huidige rente, de marktrente en eventuele boeterente. 

Nog geen reacties op "Hypotheek oversluiten"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl