Contact

Coronavirus, wat dekt mijn reisverzekering?

Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus (Covid-19), hebben de meeste landen maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Mensen wordt geadviseerd zo veel mogelijk thuis te blijven en minimaal 1,5 meter afstand te houden. Veel evenementen zijn afgelast, horeca is gesloten en er zijn inreisbeperkingen uit en naar landen waar het Covid-19 virus is vastgesteld.

Deze maatregelen gelden minimaal tot 28 april 2020 en de minister-president heeft verzocht om de meivakantie sowieso nog thuis te blijven. Maar wat nu als je al een vakantie geboekt hebt, ben je dan je geld kwijt? En wat vergoedt je reisverzekering? We zetten het een en ander voor je op een rij.

Coronavirus en reisadvies

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen om mensen te waarschuwen voor veiligheidsrisico’s in bepaalde landen en gebieden. Vanwege het coronavirus is er op dit moment voor bijna alle landen ter wereld een negatief reisadvies. Dat betekent dat alléén noodzakelijke reizen nog zijn toegestaan. 

Let op! Tot wanneer dit reisadvies geldt, ligt aan de situatie per land. Het is op dit moment dus nog niet duidelijk of het negatief reisadvies ook nog van kracht is tijdens de zomervakantie.

Reis geboekt en annuleren voor corona, krijg ik geld terug?

Reizen tijdens de meivakantie wordt dus met klem afgeraden. Maar veel mensen hebben al een vakantie geboekt. Gelukkig zegt de wet dat je een pakketreis (een door de reisorganisatie aangeboden reis: vervoer, activiteit en overnachting) kunt opzeggen bij onveilige situaties. Een uitbraak van een ernstig virus, zoals corona, valt onder zo‘n onveilige situatie. Je vraagt het reisgeld dan terug via de reisorganisatie waar je hebt geboekt. Let op, je betaalt soms wel annuleringskosten.

Heb je zélf een vlucht of overnachting geboekt, dan geldt het bovenstaande niet. Het ligt dan aan de vliegtuigmaatschappij of accommodatie hoe ze hiermee omgaan en of je geld terugkrijgt. Meestal mag je de reis echter omboeken. Je ontvangt dan een tegoedbon, die je op een ander moment kunt inwisselen.

Tip! Neem altijd even contact op met de vliegtuigmaatschappij of je hotel/accommodatie. Zij vertellen je precies hoe ze met deze situatie omgaan en wat je alternatieven zijn.

Corona en de annuleringsverzekering

Een negatief reisadvies is voor de meeste annuleringsverzekeringen geen geldige reden om te annuleren of eerder naar huis te gaan. Je krijgt je geld dan waarschijnlijk ook niet terug via je annuleringsverzekering. Toch zijn er wel verzekeringen die hier anders mee omgaan. Neem ook hiervoor even contact op met je eigen verzekeraar.

Tip! Heb je voor je reis een kortlopende reisverzekering afgesloten? Nu je niet meer gaat, is deze overbodig. Zeg je kortlopende reisverzekering op en je ontvangt je geld terug. Een kortlopende annuleringsvezekering is helaas niet opzegbaar. 

Wat dekt de reisverzekering bij ziekte tijdens de vakantie?

Tijdens je reis ziek vanwege het coronavirus? Dan ben je met de meeste reisverzekeringen gewoon verzekerd. Welke kosten wel en niet worden vergoed, lees je in de voorwaarden. Neem bij ziekte door Covid-19 op je vakantiebestemming altijd direct contact op met alarmcentrale van je verzekeraar. Deze is meestal 24 uur per dag bereikbaar.

Nog geen reacties op "Coronavirus, wat dekt mijn reisverzekering?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen