Wat dekt je reisverzekering bij code geel of oranje?
De Nederlandse overheid heeft vorige week het reisadvies voor enkele landen aangepast. Een aantal landen hebben inmiddels weer code groen, geel of oranje. Maar hoe goed ben je eigenlijk verzekerd met je reisverzekering als je naar een land gaat dat van de overheid code geel of oranje heeft gekregen?
Reisadvies met kleurcodes
De overheid duidt de reisadviezen tegenwoordig met kleurcodes aan (Bron: Rijksoverheid). Er bestaan 4 codes:
- Code groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s – Deze code geldt op dit moment alleen voor Saba en Sint-Eustatius.
- Code geel: Let op, veiligheidsrisico’s – Reizen is mogelijk, maar je moet goed opletten.
- Code oranje: Alleen noodzakelijke reizen – Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk en worden dus afgeraden voor deze landen.
- Code rood: Niet reizen – Dit geldt voor landen met zeer ernstige veiligheidsrisico’s.
Controleer hier het actuele advies voor het land waar je naar toe wilt reizen. Kijk daarbij ook naar de landen waar je doorheen reist en eventueel overnacht.
Wat vergoedt je reisverzekering bij code geel?
Afgelopen zomer kregen de meeste mensen die op vakantie gingen in Europa nog te maken met code geel. Omdat reizen naar die landen niet specifiek wordt afgeraden, ben je met je reisverzekering gewoon verzekerd. Dit geldt in elk geval voor schades aan je bagage en als je om redenen die niets met Corona te maken hebben eerder terug moet reizen of juist langer moet blijven.
De meeste reisverzekeraars beschouwen Corona sinds maart 2020 (toen de World Health Organisation (WHO) Corona tot een wereldwijde pandemie verklaarde) niet meer als een onzeker risico. Als je in deze tijd op reis gaat, bestaat nu eenmaal de kans dat je te maken krijgt met Corona-maatregelen, zoals gesloten grenzen of verplichte quarantaine. Daarom vergoeden veel reisverzekeraars deze risico’s niet. Ook niet als je naar landen met reisadvies code geel reist.
Dus moet je bijvoorbeeld in quarantaine of gaat het land waar je bent toch ‘op slot’. Dan krijg je meestal geen vergoeding voor extra reis- en verblijfkosten. Als je zelf ziek wordt of één van je meeverzekerde reisgenoten ziek wordt, worden de kosten vaak wel vergoed. Neem altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar om te weten waar je aan toe bent.
Ook annuleren om redenen die te maken hebben met Corona, is bij reizen die geboekt zijn na 11 maart bij de meeste annuleringsverzekeringen niet meer mogelijk. Neem als je toch niet op reis wilt, contact op met je reisorganisatie. Die kijkt of je je vakantie kunt omboeken, een voucher of je geld terugkrijgt.
Wat dekt je reisverzekering bij code oranje?
Gold toen je de reis boekte nog code geel voor je vakantiebestemming en verandert dit naar code oranje of rood? Dan mag je bij sommige verzekeraars je reis wel annuleren. Maar dit verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars moet je wachten tot vlak voor vertrek, omdat het reisadvies tot die tijd nog kan veranderen.
Verslechtert het reisadvies tijdens je vakantie? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Doe je namelijk niets en besluit je in een land te blijven waar code oranje of code rood geldt, dan vervalt wellicht de dekking van je reis- en annuleringsverzekering. Dit geldt echter alleen voor dekkingen die iets te maken hebben met Corona. Verlies en diefstal van bagage blijft bijvoorbeeld wel verzekerd. Dit geldt ook als het reisadvies voor vertrek wijzigt van naar oranje of rood en je besluit toch te gaan.
Boek je nu een reis naar een land waar code oranje of code rood geldt, dan heb je sowieso geen dekking voor schades en kosten die te maken hebben met Corona. Je hebt immers bewust voor een risicovollere reisbestemming gekozen.
Kom je tijdens je vakantie in de problemen?
Los van het bovenstaande raden we je altijd aan om bij problemen in het buitenland contact op te nemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Ook als je geen dekking hebt, kunnen ze je in elk geval adviseren over wat je moet doen of doorverwijzen naar de juiste instanties.