Contact

Hoelang duurt geld overmaken?

Hoelang duurt een bankoverschrijving naar andere bank?

Hoelang geld overmaken precies duurt verschilt per bank, maar meestal staat een gewone bankoverschrijving bij dezelfde bank nog dezelfde dag op de tegenrekening. Geld overmaken naar een andere bank duurt meestal een dag. Een overboeking naar het buitenland duurt iets langer. Binnen de EU gemiddeld drie dagen en buiten de EU gemiddeld vijf werkdagen. Op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl lees je alles over hoelang geld overmaken naar een andere bank duurt.

Hoelang duurt een overschrijving?

Hoelang een overschrijving precies duurt hangt af van het type overschrijven en het moment van overschrijven:

Soort overschrijving Kenmerk Duur overschrijving
Spoedoverboeking Vóór bepaalde tijd 2 uur
Naar dezelfde bank Vóór 22:00 uur Dezelfde dag
Naar andere bank Na 15:30 uur 1 Werkdag 
Naar buitenland Binnen de Eurozone  3 Werkdagen
Naar buitenland Buiten de Eurozone 5 Werkdagen
Betaal App 24/7 Enkele minuten
Pinbetaling 24/7 Binnen 24 uur 
Instant payments (2019)  24/7 Enkele seconden 


Geld overmaken - Spoedoverboeking 

Heb je heel veel haast met geld overmaken, dan kies je voor een spoedoverboeking. Je overboeking vindt dan binnen twee uur plaats, als je dit vóór een bepaald tijdstip doorgeeft. Meestal kost een spoedoverboeking wel extra geld. 

Hoelang duurt een overschrijving bij dezelfde bank?

Geld overmaken kost tijd. Het snelste is geld overmaken tussen twee rekeningen bij dezelfde bank. Dit gebeurt namelijk meteen bij overschrijvingen op werkdagen vóór 22:00 uur. Bij overschrijvingen na 22:00 uur en bij overschrijvingen in het weekend is het geld de eerstvolgende werkdag overgeboekt.

Overboeking tussen verschillende banken

Een overschrijving tussen twee verschillende banken in Nederland kost íets meer tijd. Dit is zo omdat de overschrijving dan door Equens moet worden verwerkt. Equens verzorgt alle overboekingen tussen banken binnen Europa. Geld overmaken naar een andere bank in Nederland op werkdagen voor 15:30 uur, wordt nog dezelfde dag overgeboekt. Geld overmaken na 15:30 uur of in het weekend pas de volgende werkdag.

Bankoverschrijving buitenland

Geld overmaken van bank naar bank in het buitenland kost nog meer tijd. Als het een Euro-overschrijving is, dus binnen de Eurozone, wordt deze binnen drie werkdagen verwerkt. Andere overschrijvingen duren gemiddeld vijf werkdagen. Heb je dus een buitenlandse spaarrekening of betaalrekening, dan duurt het geld overmaken langer.

Let op! Vijf dagen is een gemiddelde. Geld overmaken naar het buitenland kan soms dus ook langer of korter duren. Bij een overschrijving naar Australië of de Bahama's duurt het bijvoorbeeld soms wel acht dagen.

Geld overmaken via betaal app

Tegenwoordig heb je natuurlijk ook betaalapps, waarmee geld overmaken binnen een paar minuten is geregeld. De meest bekende is Tikkie van ABN AMRO. Eerder had je ook Florin en Sowdan, maar beide betaalapps hebben hun meerdere moeten erkennen in Tikkie en bestaan niet meer.

Overboeking met pinbetaling

Een pinbetaling is een andere manier van geld overmaken. En ook hier zit een verschil in versturen en ontvangen. Wanneer een pinbetaling écht op de rekening staat verschilt per bank. Maar tegenwoordig bieden alle grootbanken uitbetaling binnen 24 uur aan. Ook in het weekend of op feestdagen.

Geld overmaken via Instant payments

In 2019 komt er verandering in de tijdsduur voor geld overmaken. De Nederlandse banken starten dan met Instant Payment. Een overboeking wordt dan 24 uur per dag, 7 dagen in de week binnen een paar seconden op de bankrekening bijgeschreven.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrentes vergelijken
14 reacties op "Hoelang duurt geld overmaken?"
 
Reacties
 • M. Kroese-de Vries 28 december 2020
  Wat is geoorloofd bij de Kerst zoals dit jaaar? De automatische storting van mijn ene rekening bij de SNS op 25-12 naar mijn ING- bankrekening duurde dus 3 dagen - het staat er op 28-12 bijgeschreven. Helaas staat er nooit bij op welk tijdstip, zodat je het niet helemaal kunt controleren.

  Maar is mijn geld ‘blijven hangen’ waarmee de bank rente heeft kunnen genereren? Ik dacht NL. dat dat niet meer mocht.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet,
 • Hanna de Graag 30 december 2020
  Op kerstavond is er een overschrijving gedaan vanuit UK in ponden naar mijn ING rekening.
  Heeft de Kerst daar nog invloed op en is het nog steeds zo dat het 5 werkdagen duurt?
  Graag reactie.
 • Carl Eric Rasch 14 februari 2022
  Grotere bedragen >50k kunnen ook wat langer duren, zeker tussen verschillende banken. 2 werkdagen is geen uitzondering.
 • Ingrid willems 03 maart 2022
  Waarom duurt het 5 dagen,het is niet eens echt geld, hoe moeilijk id in werkelijkheid,ik toets mij code in en floep, afgeschreven, kind kan t ook of zelfs een baby vingertje, vliegt virtueel door de lucht, alles reeds ingevuld, welke bank, voor wie, welkreknr en voor wie, het land waar t naar toe moet, en dat moet 5 dgn duren omdat???????komt geen mens aan te pas, alles online, aan t lijntje houden???? Wie oh wie kan t mij uitleggen? Bvd
 • Frankjade 04 september 2022
  Frank 03 september 2022
  Als je van Norway naar Philippines met een bankoverschrijving naar wu constant... hoeveel dagen moet je wachten... want ik wacht al 5 dagen en nog niets ... hoe komt dat ... ik Volg de transfer maar hang nog in progress kunde mij vertellen waar het is dank u
 • Verwey 01 oktober 2022
  Mijn pensioen uitkering komt uit nederland het moet overmaakt worden naar Kenia naar een euro account bij stadbic bank. Wacht al 5 dagen en het is er nog niet. Hoe kan dit.
 • Zachery 14 oktober 2022
  Mijn vraag

  Ik krijg van kredietbank Nederland elke maandag geld gestort.
  Dit gaat naar een Spaanse bankrekening. Dat word op maandag ochtend om 09:00 uur over gemaakt en staat er in de middag al voor 15:00 uur op.

  Nu hebben ze op vrijdag extra geld overgemaakt om 09:38 in de ochtend en is het na 15:00 uur nog niet binnen?

  Wat is de reden dat het op maandag van Nederland naar Spanje wel binnen een paar uur kan en een andere dag niet ?
 • jean-pierre de paepe 22 oktober 2022
  Ik maakte geld over van zichtrekening VDK naar spaarrekening KBC, kan dit wel ? Lukt toch bij opmaak overschrijving. Of gaat dit terug komen ?
  Naar VDk zelf gebeurde onmiddellijk, maar mogelijks is geld bij KBC maar na na weekend of 2 dagen te zien ???
 • Ignace Van Buggenhout 16 november 2022
  Belgisch voorbeeld:
  Donderdag 10-11-2022 overschrijving van 20€ via Fortis bank gedaan.
  Dinsdag 15-11-2022 toegekomen op mijn Belfius bankrekening!!!

  Waar heeft dat geld 5 dagen staan intrest opbrengen? Niet bij mij?
  Waarom duurt dit zo lang? Hebben die servers ook weekend en feestdagen 11-11 Wapenstilstand misschien? Zijn daar manuele acties nodig waardoor weekends en feestdagen er geen overboekingen kunnen plaatsvinden?

  Ter info, dit ging over een 2dehands verkoop. Ik heb na ontvangst van het geld op 15-11 het pakje aangemaakt ter verzending bij Bpost en dit is op 16-11 nog geen 12u later bij de koper toegekomen.

  Geld overmaken duurt 5 dagen terwijl een pakje verzenden binnen 12u kan....
  Wat een waanzin is dit eigenlijk anno 2022?
 • Dicky Bergwerff 16 december 2022
  Verwacht geld uit Maleisië, nu heb ik eerder met dit bijltje gehakt,zelfs een keer 2 maanden moeten wachten,dinsdag is het daar op mn rekening gestort,volgens mij houden jullie het vast ook dat is niet de eerste keer,nu wil ik antwoord hoe lang dit weer gaat duren,een tien jaren plan of wat,ben nogal klaar met jullie,zo snel mogelijk weg.
 • Ric 06 februari 2023
  Goedemiddag, een vriend van mij uit China is op bezoek geweest. Hij was dronken en heeft mijn douche cabine kapot gemaakt. Vorige week dinsdag middag heeft de verzekering uit China het bedrag over gemaakt.
  Het staat er nog steeds niet op. Hoelang moet ik nog wachten?
 • K. Knot 12 mei 2023
  Beste Ric, hartelijk dank voor uw vraag. In dit geval kunt u wachten tot u een ons weegt. Met vriendelijke groet, Klaas
 • Adams gino 27 september 2023
  Maandag extra leefgeldt gestort van ing naar kbc nu we zijn woensdag avondt en staat er niet ééns op mijn rekening nummer van kbc hoe komt dat ?
 • Henk en Ingrid 30 november 2023
  Ik maak ook alteit gelt over vnaar anderbank staat noit goet is betur grag reakti
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen