Hoelang duurt geld overmaken?

Hoelang duurt een bankoverschrijving naar andere bank?

Hoelang geld overmaken precies duurt verschilt per bank, maar meestal staat een gewone bankoverschrijving bij dezelfde bank nog dezelfde dag op de tegenrekening. Geld overmaken naar een andere bank duurt meestal een dag. Een overboeking naar het buitenland duurt iets langer. Binnen de EU gemiddeld drie dagen en buiten de EU gemiddeld vijf werkdagen. Op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl lees je alles over hoelang geld overmaken naar een andere bank duurt.

Hoelang duurt een overschrijving?

Hoelang een overschrijving precies duurt hangt af van het type overschrijven en het moment van overschrijven:

Soort overschrijving Kenmerk Duur overschrijving
Spoedoverboeking Vóór bepaalde tijd 2 uur
Naar dezelfde bank Vóór 22:00 uur Dezelfde dag
Naar andere bank Na 15:30 uur 1 Werkdag 
Naar buitenland Binnen de Eurozone  3 Werkdagen
Naar buitenland Buiten de Eurozone 5 Werkdagen
Betaal App 24/7 Enkele minuten
Pinbetaling 24/7 Binnen 24 uur 
Instant payments (2019)  24/7 Enkele seconden 


Geld overmaken - Spoedoverboeking 

Heb je heel veel haast met geld overmaken, dan kies je voor een spoedoverboeking. Je overboeking vindt dan binnen twee uur plaats, als je dit vóór een bepaald tijdstip doorgeeft. Meestal kost een spoedoverboeking wel extra geld. 

Hoelang duurt een overschrijving bij dezelfde bank?

Geld overmaken kost tijd. Het snelste is geld overmaken tussen twee rekeningen bij dezelfde bank. Dit gebeurt namelijk meteen bij overschrijvingen op werkdagen vóór 22:00 uur. Bij overschrijvingen na 22:00 uur en bij overschrijvingen in het weekend is het geld de eerstvolgende werkdag overgeboekt.

Overboeking tussen verschillende banken

Een overschrijving tussen twee verschillende banken in Nederland kost íets meer tijd. Dit is zo omdat de overschrijving dan door Equens moet worden verwerkt. Equens verzorgt alle overboekingen tussen banken binnen Europa. Geld overmaken naar een andere bank in Nederland op werkdagen voor 15:30 uur, wordt nog dezelfde dag overgeboekt. Geld overmaken na 15:30 uur of in het weekend pas de volgende werkdag.

Bankoverschrijving buitenland

Geld overmaken van bank naar bank in het buitenland kost nog meer tijd. Als het een Euro-overschrijving is, dus binnen de Eurozone, wordt deze binnen drie werkdagen verwerkt. Andere overschrijvingen duren gemiddeld vijf werkdagen. Heb je dus een buitenlandse spaarrekening of betaalrekening, dan duurt het geld overmaken langer.

Let op! Vijf dagen is een gemiddelde. Geld overmaken naar het buitenland kan soms dus ook langer of korter duren. Bij een overschrijving naar Australië of de Bahama's duurt het bijvoorbeeld soms wel acht dagen.

Geld overmaken via betaal app

Tegenwoordig heb je natuurlijk ook betaalapps, waarmee geld overmaken binnen een paar minuten is geregeld. De meest bekende is Tikkie van ABN AMRO. Eerder had je ook Florin en Sowdan, maar beide betaalapps hebben hun meerdere moeten erkennen in Tikkie en bestaan niet meer.

Overboeking met pinbetaling

Een pinbetaling is een andere manier van geld overmaken. En ook hier zit een verschil in versturen en ontvangen. Wanneer een pinbetaling écht op de rekening staat verschilt per bank. Maar tegenwoordig bieden alle grootbanken uitbetaling binnen 24 uur aan. Ook in het weekend of op feestdagen.

Geld overmaken via Instant payments

In 2019 komt er verandering in de tijdsduur voor geld overmaken. De Nederlandse banken starten dan met Instant Payment. Een overboeking wordt dan 24 uur per dag, 7 dagen in de week binnen een paar seconden op de bankrekening bijgeschreven.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrentes vergelijken
2 reacties op "Hoelang duurt geld overmaken?"
 
Reacties
 • M. Kroese-de Vries 28 december 2020
  Wat is geoorloofd bij de Kerst zoals dit jaaar? De automatische storting van mijn ene rekening bij de SNS op 25-12 naar mijn ING- bankrekening duurde dus 3 dagen - het staat er op 28-12 bijgeschreven. Helaas staat er nooit bij op welk tijdstip, zodat je het niet helemaal kunt controleren.

  Maar is mijn geld ‘blijven hangen’ waarmee de bank rente heeft kunnen genereren? Ik dacht NL. dat dat niet meer mocht.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet,
 • Hanna de Graag 30 december 2020
  Op kerstavond is er een overschrijving gedaan vanuit UK in ponden naar mijn ING rekening.
  Heeft de Kerst daar nog invloed op en is het nog steeds zo dat het 5 werkdagen duurt?
  Graag reactie.
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten