Hoeveel sparen voor je kind?

Veel ouders openen een spaarrekening voor hun kinderen, bijvoorbeeld om ze te leren omgaan met geld of om een extraatje op te bouwen voor later. Maar hoeveel moet je nu sparen voor je kind? In dit artikel lees je hoeveel andere ouders gemiddeld sparen voor hun kind en hoe je kunt bepalen wat voor jouw kinderen een goed maandelijks spaarbedrag is.

Hoeveel sparen voor kind – Wat doen andere ouders?

Sparen voor je kind? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle spaarrekeningen voor de hoogste spaarrente en haal het maximale uit je spaargeld. Spaarrente vergelijken >>

Gemiddeld sparen ouders 500 euro per jaar per kind. Dit komt neer op ruim 40 euro per maand. De meesten van hen hebben ook al precies voor ogen waar ze willen dat het kind het geld aan besteedt. De voornaamste spaardoelen die ouders noemen, zijn: de studie, opbouw van een klein vermogen, aankoop van een woning, financieren van rijlessen, uitzet en/of trouwdag.

Spaardoel

Het spaardoel is erg belangrijk als je zelf wilt bepalen hoeveel je moet sparen voor je kind. Als je spaart voor het financieren van rijlessen heb je een kleiner bedrag nodig dan wanneer je de hele studie van je kind wilt financieren.

Waneer begin je?

Behalve naar het spaardoel en het bedrag dat je uiteindelijk bij elkaar wilt krijgen, speelt ook het moment waarop je begint met sparen een rol. Als je begint te sparen als je zoon of dochter nog in de luiers zit, is het maandelijks benodigde spaarbedrag lager dan wanneer je begint als je kind al op de middelbare school zit.

Tip! Open de beste spaarrekening kind! Wil je zeker zijn van een hoge spaarrente op de spaarrekening voor je kind? Kijk niet alleen naar de rente nu, maar ook naar het renteverloop van de afgelopen jaren. Spaarbanken die traditioneel bovenaan staat met de hoogste rente voor jeugdsparen zijn bijvoorbeeld: ASN Bank, Triodos Bank en Argenta.

Hoeveel per maand sparen voor kind?

Als je het heel simpel wilt houden, kijk je gewoon naar het bedrag dat je uiteindelijk verwacht nodig te hebben. Dit deel je door het aantal maanden dat je hebt voordat het spaardoel bereikt moet zijn en dan weet je hoeveel je maandelijks moet sparen.

Stel dat je spaart voor het financieren van rijlessen en je kind is net 12 jaar geworden. Dan heb je nog 6 jaar de tijd, ofwel 72 maanden totdat je kind 18 wordt. Gemiddeld ben je op dit moment ongeveer 1.500 euro kwijt aan alle kosten die komen kijken bij het halen van een rijbewijs. Met een spaarbedrag van 21 euro per maand, haal je het doel op tijd.

Inflatie

Maar hier zit een addertje onder het gras, namelijk de inflatie. Veel zaken worden elk jaar duurder. Hierdoor zijn de kosten voor het halen van een rijbewijs over zes jaar waarschijnlijk hoger dan nu het geval is. Ga daarom bij het berekenen van het benodigde spaarbedrag uit van gemiddeld 2 procent inflatie per jaar. Het halen van een rijbewijs zou dan over zes jaar gemiddeld 1.689 euro kosten. Je moet dus ruim 23 euro per maand moeten sparen om dit eindbedrag te bereiken.

Gelukkig krijg je ook nog spaarrente op een spaarrekening voor je kind. Als je een spaarrekening hebt met een rente die hoger is dan de inflatie, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de inflatie. De rente compenseert dit immers. De laatste jaren heeft de spaarrente echter regelmatig onder het niveau van de inflatie gelegen.

Tip! Wil je in één keer een groot bedrag opzij zetten voor je kind? Dan is een spaardeposito meestal een geschiktere spaarvorm. Je krijgt hierop namelijk een hogere rente. In het depositorenteoverzicht op Geld.nl zie je welke bank de hoogste depositorente biedt voor de door jou gewenste looptijd. Hoogste rente deposito >>

Nog geen reacties op "Hoeveel sparen voor je kind?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl