Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Negatieve spaarrente, wat nu?

Steeds vaker horen we geluiden over negatieve spaarrente en de laatste weken beginnen de banken er zelf ook vaker over: negatieve spaarrente komt steeds dichterbij. Maar moet je je daar zorgen over maken en wat kun je doen als het toch zover komt?

Waarom negatieve spaarrente?

Hoe kan het dat je straks gaat betalen om je geld op een spaarrekening te zetten? Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: Hoe meer spaargeld een bank heeft, hoe meer geld ze bij de Europese Centrale Bank op een rekening moeten zetten. Dit kost de bank geld. Zij betalen hier namelijk een negatieve rente over en die wordt naar verwachting alleen maar negatiever. Om deze kosten te compenseren, willen de banken de negatieve rente doorberekenen aan jou als klant.

Wanneer negatieve spaarrente?

De geruchten doen dan wel de ronde. De stap om daadwerkelijk negatieve spaarrente te vragen zetten banken niet zomaar. De kans daarop lijkt dit jaar in ieder geval klein. En als banken al overgaan tot negatieve spaarrente, dan geldt dat waarschijnlijk in eerste instantie alleen voor de grootbanken ABN Amro, Rabobank en SNS. De kans is trouwens ook nog aanwezig dat je alleen negatieve rente betaalt over zeer grote spaarbedragen, bijvoorbeeld pas vanaf 500.000 euro.

Gevolgen negatieve spaarrente

Het klinkt heel dreigend natuurlijk. Negatieve spaarrente. Maar wat betekent dat nu eigenlijk precies voor je spaargeld? Bij een negatieve spaarrente ontvang je dus geen rente meer over je spaargeld, maar betaal je rente. In theorie betaal je dan bij een negatieve spaarrente van 0,2 procent en 10.000 euro spaartegoed, 20 euro per jaar. Niet ideaal natuurlijk, maar al met al wél te overzien.

Hoe negatieve spaarrente compenseren?

Als banken een negatieve spaarrente invoeren heb je als spaarder wel een aantal mogelijkheden om dit een beetje te compenseren. We zetten een paar van deze mogelijkheden voor je op een rij:

 • Overstappen naar een andere spaaraanbieder die (nog) geen negatieve spaarrente hanteert. De hoogste spaarrente vergelijken doe je eenvoudig in onze spaarmodule.
 • Deposito sparen met een deel van je spaargeld. Je zet een bepaald spaarbedrag dan voor een bepaalde tijd op een gesloten spaarrekening. Meestal is de spaarrente op een deposito wat hoger dan op een spaarrekening en je rendement is gegarandeerd.
 • Sparen met voorwaarden. Spaaraanbieders bieden vaak een hogere rente als je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag spaart.
 • Spaargeld overhevelen naar je betaalrekening. Bij grote bedragen zijn de kosten van een betaalrekening al snel lager.

Andere maatregelen bij negatieve spaarrente

Naast de bovenstaande punten zijn er ook nog andere financiële stappen die je kunt nemen als je een leuk bedrag aan spaargeld hebt, maar liever niet veel negatieve spaarrente betaalt:

 • Met je spaargeld je hypotheek versneld aflossen.
 • Schulden of leningen afbetalen.
 • Je spaargeld gebruiken om je huis op te knappen en investeren in energiemaatregelen.
 • Een deel van je spaargeld schenken.
 • Spaargeld apart zetten voor je pensioen.
 • Sparen op een aparte kinderspaarrekening (Let op! Het geld is dan later natuurlijk wel voor je kind).
Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement. Hoogste spaarrente
Nog geen reacties op "Negatieve spaarrente, wat nu?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

 • Plaatsen

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Expert