Negatieve spaarrente, wat nu?

Steeds meer banken hanteren tegenwoordig negatieve spaarrente voor consumenten. Per 1 juli verlagen ING, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en Knab de grens voor negatieve spaarrente naar 100.000 euro. Bij ABN AMRO gaat de grens naar 150.000 euro. Wie meer spaargeld heeft dan deze bedragen, betaalt een negatieve rente van 0,5 procent voor het saldo. Waarom hanteren banken negatieve rente en wat kun je doen als je bank negatieve rente rekent?

Waarom negatieve spaarrente?

Hoe kan het dat je moet betalen om je geld op een spaarrekening te zetten? Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: Hoe meer spaargeld een bank heeft, hoe meer geld ze bij de Europese Centrale Bank op een rekening moeten zetten. Dit kost de bank geld. Zij betalen hier namelijk een negatieve rente over.  In totaal kostte dit Nederlandse bank sinds 2014 al 4,2 miljard euro, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Om deze kosten te compenseren, willen de banken de negatieve rente doorberekenen aan jou als klant.

Gevolgen negatieve spaarrente

Het klinkt heel dreigend natuurlijk. Negatieve spaarrente. Maar wat betekent dat nu eigenlijk precies voor je spaargeld? Bij een negatieve spaarrente ontvang je dus geen rente meer over je spaargeld, maar betaal je rente. In theorie betaal je dan bij een negatieve spaarrente van 0,5 procent en 10.000 euro spaartegoed, 50 euro per jaar. Niet ideaal natuurlijk, maar al met al wél te overzien.

Toch vinden wij dat sparen moet blijven lonen. Wie hard werkt om een financiële buffer bij elkaar te sparen, mag hiervoor niet gestraft worden met een negatieve spaarrente. Daarom hebben wij Minister Hoekstra van Financiën ook opgeroepen een verbod op negatieve rente in te stellen voor spaartegoeden tot 50.000 euro.

Hoe negatieve spaarrente compenseren?

Als banken een negatieve spaarrente invoeren heb je als spaarder wel een aantal mogelijkheden om dit een beetje te compenseren. We zetten een paar van deze mogelijkheden voor je op een rij:

  • Overstappen naar een andere spaaraanbieder die (nog) geen negatieve spaarrente hanteert. De hoogste spaarrente vergelijken doe je eenvoudig in onze spaarmodule.
  • Deposito sparen met een deel van je spaargeld. Je zet een bepaald spaarbedrag dan voor een bepaalde tijd op een gesloten spaarrekening. Meestal is de spaarrente op een deposito wat hoger dan op een spaarrekening en je rendement is gegarandeerd. Je moet het geld wel kunnen missen gedureden de looptijd, want tussentijds opnemen is niet altijd mogelijk of kost geld.
  • Spaargeld overhevelen naar een betaalrekening. Wij raden je aan het geld dan wel op een andere rekening te zetten dan waarmee je je maandelijkse uitgaven betaalt, anders geef je je spaargeld misschien per ongeluk uit. Dit is natuurlijk pas interessant als de kosten van de betaalrekening lager zijn dat het bedrag dat je aan negatieve rente zou moeten betalen.

Andere mogelijkheden bij negatieve spaarrente

Naast de bovenstaande punten zijn er ook nog andere financiële stappen die je kunt nemen als je een leuk bedrag aan spaargeld hebt, maar liever niet veel negatieve spaarrente betaalt:

  • Met je spaargeld je hypotheek versneld aflossen.
  • Schulden of leningen afbetalen.
  • Je spaargeld gebruiken om je huis op te knappen en investeren in energiemaatregelen.
  • Een deel van je spaargeld schenken, bijvoorbeeld om je knderen te helpen bij de aankoop van een huis
  • Sparen op een aparte kinderspaarrekening (Let op! Het geld is dan later natuurlijk wel voor je kind).
  • Beleggen. Dit kan je een hoger rendement opleveren, maar het brengt natuurlijk ook risico's met zich mee. Doe dit alleen als je niet in de problemen wanneer je je inleg verliest.
Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement. Hoogste spaarrente
Nog geen reacties op "Negatieve spaarrente, wat nu?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten