Ook kleine spaarder gaat betalen voor spaarrekening

Triodos Bank is de eerste bank waar alle spaarders gaan betalen voor geld sparen. Per 1 juli betalen klanten 2 euro per maand voor hun spaarrekening bij deze bank. Daar bovenop betalen de spaarders die meer dan 100.000 euro spaargeld hebben een negatieve rente van 0,5 procent per jaar over het deel boven dit bedrag. Voor kinderen en jongeren tot 25 jaar blijft de spaarrekening bij Triodos Bank wel gratis.

Triodos Bank is hiermee de eerste bank die ook kleine, particuliere spaarders laat betalen voor hun spaargeld. “Of je het negatieve rente noemt of een maandelijkse betaling voor je spaarrekening, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit”, zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl. “Het gaat altijd ten kosten van je rendement.”

Volgen andere banken Triodos Bank?

ABN AMRO en De Volksbank (moederbank van SNS Bank, ASN Bank en Regio Bank) beloofden al dat er dit jaar geen negatieve rentes komen voor spaarders met een saldo onder de 100.000 euro. Maar is kosten rekenen voor de spaarrekening wel iets dat ze overwegen? De Volksbank zegt toe dat de spaarrekeningen gewoon gratis blijven. ABN AMRO stelt alleen dat er nu geen sprake is van betalen voor je spaarrekening. “Als ABN AMRO besluit om wijzigingen aan te brengen aan een product of dienst, zoals een tariefswijziging, dan communiceren we daarover wanneer dat aan de orde is”, licht een woordvoerder toe.

Amanda Bulthuis van Geld.nl verwacht wel meer banken in de tweede helft van dit jaar kosten gaan doorberekenen aan spaarders. Door de negatieve rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten banken betalen voor het geld dat zijn bij deze centrale bank neerzetten. Triodos Bank is de eerste die deze kosten nu heel concreet doorberekent aan alle spaarders. “Andere banken zullen ook volgen. Misschien met negatieve rentes, misschien met kosten voor je spaarrekening of door voor andere (betaal)diensten hogere kosten te rekenen”, verwacht Bulthuis. “Daar ontkomen we helaas niet aan.”

1 reactie op "Ook kleine spaarder gaat betalen voor spaarrekening"
 
Reacties
  • steve 03 augustus 2020
    Ik heb een spaarrekening bij Triodos, ik had het bericht dat kennelijk half april 2020 verspreid is gemist, dus ik zat op 1 augustus 2020 even raar te kijken naar een afschrijving op de spaarrekening van 2 euro. Dat zijn de kosten die Triodos naar eigen zeggen heeft gehad om mijn spaarrekening in de maand juli in stand te houden. Ik heb even gebeld met Triodos, en de vraag gesteld wat het nut dan nog is van het aanhouden van een spaarrekening. Het antwoord bleef uit, behalve dat men het inderdaad spijtig vond voor de kleine spaarder. Ook op mijn opmerking dat ik , enkele jaren geleden, de spaarrekening heb geopend met andere afspraken, namelijk dat ik er rente voor zou krijgen, ook daar kwam geen echt bevredigend antwoord op. Omdat het mij niet zinnig lijkt om naast een Betaalrekening ook een ''Spaar''-betaalrekening aan te houden heb ik na het gesprek onmiddellijk al mijn spaargeld overgemaakt naar de betaalrekening. Dan staat het daar voorlopig ook prima toch, ik ben niet gek.
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten