Contact

Regeerakkoord 2021 – Wat betekent het voor je portemonnee?

Eindelijk is er dan een nieuwe regeerakkoord. Na maar liefst 274 dagen onderhandelen, presenteerden de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie een nieuw regeerakkoord voor de komende jaren. Ik was natuurlijk vooral benieuwd naar de plannen die de portemonnee van consumenten direct raken. Ik heb  het vijftig pagina’s tellende akkoord doorgenomen en de belangrijkste maatregelen die invloed hebben op je geldzaken op een rij gezet.

Regeerakkoord 2021 en de zorg

Laten we beginnen met de zorg. In het akkoord staan twee belangrijke dingen over het eigen risico bij de zorgverzekering:

  • Het verplichte eigen risico blijft tot 2025 op 385 euro.
  • Er wordt gewerkt aan een systeem waarbij je het eigen risico niet meer in één keer betaalt, maar een bedrag per behandeling, met een maximum van 385 euro per jaar.

Daarnaast gaat het komende Kabinet inzetten op effectievere zorg in de basisverzekering. Dit wil zeggen dat er strenger gekeken wordt naar welke behandelingen en medicijnen echt voldoende toegevoegde waarde leveren en hoeveel die maximaal mogen kosten. Op die manier wil het nieuwe Kabinet de stijgende zorgkosten de komende jaren temperen.

Regeerakkoord 2021 en hypotheken

Tot verbazing van veel mensen wordt de term ‘hypotheekrenteaftrek’ niet genoemd in het coalitieakkoord. Er zijn dus geen definitieve afspraken gemaakt voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Er staan wel andere belangrijke maatregelen voor potentiële kopers en woningbezitters in het document:

  • Voor starters wordt bij de aanvraag van een hypotheek de actuele stand van de studieschuld meegeteld. Nu gebeurt het nog vaak dat mensen hun studieschuld verzwijgen.
  • De schenkingsvrijstelling van 100.000 euro voor de eigen woning wordt per 2024 afgeschaft.
  • Voor senioren moet het eenvoudiger worden om een deel van de overwaarde van het huis op te nemen.

Belasting op vermogen in het regeerakkoord 2021

Er is al een hele tijd discussie over de belasting op vermogen. Hierbij wordt nu uit gegaan van een verondersteld rendement waarover je belasting betaalt in box 3. Echter, door de lage en soms zelfs negatieve spaarrentes, zijn die veronderstelde rendementen voor spaarders niet haalbaar. In het regeerakkoord staat dat het nieuwe Kabinet een stelsel wil opzetten waarbij gekeken wordt naar het daadwerkelijke rendement dat iemand haalt op zijn of haar vermogen. Dit nieuwe stelsel wordt per 2025 ingevoerd.

De toeslagen in het regeerakkoord 2021

Na de toeslagenaffaire zal het niemand verbazen dat de coalitiepartijen de toeslagen het liefst willen afschaffen. Daarom zijn in het akkoord de volgende plannen afgesproken:

  • In stappen wordt de vergoeding voor kinderopvang voor werkende ouders verhoogd tot 95 procent. Deze toeslag wordt direct uitgekeerd aan de kinderopvanginstellingen. Dit gaat gelden voor ouders met kinderen tot 12 jaar.
  • De huurtoeslag wordt vereenvoudigd. De maximale huurgrens wordt afgeschaft. In plaats daarvan komen er normhuren op basis van inkomen.

Grip houden op je vaste lasten?

Natuurlijk is dit nog maar een greep uit de maatregelen in het regeerakkoord. Zoals je ziet, hebben de plannen van de coalitiepartijen voor vrijwel iedereen enige invloed op de portemonnee. Gelukkig zijn er ook veel onderdelen van je vaste lasten waar je op kunt besparen. Door bijvoorbeeld je lening over te sluiten of een goedkopere autoverzekering of zorgverzekering te kiezen, bespaar je zo enkele tientjes per jaar. En dat is altijd mooi meegenomen. Begin daarom nu met vergelijken op Geld.nl.

1 reactie op "Regeerakkoord 2021 – Wat betekent het voor je portemonnee?"
 
Reacties
  • Jan 22 december 2021
    En niemand heeft door dat we er verschrikkelijk op achteruit gaan? Echt te dom voor woorden.

    -Uit de EU
    -Gulden terug
    -Privatisering terug draaien
    -Ziekenfonds terug

    Alleen dit gaat helpen, alle andere plannen kosten gewoon vele malen meer.
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen