Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Vakantiegeld en ontslag

Iedereen in Nederland die werkt heeft recht op vakantiegeld. Vakantiegeld bouw je namelijk elke maand op. Maar hoe zit het dan als je net je baan bent verloren of een nieuwe baan hebt gevonden? Ontvang je dan ook nog vakantiegeld? En wanneer en over welke periode krijg je dan vakantiegeld?

Uitbetaling vakantiedagen en vakantiegeld

Als je contract stopt, krijg je openstaande vakantiedagen en opgebouwd vakantiegeld uitbetaald. Dit ontvang je meestal samen met je laatste loon.

Ontvang je vervolgens een WW-uitkering? Ook dan bouw je elke maand vakantiegeld op. Het vakantiegeld is 8 procent van je bruto uitkering. Van dit bedrag worden vervolgens nog de loonbelasting en premies afgetrokken, waarna je het netto vakantiegeld bedrag op je rekening krijgt gestort.

Tip! Zet je vakantiegeld op een spaarrekening met de hoogste spaarrente die er is. Zo levert je vakantiegeld na een tijdje ook nog een leuk extraatje op. Spaarrente vergelijken doe je snel en makkelijk online.

Hoeveel vakantiegeld ontvang je?

Je hebt recht op minimaal 8 procent vakantietoeslag. Elke maand bouw je deze vakantietoeslag op, waarna deze meestal in de maand mei bij je salaris wordt uitbetaald. Stop je voor deze uitbetaaldatum met werken, dan heb je dus recht op het tot aan de ontslagdatum opgebouwde saldo. Je vakantiegeld ontvang je dan dus niet in mei, maar samen met je laatste salaris.

Geen vakantiegeld ontvangen

Wanneer je geen uitbetaling vakantiegeld hebt ontvangen, stel je je oude werkgever in gebreke door een loonvordering te versturen. Ze voldoen dan namelijk niet aan de regels Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag:

  • Het vakantiegeld is minimaal 8 procent van je brutoloon
  • Bij ontslag moet vakantiegeld met het laatste salaris worden uitbetaald
  • In het arbeidscontract mag worden opgenomen dat vakantiegeld in maandelijkse termijnen bij het salaris wordt uitbetaald

Vakantiegeld sparen

Het leukste is natuurlijk om je vakantiegeld ook echt te besteden aan een mooie vakantie. Wanneer je genoeg geld achter de hand hebt moet je dit ook zeker doen. Maar ben je net ontslagen of heb je zelf ontslag genomen en nog geen uitzicht op een nieuwe baan? Dan is het misschien wel verstandiger je vakantiegeld even achter de hand te houden als appeltje voor de dorst. 

Spaar altijd tegen de hoogste rente!
Vergelijk, vind en sluit online de spaarrekening af tegen de beste voorwaarden en met de hoogste spaarrente. Spaarrente vergelijken >>
Nog geen reacties op "Vakantiegeld en ontslag"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Deze artikelen vind je vast ook interessant

Hoeveel spaargeld mag je hebben?Vergeten pensioenen

Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl