11 tips om te besparen op je zorgverzekering

Het is die tijd van het jaar. De zorgpremie’s zijn weer bekend en je hoopt dit jaar voordeliger uit te komen. Maar hoe bespaar je nu slim op je zorgverzekering? Wij zetten de tips voor je op een rij.

1. Je eigen risico verhogen
Verlaag je zorgpremie door je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro, maar je kan deze veranderen naar maximaal 885 euro. 

Dit is een optie wanneer je verwacht niet veel zorgkosten te maken. Maar let op! Krijg je onverwachts wél te maken met zorgkosten, realiseer je dan dat je deze zelf moet betalen tot aan het gekozen eigen risico bedrag. 

Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Vul je gegevens in, vergelijk en vind de beste zorgverzekering voor jou. Goedkoopste zorgverzekering 2018 >> 

2. Ga alleen voor de basisverzekering
Nog een optie om te besparen: alleen een basisverzekering nemen. Heb je geen extra zorg nodig, zoals alternatieve zorg of speciale medicijnen, dan heb je ook geen aanvullende verzekering nodig. En dat houdt je zorgpremie lager. Het is natuurlijk wel verstandiger een aanvullende zorgverzekering af te sluiten wanneer je regelmatig gebruik maakt van de betreffende zorg.

Kijk ook of je een tandartsverzekering nodig hebt. Twee keer per jaar een bezoekje brengen aan de tandarts kost namelijk niet zo veel als een tandartsverzekering je in een jaar zou kosten. Je zou het bedrag er dus niet uit halen. Een tandartsverzekering is wél verstandig wanneer je vaker problemen hebt met je gebit.

3. Check het soort basisverzekering
Nog even over de basisverzekering, kijk ook naar het sóórt basisverzekering dat je neemt. Er zitten namelijk verschillen in de aangesloten zorgverleners, hoeveel er vergoed wordt bij een niet-aangesloten zorgverlener en daardoor de premie. De zorg die wordt gedekt is voor iedere soort wél hetzelfde.

Je hebt vier soorten polissen, van duurste naar goedkoopste: de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. De restitutiepolis heeft de breedste zorgkeuze met de meeste vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. De budgetpolis heeft de minste zorgkeuze met minste vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Heb je het geluk dat er bij de budgetpolis een aangesloten zorgverlener om de hoek zit, of vind je het niet erg om wat verder te moeten reizen voor een aangesloten zorgverlener, dan kun je net zo goed de budgetpolis nemen.

4. Niet dubbel verzekeren
Let goed op dat je jezelf niet dubbel verzekerd als je een aanvullende verzekering wilt. Anders betaal je twee keer voor dezelfde dekking. Je hebt bijvoorbeeld geen aanvullende zorgverzekering nodig voor zorg in het buitenland wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt met dekking voor aanvullende ziektekosten.

5. Ga voor een online zorgverzekering
Online zorgverzekeringen sturen je geen papieren polis toe en hebben zo een goedkopere administratie. Hierdoor besparen zij op administratiekosten en jij op de premie.

6. Collectieve zorgverzekering of niet?
Kom je in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering, dan heeft dat zo zijn voordelen: korting op je premie met een dekking die beter bij je past en misschien nog wel korting op andere dingen, zoals een sportlidmaatschap of hulpmiddelen.

Er zijn echter ook wat nadelen. De korting betekent niet dat je de goedkoopste zorgverzekering hebt. Vaak zijn er nog andere verzekeringen die goedkoper zijn. Daarnaast betaal je de rest van de looptijd de normale premie zonder korting, wanneer je geen recht meer hebt op de collectieve verzekering. Vergelijk dus goed voordat je voor een collectieve zorgverzekering gaat.

7. Betaal je zorgpremie per jaar
Je krijgt een korting wanneer je de premie in één keer vooruit betaalt aan het begin van het jaar in plaats van iedere maand. Heb je hiervoor het geld, doe dit dan vooral!

8. Vraag zorgtoeslag aan
Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Daarmee wordt een deel van de zorgpremie tegemoet gekomen. Tot een bepaald inkomen heb je daar namelijk recht op. Lees het artikel “Recht op zorgtoeslag” om te kijken of jij hiervoor in aanmerking komt.

9. Samen op één polis of niet?
Je kunt samen een zorgverzekering afsluiten wanneer je samen woont. Maar is dit wel zo verstandig?

Hebben jullie allebei dezelfde zorg nodig? Dan is dezelfde zorgverzekering aanvragen geen probleem. Het is echter wat minder verstandig als de één een aanvullende zorgverzekering wil die de ander niet nodig heeft. In dat geval wordt er twee keer voor de aanvullende verzekering betaald, terwijl er maar voor de helft gebruik van wordt gemaakt. Kijk dus goed of jullie zorgwensen overeenkomen voordat jullie dezelfde polis nemen.

10. Verzeker kinderen bij ouder met de meest uitgebreide dekking
Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij hun ouders of voogd. Waarom dit dan niet doen bij de ouder met de meest uitgebreide dekking? Mocht er ooit iets met je kind gebeuren, hoef je je over de dekking geen zorgen te maken en kun je alle aandacht aan je kind besteden.

11. Vergelijk ieder jaar en stap over
En als laatste is het natuurlijk verstandig ieder jaar weer je zorgverzekering goed te vergelijken. Wat is er veranderd bij jouw zorgverzekering en bij andere? Verandert er iets bij mij persoonlijk? Passen die andere zorgverzekeringen nu beter bij mij? Het loont altijd eventjes te kijken of je ergens een betere dekking krijgt voor een lagere premie. En je zorgverzekering vergelijken, dat doe je natuurlijk op Geld.nl.

Besparen op je zorgverzekering maar niet op je zorg?Het kan! Vergelijk alle zorgverzekeringen op dekking, voorwaarden en premies. Zo vind je snel de beste én de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie. Goedkoopste zorgverzekering >> 
Nog geen reacties op "11 tips om te besparen op je zorgverzekering"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl