Dyscalculie-test vergoeding vanuit zorgverzekering?

Dyscalculie betekent letterlijk ‘slecht kunnen rekenen’. In praktijk houdt dit in dat je zeer veel problemen hebt met rekenen. Het lukt niet om getallen goed te onthouden en sommen automatisch uit te voeren. Dyscalculie brengt daarom de nodige problemen met zich mee voor schoolgaande kinderen. Biedt de zorgverzekering voor dyscalculie een vergoeding?

Dyscalculie-onderzoek vergoeding

Besparen op je zorgverzekering?  Geef zelf aan welke zorg je vergoed wilt krijgen, dan tonen wij je welke verzekering de laagste premie biedt. Vergelijk en vind de goedkoopste zorgverzekering 2019 >>

Een dyscalculie-onderzoek bestaat uit zowel een intelligentietest als een uitgebreide rekentest. Hiermee onderzoekt een psycholoog of orthopedagoog alle capaciteiten van het kind, dus niet alleen de rekenvaardigheden. Aan de hand van deze resultaten kan bepaald worden of er echt sprake is van dyscalculie en op welke manier het kind het best geholpen kan worden. Bovendien krijgt het kind een dyscalculieverklaring, waarmee het recht heeft op bijvoorbeeld extra tijd met toetsen of het gebruik van een rekenmachine.

De basisverzekering vergoedt de kosten van dit onderzoek echter niet en ook vanuit een aanvullende verzekering bestaat er geen vergoeding. De kosten voor dit onderzoek bedragen ongeveer 1.000 euro, dus niet iedereen zal dit dyscalculie-onderzoek kunnen betalen.

Tip! Heb je aanvullende zorgwensen? Vul deze in in de zorgvergelijker van Geld.nl om alleen de verzekeringen te vergelijken die aansluiten op je wensen.

Dyscalculie in combinatie met andere aandoeningen

Dyscalculie komt in meer dan de helft van de gevallen voor in combinatie met bijvoorbeeld dyslexie of een aandachtstoornis. Voor de behandeling van deze aandoeningen biedt de basisverzekering of een aanvullende verzekering vaak wel een vergoeding. Ook dyslexie-onderzoek valt gewoon onder de basisverzekering. Je zou natuurlijk aan je zorgverzekeraar kunnen vragen of deze een deel van de kosten van het dyscalculie-onderzoek vergoedt als je tegelijk je kind op dyslexie laat testen. Meer informatie over de vergoeding van dit onderzoek lees je in het artikel ‘Vergoeding dyslexie-onderzoek’. 

Dyscalculie vergoeding behandeling

Voor dyscalculie bestaan verschillende behandelingen, zoals coaching van je kind, extra begeleiding en hulpverlening door een orthopedagoog. Maar ook voor de behandeling van dyscalculie biedt de zorgverzekering geen vergoeding. Als je kind dyscalculie heeft in combinatie met een andere aandoening heeft, kan de hulp voor de andere aandoening ook bijdragen aan de behandeling van dyscalculie. Geef daarom bij de behandelaar altijd aan dat er ook sprake is van dyscalculie.

Tegemoetkoming dyscalculie voor studenten

Studenten die denken dyscalculie te hebben en hierdoor tegen studieproblemen aanlopen, kunnen via de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) een tegemoetkoming aanvragen voor een dyscalculie-onderzoek. De vergoeding bedraagt maximaal 400 euro en je moet kunnen aantonen dat het inkomen van jou en je ouders te laag is om de kosten zelf te betalen. Bovendien mag je maximaal 25 jaar oud zijn. De vergoeding voor deze dyscalculie-test vraag je aan via de decaan.

Voor de behandeling van dyscalculie bestaat geen extre vergoeding of tegemoetkoming. Maar een dyscalculieverklaring helpt al met het verlengen van je tentamentijd bijvoorbeeld, waardoor je de studie beter kunt volgen.

Besparen op je maandelijkse zorgkosten?Vergelijk dan snel alle zorgverzekeringen en kies de verzekering met de laagste premie die het best bij je past! Goedkoopste zorgverzekering >>
1 reactie op "Dyscalculie-test vergoeding vanuit zorgverzekering?"
 
Reacties
  • gottgens 28 december 2014
    er is geen een site en ?of zorgverzekeraar die je slim maakt of je voor een dyscalculie test een vergoeding krijgt dit is echt frusterend,we hebben zelf een poging gewaagd om via het wmo loket na te vragen of er een vergoeding is en we kregen in oktober dit jaar als antwoord van de ambtenaar hoelang weet u dat er een vermoeden is dat u zoon een dyscalculie probleem heeft?'' ik antwoorde hierop sinds 2 dagen en daarop kreeg ik als antwoordt nou mw u werkt beide en hebt geen uitkering, dus dan kunt er toch voor sparen.en dat is dan nederlandalsof we allemaal nog zoveel geld kunnen sparen met alle bezuinigingen en kortingen die af genomen worden...wie o wie is wel in staat om me hierop antwoordt te gevn welke zorgverzekeraar hier wel een vergoedi ng voor geeft, en het betrefd een dyscalculie test geen dyslexieja want die worden wel erkend en dyscalculie nietmvg jmh gottgens
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Geld is genomineerd voor website van het jaar

Ook tevreden over Geld.nl, stem op ons. (Stemmen kost je minder dan 1 minuut)

STEM NU → Website van het jaar 2018
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl