Medicijnen mee in vliegtuig
Mogen medicijnen mee in het vliegtuig?
Ga je vliegen en gebruik je medicijnen? Zorg dan dat je een medicijnenpaspoort en een doktersverklaring hebt. Je krijgt namelijk te maken met de regels van het vliegtuig én van het land waar je naartoe vliegt. Sommige medicijnen vallen in bepaalde landen onder de Opiumwet en het is dus vaak strafbaar om deze onaangekondigd mee te nemen.
Medicijnen vliegtuig - Medicijnenpaspoort
Een medicijnenpaspoort is geen geldig reisdocument, maar een bewijs om in het buitenland duidelijk te maken welke medicijnen je gebruikt. In het medicijnenpaspoort staan het medicijn, de dagelijkse dosis, de werkzame stoffen, je arts en eventueel je allergieën vermeld. Raak je per ongeluk je medicijnen kwijt, dan regel je met je medicijnpaspoort nieuwe medicijnen in het vakantieland. Ook laat je hiermee zien dat je de medicijnen in het vliegtuig nodig hebt.
Tip! Een Europees Medisch Paspoort (EMP) koop je al voor ongeveer twee euro bij je apotheek of huisarts.
Medicijnen mee in vliegtuig - Doktersverklaring
Meestal is je medicijnenpaspoort alleen niet voldoende om je medicijnen mee te mogen nemen. Je hebt ook een doktersverklaring nodig in de vorm van een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring. De Schengenverklaring geldt voor de meeste landen binnen Europa en de Engelstalige medische verklaring voor de landen buiten het Schengengebied, zoals Turkije, Rusland en landen in andere werelddelen. Deze verklaringen heb je nodig voor je vliegreis en in het vakantieland.
Engelstalige medische verklaring
Op de website van Farmatec zie je meteen of je een Schengenverklaring nodig hebt of een Engelstalige medische verklaring. Je download hier ook meteen het formulier dat je moet laten invullen door je huisarts. Dit stuur je daarna op naar Farmatec. Binnen 4 weken krijg je dan het formulier terug en heb je een geldig document om je medicijnen mee te mogen nemen in het vliegtuig en naar het buitenland.
Tip! In de zomerperiode kan het vier weken duren voordat je de Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring terug hebt. Zorg dus dat je de documenten ver van tevoren opstuurt. Wijzigt in de tussentijd je medicijngebruik of dosis, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.
Medicijnen mee op reis handbagage
Je neemt je medicijnen het beste mee in je handbagage. Soms vriest het namelijk in het bagageruim en dit tast de werking van je medicijnen aan. Voor de meeste medicijnen geldt geen maximale hoeveelheid die je mee mag nemen, maar je moet wel kunnen aantonen dat je deze hoeveelheid nodig hebt. Dit doe je dus door je medicijnenpaspoort te laten zien. Valt het medicijn onder de Opiumwet, dan heb je ook een doktersverklaring nodig.
Medicijnen in vliegtuig - Vloeistoffen
In principe geldt voor vloeistoffen dat je maximaal 100 ml mee mag nemen in je handbagage, verpakt in een doorzichtige plastic zak van maximaal een liter. Voor vloeibare medicijnen geldt deze beperking niet, maar bijvoorbeeld wel voor je lenzenvloeistof.
Let op! Verwijder nooit de sticker van de apotheek die op je medicijnen zit geplakt! Hiermee toon je namelijk aan dat de medicijnen ook echt van jou zijn. Medicijnen die je zonder recept koopt moet je ook altijd in de originele verpakking laten zitten. Zo kun je goed duidelijk maken wat je meeneemt en welke werkzame stoffen deze pillen bevatten.
Betaal jij ook onnodig te veel voor je zorgverzekering?Check het snel! Vergelijk online het grootste aanbod zorgverzekeringen op dekking en premie en zie meteen hoeveel je bespaart door over te stappen.
Goedkoopste zorgverzekering 2023