Contact

Medische acceptatie zorgverzekering: waarop letten?

Wil je een aanvullende zorgverzekering? Dan kijken sommige verzekeraars naar je medische geschiedenis. Op basis daarvan beslissen zij of ze je accepteren voor de aanvullende zorgverzekering of niet. Waarop moet je letten bij een medische acceptatie?

1. Medische acceptatie geldt alleen voor aanvullende zorgverzekeringen

Veel mensen denken dat medische acceptatie voor iedere zorgverzekering geldt. Dit is niet zo. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat verzekeraars je niet mogen weigeren voor een basisverzekering. Alleen voor aanvullende zorgverzekeringen is er een medische acceptatie. Het komt het meest voor bij verzekeringen voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, orthodontie en de tandarts.

Medische acceptatie komt tegenwoordig echter steeds minder voor. Je hoeft je niet druk te maken wanneer het gaat om bijvoorbeeld zes fysiotherapiebehandelingen. Wil je er echter 36 of een onbeperkt aantal, dan is de kans groot dat je een medische acceptatie ondergaat.

Maar waarom eigenlijk? Omdat zorgverzekeraars willen weten waar ze aan toe zijn. Meestal verzeker je jezelf voor onverwachte kosten, maar als je weet dat je bepaalde zorg vaak nodig hebt, weet je ook al dat er kosten gemaakt worden. Zo maakt de zorgverzekeraar verlies en moet de premie omhoog. Dit wil de zorgverzekeraar voorkomen om de verzekering betaalbaar te houden.

2. Zo gaat medische acceptatie in zijn werking

Wanneer je door de acceptatieprocedure gaat, vraagt de verzekeraar je een vragenlijst in te vullen. Denk hierbij aan vragen zoals of je al onder behandeling van een arts bent of dat je dat komend jaar verwacht. Het komt ook voor dat je zorgverlener de verklaring in moet vullen.

Beantwoord hierbij alleen de vragen die verplicht zijn voor de polis. De verzekeraar hoeft niet meer te weten dan nodig. Maar beantwoord wel alle vragen eerlijk. Als je liegt kan de verzekeraar besluiten de kosten toch niet te vergoeden en je kan een registratie wegens fraude krijgen.

3. Medische acceptatie en overstappen

Wil je overstappen van zorgverzekering? Wacht dan met het opzeggen van je oude aanvullende zorgverzekering totdat je geaccepteerd bent voor de nieuwe. Zo weet je zeker dat je niet onverzekerd bent.

Omdat het een tijdje duurt voordat je weet dat je geaccepteerd bent, is het verstandig op tijd over te stappen. Je hebt dan nog genoeg tijd om een andere verzekering te zoeken, mocht je niet geaccepteerd zijn. Je kunt overstappen tussen half november en 31 december.

4. Aanvullende zorgverzekering zonder medische acceptatie

Er zijn steeds meer aanvullende verzekeringen die geen medische acceptatie hanteren. In ruil daarvoor is er wel een wachttijd. Je moet dan eerst zes maanden tot twee jaar verzekerd zijn voordat je van de zorg gebruik kunt maken.

5. Zorgverzekering vergelijken met medische acceptatie

Je zorgverzekering vergelijken via Geld.nl gaat gemakkelijk op basis van jouw zorgwensen. Vink aan welke zorg je nodig hebt en wij tonen je alle zorgverzekeringen die daarbij passen. In het vergelijkingsoverzicht zie je welke zorgverzekeraar je direct accepteert en welke niet.

Goedkope zorgverzekering? Vergelijk en bespaar!Geef ons je zorgwensen door en wij tonen je alle zorgverzekeringen die daarop aansluiten. Zo vind je snel de beste zorgverzekering voor jouw situatie tegen de laagste premie. Zorgvergelijker 2023
Nog geen reacties op "Medische acceptatie zorgverzekering: waarop letten?"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen