Contact

Minder Nederlanders verhogen eigen risico

Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. “Van de mensen die tot nu toe zijn overgestapt via onze site, kiest ongeveer 20 procent voor een hoger eigen risico. Dit was vorig jaar nog 27 procent”, licht Sieto de Vries van Geld.nl toe. De afgelopen jaren steeg juist elk jaar het aantal mensen dat koos voor een hoger eigen risico.

Van de consumenten die hun eigen risico verhogen, kiest het grootste deel traditioneel voor het maximale eigen risico. Dit is 875 euro (375 euro verplicht + 500 euro vrijwillig) in 2015. Geld.nl ziet dat 16 procent van de overstappers kiest voor dit eigen risico bedrag. Dit was in 2014 nog 23 procent. Opvallend is dat bij een extra eigen risico van 100 euro we juist een stijging zien. Hiervoor kiest ruim 2 procent. Terwijl dat voorgaande jaren 1,5 procent was.

Verplicht eigen risico te hoog geworden?

Volgens de Vries duidt dit erop dat mensen het risico te groot vinden worden. “Het eigen risico stijgt in 2015 naar 375 euro (was 360 euro in 2014). Verhoog je dit met 500 euro en heb je onverwacht toch zorg nodig, dan moet je misschien wel ineens 875 euro betalen. Dit voelt voor veel mensen als een groot risico, waardoor ze liever voor een lager bedrag kiezen of hun eigen risico helemaal niet verhogen.”

Hoge rekening schrikt af

De grote zorgverzekeraars Achmea, Menzis en CZ vinden het allemaal nog te vroeg om cijfers te geven of om te spreken over trends. Een woordvoerder van Achmea geeft wel aan dat vorig jaar al duidelijk was dat minder mensen bij hen voor het maximale eigen risico gaan en meer kiezen voor bijvoorbeeld een vrijwillig eigen risico van 100 euro. Dit zijn vaak mensen die ook het jaar ervoor een maximaal eigen risico hadden en ineens toch zorg nodig hadden. Toen werden ze geconfronteerd met de rekening en zijn ze erachter gekomen hoe duur zorg eigenlijk is.”

Financieel risico valt mee

Toch valt het financiële risico wat je loopt eigenlijk wel mee, stelt De Vries. “Kies je voor een maximaal eigen risico, dan krijg je gemiddeld 236 euro korting op je premie per jaar. Als je dit verrekent met de 500 euro extra risico die je loopt, is het financiële risico dus eigenlijk maar 264 euro. Een bedrag dat voor veel mensen wel is te overzien.”

Maar je eigen risico verhogen blijft natuurlijk alleen een slimme keuze als je weet dat je het geld kunt betalen als je ineens toch zorg nodig hebt. Omdat dit risico enigszins op te vangen, kun je het bedrag dat je uitspaart aan premie op een spaarrekening zetten, raadt De Vries aan. “Heb je toch zorg nodig, dan kun je de kosten deels betalen met dit gespaarde geld. En als je het hele jaar geen zorg nodig hebt, heb je een mooi extraatje aan het einde van het jaar.”

Tip! Ben je benieuwd of je eigen risico verhogen voor jou verstandig is? Wij helpen je een slimme keuze te maken. Op de pagina over het eigen risico vind je een handige checklist met alle punten waar je op moet letten bij de beslissing over je eigen risico verhogen of niet.

;