Contact

Onderzoek zorgverzekeringen – Trends en keuzes van overstappers

Als vergelijkingssite houden we elk jaar nauwgezet bij welke keuzes mensen maken rond de overstap van hun zorgverzekering. In dit onderzoek lees je welke keuzes gemaakt worden met betrekking tot het eigen risico, type polis en dekkingen.

Consument kiest scherper

De belangrijkste ontwikkeling is dat verzekerden steeds bewuster kiezen om alleen te verzekeringen wat ze nodig hebben. Aanvullende verzekeringen worden steeds minder vaak gekozen. Mensen kies pas voor een aanvulling als ze weten dat ze die ook gaan gebruiken en dan nog rekenen ze eerst uit over de extra premie wel opweegt tegen de vergoeding.

Alleen basisverzekering of toch een aanvulling?

Het aantal mensen dat in het zorgseizoen 2017-2018 koos voor alleen een basisverzekering blijf ongeveer gelijk ten opzichte van vorig jaar. Ongeveer 29 procent sloot alleen een basispolis af.

Wel kiezen iets minder mensen voor een aanvullende zorgverzekering. Tandartsverzekeringen laten een groei zien. Voor het zorgjaar 2018 koos 22,2 procent voor een basisverzekering aangevuld met enkel een tandartsverzekering. In 2017 was dat 17,7 procent.

Welke dekkingen kiezen mensen?

Degene die wel een aanvullende verzekering kiezen, doen dit meestal voor de fysiotherapie dekking. In de vergelijkingen voor de zorgverzekering 2018 op Geld.nl koos 51 procent voor een fysiotherapie vergoeding. Daarna volgen zorg in het buitenland (22 procent), brillen en lenzen (17 procent) en alternatieve geneeswijzen (16 procent).

Aanvullende dekking Hoe vaak vergeleken op Geld? (percentage)
Tandarts 61%
Fysiotherapie 51%
Zorg in het buitenland 22%
Brillen en lenzen 17%
Alternatieve geneeswijzen 16%

Keuzes rondom eigen risico

Als we vervolgens kijken naar het eigen risico blijkt het verhogen van dit bedrag in ruil voor een premiekorting in 2018 minder populair. In zorgseizoen 2018 koos 17,5 procent van alle overstappers op Geld.nl voor een verhoogd igen risico. In 2017 was dit 24,4 procent. De meeste mensen die een verhoogd eigen risico hebben, kiezen nog steeds voor het hoogste bedrag van 500 euro bovenop het verplichte eigen risico. In 2018 koos 14,2 procent van de overstappers hiervoor.

Selectief polis steeds minder gekozen

De selectieve polissen die sinds 2013 door enkele verzekeraars werd aangeboden, worden steeds minder vaak gekozen. Mensen zijn zich er steeds beter van bewust dat een dergelijke polis flinke beperkingen kent in de zorgkeuze. In 2018 koos nog maar 3,1 procent van de overstappers via Geld.nl voor een selectieve polis. In 2017 koos 7,3 procent daarvoor.

Overstappen van zorgverzekering is niet moeilijk!Vul je zorgwensen in en wij tonen je alle zorgverzekeringen die daarbij passen. Vergelijk en je vind snel de beste én de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie. Zorgverzekering vergelijken 2010
Nog geen reacties op "Onderzoek zorgverzekeringen – Trends en keuzes van overstappers "
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen