Contact

Ontwikkeling eigen risico 2008 tot nu

Bij je zorgverzekering heb je altijd een verplicht eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt bepaald door de Minister van Volksgezondheid. Geld.nl zet op een rij hoe het eigen risico zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en hoeveel verzekerden gemiddeld kwijt waren aan het eigen risico.

Historie eigen risico

Het eigen risico bestaat pas sinds 2008. Het kwam in de plaats van de no-claim regeling waarmee mensen als ze minder dan 255 euro zorgkosten maakte, het niet-gebruikte bedrag terugkregen. Bij het eigen risico betaal je de zorgkosten tot aan het vastgesteld bedrag zelf. Het doel van het eigen risico is om onnodig gebruik van zorg tegen te gaan.

Verloop eigen risico sinds 2008

Het eigen risico heeft sinds 2008 een flinke stijging doorgemaakt. In 2008 was het verplichte eigen risico 150 euro. Sinds 2016 staat het eigen risico op maar liefst 385 euro. Een verhoging van ruim 150 procent in acht jaar tijd!

Ontwikkeling eigen risico in de komende jaren

Niet zo vreemd dus dat er inmiddels veel weerstand is tegen het eigen risico. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen zorg mijden die ze wel nodig hebben, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Het huidige kabinet heeft mede daarom besloten het eigen risico te bevriezen. Tot 2025 zal het niet verder stijgen en blijft het eigen risico dus op 385 euro staan. Wat er daarna met het eigen risico gebeurt, is nog onduidelijk, maar er zijn veel politieke partijen die het eigen risico willen afschaffen.

Ontwikkeling kosten eigen risico

Niet iedereen maakt het eigen risico helemaal vol. Uit cijfers van zorginstituut Vektis blijkt dat van alle verzekerden 40 tot 48 procent het eigen risico volledig gebruikt.

Als we kijken naar hoeveel geld verzekerden gemiddeld kwijt waren aan het verplichte eigen risico, zien we dat dit ruim onder het totale bedrag ligt. In 2022 waren mensen gemiddeld 127,45 euro kwijt bij een verplicht eigen risico van 385 euro.

Korting eigen risico

Voor wie het eigen risico niet vol maakt of zelfs helemaal niet gebruikt, is het interessant om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit levert immers een korting op de premie op. In 2022 had 13 procent van de verzekerden een verhoogd eigen risico. De meeste van hen kozen voor het hoogste vrijwillige eigen risico van 500 euro per jaar. In totaal hadden zij dus een eigen risico van 885 euro. De korting die je krijgt verschilt per verzekeraar, maar kan oplopen tot 300 euro per jaar bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro.

Besparen op je zorgverzekering?Door je eigen risico vrijwillig te verhogen, krijg je tot wel 300 euro korting op je premie. Vergelijk snel en bespaar eenvoudig! Zorgverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Ontwikkeling eigen risico 2008 tot nu"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen