Feiten en cijfers: Ontwikkeling premie zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering. Je kunt er niet omheen. Een basisverzekering is immers verplicht en wordt steeds duurder. Sinds de introductie van het nieuwe zorgverzekeringstelsel in 2006 is de premie met 27 procent gestegen. Onze verwachting is dat de stijging de komende jaren verder doorzet.

Hoe duur is de zorgverzekering?

In 2006 was de gemiddelde premie voor een basisverzekering 1.060 euro per jaar. In 2017 is dit al 1.353 euro per jaar. Uit cijfers van Geld.nl blijkt dat de premie basisverzekering zelfs nog hoger ligt en uitkomt op gemiddeld 1.385 euro per jaar.

Betaalt iedereen zoveel premie?

De gemiddelde premie zegt echter niet zoveel. De premieverschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen zijn groot. In 2018 is het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering bijna 360 euro per jaar. Interessanter is om te kijken naar hoeveel mensen gemiddeld betalen aan premie voor de basisverzekeringen.

Uit cijfers voor zorginstituut Vektis blijkt dat in 2017 een volwassen verzekerde gemiddeld 1.289 euro betaalde voor de basisverzekering. In 2006 was dit nog maar 1.053 euro.

Ontwikkeling premie aanvullende zorgverzekering

Met de premie voor de basisverzekering ben je er alleen nog niet. 84 procent van alle zorgverzekerden heeft immers ook nog een aanvullende verzekering. En daar betaal je natuurlijk ook premie voor. De gemiddeld betaalde premie voor een aanvullende verzekering was in 2015 per verzekerde 313 euro per jaar. Helaas zijn er geen recentere cijfers beschikbaar. De laatste drie jaar dat Vektis dit cijfer publiceerde lag de gemiddelde aanvullende premie stabiel rond de 310 euro.

Verwachting premie zorgverzekering

Wij verwachten dat de premie voor de zorgverzekering de komende jaren verder stijgt. De zorgverzekeraars hebben de basispremies de afgelopen jaren niet zo hard laten stijgen als nodig was. Hierdoor leden ze verlies op de basisverzekering. Dit werd opgevangen met de opgebouwde reserves uit eerdere jaren.

Maar ondertussen blijven de zorgkosten stijgen en de reserves van de zorgverzekeraars zijn niet oneindig. Wij verwachten dat de zorgverzekeraars misschien nog 1 of 2 jaar reserves kunnen inzetten. Zodra dit echter niet meer kan, zullen de premies ineens flink stijgen.

Hier komt bij de dat regering heeft besloten het eigen risico te bevriezen tot 2020. Als het eigen risico niet meestijgt met de zorgkosten, zullen zorgverzekeraars dit moeten door vertalen naar een hogere zorgpremie om zo toch nog genoeg geld op te halen om alle zorgkosten te kunnen betalen.

Maar er is hoop…

Ook als de premies stijgen, kun je nog flink wat geld besparen op je zorgverzekering. Benieuwd hoe je dat slim aanpakt? Lees dan onze 11 bespaartips voor de zorgverzekering

Vergelijken loont!In 2017 bespaarden verzekerden die overstapten met zijn allen 61,5 miljoen euro aan premie. Bereken direct hoeveel jij kunt besparen. Zorgverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Feiten en cijfers: Ontwikkeling premie zorgverzekering"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten