Contact

Geld.nl: ‘Oproep Zorgkiezer.nl gevaarlijk voor chronisch zieken’

De website Zorgkiezer.nl roept mensen die een budget- of naturapolis hebben op hun zorgverzekering op te zeggen. “Een gevaarlijk advies voor mensen die chronisch ziek zijn of om een andere reden een aanvullende zorgverzekering hebben waar een medische selectie op zit”, waarschuwt de vergelijkingssite Geld.nl. “Als je je zorgverzekering opzegt, loop je het risico dat een andere verzekeraar je niet accepteert voor de aanvullende verzekering. Daarnaast is je oude verzekeraar dan niet meer verplicht je ‘terug te nemen’ als klant. Uit voorzorg opzeggen is voor deze groep dus niet verstandig”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

De website Zorgkiezer.nl doet de oproep, omdat er nog te weinig bekend is over welke ziekenhuizen en andere zorgverleners zijn gecontracteerd. Met nog een paar weken te gaan tot 31 december, is bij sommige verzekeraars nog maar de helft of minder van alle gecontracteerde zorgaanbieders bekend. Door nu op te zeggen, kunnen de consumenten in elk geval in januari nog beslissen om een verzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar als de zorgverleners van hun keuze toch niet worden gecontracteerd, redeneert de website.

Minister moet ingrijpen

“Het is echt een probleem dat zorgverzekeraars de contracteringen nog niet rond hebben. Consumenten kunnen hierdoor namelijk geen goede keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering”, erkent Bulthuis van Geld.nl. “Maar het is nu aan Minister Schippers van Volksgezondheid om hier in te grijpen. Voor 19 november moeten alle contracteringen bekend zijn. De zorgverzekeraars houden zich niet aan de regels en dus moet de minister ingrijpen. Dat ze dit nog steeds niet heeft gedaan, zorgt ervoor dat consumenten de dupe worden.”

Contracten voor 2016 nog niet bekend? Dan is 2015 leidend

In plaats van oproepen tot opzeggen moeten we de minister oproepen tot ingrijpen, stelt Geld.nl. De vergelijkingssite roept de minister op om voor de polissen waarbij nog niet alle contracteringen voor 2016 bekend zijn, de data voor 2015 leidend te maken. “Heeft een verzekeraar in 2015 een contract met een ziekenhuis of andere zorgverlener, dan moet de consument ervan uit kunnen gaan dat er in 2016 ook een contract is. Als later blijkt dat er toch geen contract komt met een zorgaanbieder die in 2015 wel gecontracteerd was, dan is het risico hiervan voor de verzekeraar. De consument hoeft dan niet alsnog een deel van de kosten zelf te betalen bij deze zorgverlener.”

;