Contact

Pro Life stopt met uitsluitingen op basisverzekering

De Christelijke zorgverzekeraar Pro Life vergoedt vanaf 1 januari 2023 ook ingrepen als abortus en euthanasie. Eerder deed de verzekeraar dit niet, omdat ze dit niet binnen hun christelijke visie vonden passen. Door de vele ethische bezwaren die hieraan kleven, heeft de zorgverzekeraar nu dus besloten om per 1 januari 2023 deze behandelingen wel te vergoeden. De basisverzekering van Pro Life vergoedt dan, net als alle anderen, alle zorg die volgens de Zorgverzekeringswet in het basispakket is opgenomen.

Welke behandelingen komen nieuw in zorgverzekering van Pro Life?

De volgende zorg gaat Pro Life vanaf 2023 vergoeden:

  • Abortus
  • Euthanasie
  • IVF (de eerste drie behandeling)
  • Transgenderzorg

Pro Life is weliswaar niet anders over deze behandelingen gaan denken en zal zich in voorlichting, bijvoorbeeld via informatie op de website ook nog steeds richten op anders keuzes als die er zijn bij dit soort beslissingen.

Moet niet elke basisverzekering hetzelfde vergoeden?

De dekking van de basisverzekering in wettelijk bepaald. Vrijwel alle basisverzekering zijn daarom ook gelijk als het gaat om welke zorg ze vergoeden. Een zorgverzekeraar mag volgens de wet wel beslissen om principiële redenen bepaalde zorg niet te vergoeden. Pro Life had daarom een afspraak met de wetgever, zodat ze zorg als abortus en euthanasie niet hoefde te vergoeden.

Voor zover bekend zijn er geen andere zorgverzekeraars die zich hierop beroepen en bepaalde wettelijke zorg uitsluiten van hun basisverzekering.

Zijn er dan helemaal geen verschillen meer tussen basisverzekeringen?

Ondanks dat de vergoede zorg gelijk is, zijn er zeker nog wel verschillen tussen basisverzekeringen en zorgverzekeraars. We geven hier enkele voorbeelden waar je op kunt letten bij je zorgverzekering vergelijken en de keuze voor een basisverzekering.

  • De kosten van een zorgverzekering. De prijs van de duurste en goedkoopste zorgverzekering verschilt 500 euro per jaar. Er valt dus veel te besparen.
  • Type polis en vrije zorgkeuze. Er zijn in Nederland drie soorten basisverzekeringen: naturapolissen, combinatiepolissen en restitutiepolissen. Ga je naar een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft, dan krijg je altijd de volledige vergoeding. Bij een restitutiepolis krijg je de volledige vergoeding ook als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Een naturapolis vergoedt bij niet-gecontracteerde zorg slechts 65 tot 80 procent van je rekening. Bij een combinatie geldt voor sommige zorg de situatie zoals bij een restitutiepolis en bij andere juist weer de situatie van de naturapolis. Kijk dus altijd goed welk type zorgverzekering je kiest en of de zorgverlener van je keuze een contract hebben.
  • Uitzonderingen eigen risico. Naast de zorg die volgens de wet is vrijgesteld van het eigen risico, mogen zorgverzekeraars zelf voor sommige zorg korting bieden op het eigen risico. Zo betaal je bij zorgverzekeraar voor de meeste zorg maximaal 375 euro eigen risico per jaar in plaats van 385 euro per jaar. Bij zorgverzekeraars Univé en VGZ betaal je geen eigen risico als je medicijnen gebruikt die onder het voorkeursbeleid van de verzekeraar vallen.
  • Extra diensten en vergoedingen. Steeds vaker zie je dat zorgverzekeraars bij een hun basisverzekering iets extra’s bieden, bijvoorbeeld een gratis tandongevallenverzekering of programma’s en hulp gericht op preventie. Denk aan een leefstijlprogramma, hulp bij stoppen met roken en coaching.
Vind de goedkoopste zorgverzekering bij je wensen!Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de zorgverzekering die het beste past bij jouw zorgwensen en bespaar je tot wel 600 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Nog geen reacties op "Pro Life stopt met uitsluitingen op basisverzekering"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen