Klantenservice

Reactie op NOS artikel over cadeaus van zorgvergelijkers

Vanochtend berichtte de NOS dat zorgverzekeraars zich storen aan de cadeaus die vergelijkingssites geven bij het afsluiten van een zorgverzekering via de websites. Ook Geld.nl geeft sinds vorig jaar tijdens het overstapseizoen een cadeau aan consumenten die overstappen van zorgverzekering via deze website. Wij vinden de kritiek van zorgverzekeraars echter onterecht en eenzijdig.

Cadeau weggeven is noodzakelijk

Dat wij een cadeau geven heeft als belangrijkste reden dat wij consumenten die gebruik maken van de zorgverzekering vergelijking een extra reden moeten bieden om de zorgverzekering van hun keuze vervolgens via Geld.nl af te sluiten. “We zagen namelijk ook dat veel mensen wel gebruik maken van onze vergelijking om een passende zorgverzekering te vinden, maar vervolgens die zorgverzekering afsloten op de website van de zorgverzekeraar of bij een vergelijkingssite die wel een cadeau aanbood”, zegt Sieto de Vries, directeur van Geld.nl. “Als dat te vaak gebeurt verdienen wij dus eigenlijk niet genoeg geld om de service te kunnen aanbieden en profiteren de zorgverzekeraars ervan, omdat ze via onze website indirect gratis extra klanten krijgen. Het cadeau is dus een noodzakelijkheid voor ons om onze zorgverzekering vergelijking zonder kosten voor de consument te kunnen blijven aanbieden.”

Zorgvergelijkers bieden een waardevolle service

Daarnaast geven zorgverzekeraars aan dat ze zich zorgen maken over het feit dat mensen steeds vaker via een vergelijkingssite een zorgverzekering afsluiten. Dit is echter juist een goede ontwikkeling. Wij bieden als onafhankelijke vergelijkingssite consumenten de mogelijkheid om een goed en zo breed mogelijk beeld te krijgen van de zorgverzekeringen die voor hen beschikbaar zijn en zo goed mogelijk aansluiten op de persoonlijke wensen en zorgbehoeften van de consument. Dit biedt dus juist transparantie in een markt die behoorlijk onoverzichtelijk kan zijn als je zelf alle verzekeraars langs moet en in de voorwaarden en informatie over gecontracteerde zorg moet duiken.

Geld.nl en andere vergelijkingssites bieden dus een nuttige service die mensen helpt bij het kiezen van een goede, passende zorgverzekering waar ze niet onnodig teveel voor betalen. Echter kost het natuurlijk geld om deze service te kunnen bieden. Deze kosten verdienen we terug via de vergoedingen die we van zorgverzekeraars krijgen als consumenten via een onze website een zorgverzekering afsluiten.

Oplopende kosten voor zorgverzekeraars eenvoudig te bestrijden

De zorgverzekeraars vinden het verder zorgelijk dat kosten die ze betalen aan vergelijkingssites steeds verder oplopen. Toch kunnen de verzekeraars hier volgens ons gemakkelijk wat aan doen. De grootste vergelijkingssites krijgen nu van verschillende zorgverzekeraars veel hogere vergoedingen dan de overige vergelijkingssite. Wij krijgen bijvoorbeeld van veel zorgverzekeraars een veel lagere vergoedingen dan de 2 grote vergelijkingssites. Dit is eigenlijk vreemd, want zo worden de vergelijkingssites die al groot zijn alleen maar rijker. Zij brengen de meeste klanten bij de zorgverzekeraars aan en krijgen ook nog eens de hoogste vergoeding per klant. Hierdoor wordt het voor kleinere, nieuwe vergelijkingssites steeds moeilijker om mee te doen in de markt. “Dat is slecht voor de concurrentie en de zorgverzekeraars worden zo steeds meer afhankelijk van één of twee grote vergelijkers”, zegt De Vries. “Als zorgverzekeraars gewoon voor alle vergelijkingssites dezelfde vergoeding zou geven als die wij krijgen, is dit dus beter voor de concurrentie en scheelt het de zorgverzekeraar uiteindelijk geld. Ze hoeven zich dan ook niet meer druk te maken over de overstapcadeaus”

Nog geen reacties op "Reactie op NOS artikel over cadeaus van zorgvergelijkers"
 
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen