Contact

Tandartskosten aftrekbaar?

Zijn tandartskosten aftrekbaar?

Tandartskosten voor volwassen worden niet vergoed door je basis zorgverzekering. Wanneer je geen aanvullende tandverzekering hebt, betaal je de tandartskosten dus zelf. Wat veel mensen echter niet weten is dat je de tandartskosten die je zorgverzekering niet vergoedt mag aftrekken van de belasting. Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel van onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl.

Welke tandartskosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Bij de jaarlijkse belastingaangifte is er een aftrekpost voor specifieke zorgkosten. Hieronder vallen ook de kosten voor de tandarts. Dit kunnen kosten zijn die je zorgverzekering niet vergoedt, omdat je geen aanvullende verzekering voor de tandarts hebt. Maar ook de kosten die boven het maximale bedrag van je aanvullende verzekering uit komen, mag je aftrekken van de belasting.

Belastingaftrek tandarts alleen boven drempelbedrag

Maar je mag de tandartskosten alleen aftrekken als deze boven het drempelbedrag uitkomen. Dit drempelbedrag hangt af van je inkomen en wordt jaarlijks door de Belastingdienst vastgesteld.

Tip! Op de website van de Belastingdienst bereken je makkelijk je drempelbedrag.

Eigen risico en eigen bijdrage niet aftrekbaar

Sommige tandartskosten vallen wél onder de dekking van je basisverzekering. Denk aan het laten trekken van een kies door de kaakchirurg of de aanschaf van een kunstgebit. Als je je eigen risico nog niet hebt opgemaakt, betaal je een deel van deze kosten zelf. De kosten die onder het eigen risico vallen, mag je niet aftrekken van de belasting.

Ook wettelijke eigen bijdragen zijn niet aftrekbaar. De 25 procent eigen bijdrage die je moet betalen als je een kunstgebit koopt, mag je daarom ook niet aftrekken bij de Belastingdienst.

De best passende tandverzekering?Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Zo vind je niet alleen de best passende dekking, maar bespaar je ook nog eens tot wel 300 euro per jaar op de kosten van je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken
1 reactie op "Tandartskosten aftrekbaar?"
 
Reacties
  • Hans 21 maart 2021
    Vraag als je in de voorgaande jaren geen tandarts kosten heb opgevoerd, mag je dan deze alsnog opvoeren en zo ja tot hoever kan je dan terug gaan
Geef een reactie

Lees de huisregels

  • Plaatsen